Τα παραμύθια κρύβουν μόνο μεγάλες αλήθειες

Τα παραμύθια κρύβουν μόνο μεγάλες αλήθειες

Είναι αισιόδοξη και επίμονη. Αγαπάει τα παιδιά και πιστεύει στα όνειρα. Γράφει παραμύθια που πίσω από αυτά κρύβονται μεγάλες αλήθειες. Ζητούμενο είναι το τέλος να είναι πάντα αισιόδοξο.

Τι σας ώθησε να αρχίσετε να γράφετε παραμύθια;

Ε.Π.Λ.: Τα παραμύθια μπήκαν στη ζωή μου, όταν ήμουν στη Γαλλία, λίγο η νοσταλγία, λίγο η ξενιτιά, λίγο που δεν υπήρχε εκείνο το άρωμα της θάλασσας και ο παφλασμός των κυμάτων. Άρχισα να γράφω για τα πράγματα που μου έλειπαν κι έτσι έκανα ειρήνη με τους φόβους μου και οι ήρωες μου ξεπέτα τη καν ένας, ένας. Δημιούργησα τη Ζεραλντιν και το ξωτικό της λίμνης και την εξέδωσα στα γαλλικά, το 2006, ήταν το πρώτο μου βιβλίο. Από τότε ξεκίνησε ένα μακρύ Παραμυθένιο ταξίδι, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε από τα βιβλία σας στο μικρό αναγνώστη;

Ε.Π.Λ.: Αγαπώ πολύ τα παιδιά. Πιστεύω ότι έχουν να μας διδάξουν πολλά πράγματα. Και δεύτερον πιστεύω ότι τα όνειρα μας, γίνονται πραγματικότητα. Θεωρώ ότι από μικρή ηλικία ένα παιδί πρέπει να μάθει να πιστεύει στον εαυτό του, και να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα, γιατί απλά, μόνο αυτό μπορεί.

Έχετε γράψει αρκετά παραμύθια. Τι τροφοδοτεί τη φαντασία και την έμπνευσή σας;

Ε.Π.Λ.: Η καθημερινότητα. Ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έλεγε ό,τι υπάρχει σε αυτό τον κόσμο, μπορεί να γίνει ένας ήρωας ενός παραμυθιού. Αυτό το ρητό το ακολουθώ πιστά εδώ και 16 χρόνια που υπηρετώ την παιδική λογοτεχνία.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο παραμύθι;

Ε.Π.Λ.: Ο Τζακ και η φασόλια. Είναι ευρηματικό, έξυπνα γραμμένο και περνάει πολύ σημαντικά μηνύματα για την κλεψιά, την κουτοπονηριά, την καλοσύνη, το ρίσκο αλλά και τις περιπέτειες στη ζωή, που είναι αναγκαίες για να συνεχίσουμε η να πάρουμε τα μαθήματα μας ή να καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο μας.

Ποιες ώρες της ημέρας αισθάνεστε την ανάγκη να γράψετε; Γράφετε με στυλό ή στον υπολογιστή;

Ε.Π.Λ.: Γράφω τα βραδυα, γιατί τότε οι σκέψεις μου είναι πιο ξεκάθαρες και η ψυχή μου νιώθει απόλυτη γαλήνη και ηρεμία. Γράφω με μολύβι.

Αληθεύει ότι πίσω από τα παραμύθια, κρύβονται οι πιο μεγάλες αλήθειες;

Ε.Π.Λ.: Τα παραμύθια κρύβουν μόνο μεγάλες αλήθειες. Και οι ήρωες είμαστε εμείς οι συγγραφείς στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των βιβλίων. Τουλάχιστον στα παραμύθια μου εγώ κρατάω το ρόλο πάντα του κεντρικού ήρωα κι ανάλογα με την κατάσταση που ζω, δημιουργώ χαρακτήρες και περιπέτειες, προσεγγίζω ένα γεγονός μέχρι στο τέλος να επέλθει η κάθαρσις. Το ζητούμενο είναι πάντα το τέλος, για μένα τουλάχιστον, στα παραμύθια, να είναι αισιόδοξο.

Στα βιβλία σας, βλέπουμε στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας σας;

Ε.Π.Λ.: Φυσικά γράφουμε κι απ ευθυνόμαστε σε εμάς. Στον εαυτό μας, όποιος πει κάτι διαφορετικό, θα είναι ψεύτης. Η λεγόμενη συγγραφή αποτελεί πλέον ένα μέσο η μία μέθοδο θεραπείας για μερικούς, μια αποκάλυψη για τους άλλους. Για μένα η συγγραφή είναι η παιδική μου ηλικία, η ξενοιασιά μου, η αθωότητα μου και αγαπώ αυτή την ηλικία. Ζώντας σε μια πόλη κοντά στη θάλασσα και στο βουνό και στο δάσος, νιώθω ευλογημένη και αγαπώ τη φύση.

Αγαπώ το βιβλίο, το διάβασμα κυρίως τη γνώση. Θέλω να γνωρίζω συνέχεια νέα πράγματα και να τα μοιράζομαι με φίλους καλούς. Βλέπω την καλοσύνη σε όλους. Αγαπώ την ανάγνωση. Ένα καλό βιβλίο και μια ανάγνωση 20 λεπτών, έχει αποδειχθεί από μελέτες ιατρών, ότι μπορεί να μας αλλάξει το τρόπο σκέψης μας αλλά και τη διάθεση μας, να μας κάνει πιο ευδιάθετους, πιο χαλαρούς να και πιο ξένοιαστους, όπως όταν ήμασταν παιδιά.

Πείτε μας μερικά πράγματα για τον εαυτό σας.

Ε.Π.Λ.: Θεωρώ τον εαυτό μου μια δεινή παραμυθού, είμαι αισιόδοξη μα και επιμονή. Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους και πιστεύω στις συνεργασίες, στην αλληλεγγύη. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα και πολλά λόγια. Αντιθέτως μου αρέσει να παρατηρώ τη φύση και να μαθαίνω από αυτήν. Θεωρώ ότι όταν είναι να γίνει κάτι, όσα εμπόδια κι εάν συναντήσουμε, στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη

Εύα Πετροπούλου Λιανού – Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας

Μέλος της Διεθνής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών

Μέλος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments