Μου Ανήκεις της Μαρίας Δαμιανάκου

Μου ανήκεις

Μου Ανήκεις – Μαρία Δαμιανάκου

Αυτό το βιβλίο φίλε αναγνώστη θα σε καθηλώσει, διδάσκοντας σου την έννοια του μοιραίου, του απόλυτου, του καθολικού, του κτητικού, σαν τίτλος ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που σε ξαφνιάζει, για μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης που ξυπνά τον εφιάλτη, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον με έναν παράδοξο τρόπο.

Η συγγραφική πένα της Μαρίας Δαμιανάκου, για άλλη μια φορά περιγράφει με ευαισθησία και σεβασμό, και μας μεταφέρει στα χρόνια της κατοχής. Από τη συνοικία Βαρόσι της Έδεσσας, στο κολαστήριο και τις φρικαλεότητες του Άουσβιτς, στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου για να καταλήξει στο τέλος στο σήμερα. Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, η Δέσποινα και ο Γιώργος όπου ζουν πολύ σκληρές καταστάσεις απ’ τα πρώτα τους χρόνια. Τα αποτρόπαια βασανιστήρια. Ο θάνατος των οικογενειών τους. Η νέα αρχή.

Λυρικές εικόνες διάχυτες περιγραφές, σε μεταφέρουν σε έναν κόσμο ψυχρό, ανελέητο, αποχρώσεων μαύρου και προσδοκίας, γεμάτο πόνο και κακουχίες. Εικόνες που σε καθηλώνουν και καλύπτουν απόλυτα και αποστομωτικά κάθε κενό.

Περίληψη:

Τρεις γενιές. Μια οικογένεια. Κι ένας συνδετικός κρίκος. Ένα ταξίδι στο χρόνο με την ιστορία μιας οικογένειας που ξεκινά στα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα, ταξιδεύει στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου μετά τον πόλεμο και καταλήγει στο σήμερα. Ένα σκοτεινό “σήμερα” που θα ενώσει την βάρβαρη καθημερινότητα του κολαστηρίου που άκουγε στο όνομα Άουσβιτς με την ζωή μετά τον Πόλεμο. Είναι μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης που ξυπνά τον εφιάλτη, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον με έναν… παράδοξο τρόπο…

Η συγγραφέας, Μαρία Δαμιανάκου έχει εκδώσει ακόμα τρία βιβλία:

Το μυθιστόρημά της “Μου Ανήκεις” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bookstars

Η Μαρία Δαμιανάκου γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει σπουδάσει πληροφορική. Ο “Ίσκιος στον καθρέφτη” είναι το πρώτο της βιβλίο που εκδόθηκε. Επιπλέον, ορισμένα έργα της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Τα μυθιστορήματα της έχουν στοιχεία μυστηρίου, έντονης πλοκής κι αγωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι οι πολύ ζωντανές, ωμές, για κάποιους ίσως κυνικές, περιγραφές και οι πολλές ανατροπές με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ένα απρόβλεπτο τέλος. Είναι λάτρης των ιστοριών μυστηρίου και το αποδεικνύει με την συγγραφή μυθιστορημάτων αυτού του είδους. Οι ιστορίες είναι πάντα πολύπλευρες που έχουν ως κύριο στόχο τα ψυχογραφήματα των ηρώων τους. Μπορεί κάποιες να είναι κοινωνικές ή αισθηματικές ιστορίες, ωστόσο η συγγραφέας προσθέτει πάντα μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο το μυστήριο, με αποτέλεσμα μια κοινωνική ή αισθηματική υπόθεση να παίρνει τέτοια τροπή που να μεταλλάσσεται σε ένα ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments