8 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα γυναίκας.

8 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα γυναίκας.

«Γυναίκα», όμορφη λέξη, οικεία, δική σου λέξη. Μια μυστηριώδη γοητεία στη σκέψη της, θαυμασμός, φιγούρες αείμνηστων γυναικών. Γυναίκες καριέρας, μητέρες, φίλες, σύζυγοι, ερωμένες. Γυναίκες εμπνευσμένες, γυναίκες πρότυπα, γυναίκες επιστήμονες, γυναίκες ελεύθερες.

Γυναίκες με όραμα λοιπόν καταφέρνουν να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν αυτονόητα δικαιώματα και ισότητα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία στις αρχές  του 1910.

Αναλογιζόμενη την λέξη γυναίκα, προσπαθώντας να βρω έναν ορισμό, καταλήγω σε ένα συνονθύλευμα προσδιορισμών που μπορούν να την χαρακτηρίσουν νιώθοντας μια περίεργη ευφορία που είμαι κι εγώ μια. Και τότε φέρνω στο νου μου την Oriana Fallaci « Το να γεννηθείς άνδρας σημαίνει πως δεν χρειάζεται να τρέμεις μην κακοποιηθείς σε ένα δρομάκι. Δεν θα πρέπει να σερβίρεις μια όμορφη παρουσία ώστε να γίνεις αποδεκτός από την πρώτη ματιά, ένα καλό σώμα για να κρύψεις την ευφυΐα σου. Δεν θα χρειαστεί να υποφέρεις άσχημες κριτικές όταν κοιμάσαι μ΄ αυτόν που θέλεις.»

Και κάπου εκεί συνειδητοποιώ τις ατελείωτες καθημερινές μάχες που χρειάζεται να κερδίσει μια γυναίκα ώστε να θεωρηθεί ίση με το αντίθετο φύλο, να αποδείξει πως δεν είναι εύθραυστη κι αδύναμη, πως δεν είναι μονάχα αυτό που φαίνεται, πως αξίζει, πως είναι ικανή, πως η διαφορά της με έναν άνδρα  δεν έγκειται στα σημεία που νομίζουν. Να αποδείξει πως δεν είναι κατώτερη μα κι ούτε επιθυμεί να γίνει ανώτερη. Πως είναι αδιανόητο να παλεύει για να κερδίσει τον σεβασμό ως άνθρωπος απλά και μόνο γιατί είναι γυναίκα. Μάχες που δίνει μια ζωή ενάντια πρώτα απ’ όλους  στον εαυτό της.

Λιγάκι απογοητευμένη συνεχίζω να αναζητώ την έννοια της γυναίκας. Και κάπου εκεί συνειδητοποιώ πως μια γυναίκα είναι χιλιάδες πρόσωπα και ιδιότητες. Και πως πραγματική γυναίκα είναι αυτή που έχει μάθει να αναγνωρίζει, να δίνει, να δέχεται, να αγαπά, να συγχωρεί, να υπομένει, να αντέχει, να διεκδικεί.

Γυναίκα σημαίνει να ξέρεις πως δεν μπορείς να συγκριθείς μια καμία άλλη, όχι γιατί είσαι καλύτερη αλλά γιατί είσαι μοναδική.

Γυναίκα σημαίνει να είσαι όμορφη πρώτα στην ψυχή και στο μυαλό κι έπειτα στη μορφή.

Γυναίκα σημαίνει να γοητεύει πρώτα η προσωπικότητα σου.

Καταλήγω να συμφωνώ με την Σιμόν Ντε Μποβουάρ πως γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments