Μπαχαρικά σε μαρινάδα

Μπαχαρικά σε μαρινάδα

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι δεν του αρέσει το κρέας, να παραπονιέται ότι τρώγοντας κρέας μυρίζει το ζώο και να κάνει το πιάτο στην άκρη!

Το πρόβλημα βέβαια τις περισσότερες φορές είναι το ίδιο: η έλλειψη μπαχαρικών κατά το μαγείρεμα.

Τα μπαχαρικά, που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία, δίνουν πικάντικη, γλυκιά, πικρή, αρωματική γεύση στο φαγητό, το οποίο μπορεί να αποκτήσει όλο και διαφορετικές νότες γεύσης αν τα μπαχαρικά συνδυαστούν με πολλούς τρόπους.

Τα μείγματα των μπαχαρικών και οι μαρινάδες που εφαρμόζονται πριν το μαγείρεμα, έχουν δημιουργηθεί για να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Τα μείγματα μπαχαρικών μπορεί να είναι σε μορφή σκόνης ή να περιέχουν μεγαλύτερα κομμάτια από τα συστατικά τους. Χρησιμοποιούνται όπως είναι ή σε συνδυασμό με λάδι, ξύδι, λεμόνι, φρυγανιά για να σχηματιστεί μία πάστα. Εφαρμόζονται πριν το μαγείρεμα και πρέπει να μείνουν για τουλάχιστον μία ώρα έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματά τους και να απορροφηθούν από τα υπόλοιπα υλικά.

Η μαρινάδα γίνεται από μπαχαρικά και λάδι, ξύδι, λεμόνι αν θέλουμε να είναι όξινη. Για γλυκεία μαρινάδα, προσθέτουμε μπαχαρικά, χυμό φρούτων, ζάχαρη, άμυλο.

Η μαρινάδα μπορεί να έχει τα συστατικά της που είναι ορατά επειδή τα έχουμε προσθέσει στην φυσική τους μορφή, ή να είναι μαρινάδα με γεύση χωρίς να φαίνονται τα συστατικά της τα οποία έχουν προστεθεί σε μορφή εκχυλίσματος, διαδικασία που ισχύει για το επεξεργασμένο τρόφιμο. Εμείς βέβαια προτιμούμε την μαρινάδα που έχει όλα τα συστατικά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε προσθέσει και είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους.

Για να εφαρμόσουμε την μαρινάδα, κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά, τα βάζουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιβρέχουμε με την υγρή μαρινάδα και τα αφήνουμε αρκετή ώρα, ενώ ανακατεύουμε συχνά- αν πρόκειται για κρέας το αφήνουμε όλο το βράδυ. Μία μέθοδος να μαρινάρουμε το κρέας πιο αποτελεσματικά είναι να βάλουμε τα κομμάτια κρέατος σε σακούλα ειδική για τρόφιμα, να προσθέσουμε εκεί και την μαρινάδα, να αφαιρέσουμε τον πολύ αέρα και να το αφήσουμε να ποτίσει από τα αρώματα.

Οι μαρινάδες και τα μείγματα μπαχαρικών διεισδύουν στο κρέας, το κάνουν πιο ζουμερό και μαλακό, με το χρώμα τους δίνουν ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα , και με τα ευεργετικά συστατικά τους κάνουν καλό στην υγεία μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια τάση είναι να τρεφόμαστε πιο απλά και υγιεινά και τα μπαχαρικά είναι από τα προϊόντα που με τα συστατικά τους πάντοτε συνεισέφεραν στην ανθρώπινη υγεία. Η κουμαρίνη, η καψαϊκίνη, τα φλαβονοειδή, οι στερόλες που περιέχονται στα μπαχαρικά, πάντα προωθούσαν την υγεία και η επιστήμη τα χρησιμοποιεί στα φαρμακευτικά σκευάσματα. Έχει αποδειχθεί ότι η ρίγανη, η κανέλα, η κιτρινόριζα, το τζίντζερ, το πιπέρι, το γαρύφαλλο, για να αναφέρουμε μερικά, βοηθούν στην πέψη, δυναμώνουν το νευρικό σύστημα, ρυθμίζουν το ζάχαρο, βελτιώνουν την αντίσταση του οργανισμού μας ενάντια στις ασθένειες.

Η τελευταία οδηγία του παγκόσμιου οργανισμού υγείας είναι λιγότερο αλάτι στο φαγητό και προϊόντα όπως τα μπαχαρικά, το λεμόνι, το ξύδι έχουν επιστρατευθεί για πιο υγιεινές γεύσεις ακόμη και στα σνακ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας υποδεικνύουν την χρήση των μπαχαρικών αλλά ο σπουδαιότερος για άλλη μία φορά, είναι ότι πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτά που τρώμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments