Το πιπέρι σετσουάν προέρχεται από την Κίνα όπου το χρησιμοποιούν παραδοσιακά για να δώσει γεύση στο φαγητό αλλά και στο κρασί.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του πιπεριού αυτού ανάλογα με την χώρα προέλευσής του.
Η πιο γνωστή ποικιλία είναι αυτή της Κίνας Zanthoxylum piperitum ή της Ιαπωνίας Zanthoxylum sansho.
Το πιπέρι Sichuan (fagara) είναι αποξηραμένος καρπός με σκούρο κοκκινωπό ή καφεκόκκινο χρώμα, που συνήθως είναι μισάνοιχτος με τους σπόρους να φαίνονται μέσα του.
Χρησιμοποιείται σε συνταγές της κουζίνας της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, ολόκληρο, σπασμένο ή τριμμένο.
H γεύση του μοιάζει με του πιπεριού όμως η ξυλώδης, πικρό λεμονάτη νότα του που αφήνει ένα μούδιασμα στη γλώσσα, το κάνουν ξεχωριστό και απαραίτητο συστατικό μειγμάτων.
Στην Κίνα ψήνουν το πιπέρι σετσουάν και το βάζουν στον μύλο μαζί με το αλάτι χρησιμοποιώντας το ως μπαχαρικό αποξηραμένο. Συνήθως το πιπέρι ψήνεται στο τηγάνι για να δώσει πιο έντονη γεύση καθώς απελευθερώνονται τα αρώματά του.
Αποτελεί κύριο συστατικό του κινέζικου μίγματος 5 Spices που συνήθως μπαίνει σε ψητά.
Το πιπέρι σετσουάν ταιριάζει με την λεμονάτη σάλτσα, ή την σάλτσα δαμάσκηνου.
Στην Ιαπωνία τρίβουν το πιπέρι μαζί με nori και φλούδα μανταρινιού, μαυροσήσαμο και παπαρουνόσπορο για να φτιάξουν το δικό τους 7 spice blend που λέγεται shichimi togarashi.
Τέλειος συνδυασμός επίσης, το πιπέρι σετσουάν με τις καυτερές πιπεριές τσίλυ για τους πιο τολμηρούς λάτρεις του πικάντικου.