Τι είναι το Σουμάκ, και πως να το χρησιμοποιήσετε

Τι είναι το Σουμάκ, και πως να το χρησιμοποιήσετε

Το Σουμάκ άλλες ονομασίες σουμάκ, σουμάκι, ρούδι ή ρους από το Αρχαίο Ελληνικό “Ρους”. Αποτελεί ένα από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής. Βγαίνει από τον κόκκινο καρπό του φυτού Rhus coriaria ο οποίος αποξηραίνετε, και στην συνέχεια τρίβεται. Αρκετές φορές είναι σε ανάμιξη με αλάτι και προέρχεται από το Ιράν και έγινε γνωστό από την εποχή που οι Ρωμαίοι απόλαυσαν την χαρακτηριστική όξινη γεύση του.

Το σουμάκ είναι αρκετά δημοφιλές στην Τουρκία, Ιράν, Αίγυπτο και στις χώρες της ανατολής όπου διαθέτει πλούσιο άρωμα και γεύση ελαφρώς ξινή που θυμίζει λεμόνι. Τελευταία χρησιμοποιείται στην γκουρμέ κουζίνα και των Ευρωπαϊκών χωρών σε σαλάτες, στο κρέας, κοτόπουλο, το ψάρι, το ρύζι αλλά και στα όσπρια.

Αυτό το μπαχαρικό με το βαθύ έντονο κόκκινο χρώμα, συχνά καταναλώνεται με φέτες κρεμμυδιού, με κεμπάπ και είναι συστατικό διαφόρων μειγμάτων μπαχαρικών. Ταιριάζει με σουσάμι, θυμάρι, με το κουκουνάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό, σκόρδο, τσίλυ, κύμινο, και δίνει την ιδιαίτερη γεύση του σε σάλτσες, σαλάτες, ντιπ και μαρινάδες. Το σουμάκ είναι απαραίτητο μπαχαρικό για την παρασκευή του γνωστού μας κεμπάπ, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες συνταγές όπως σε θαλασσινά ή ψητά κρέατα.

Το σουμάκ μπορείτε να προμηθευτείτε απ’ τα καταστήματα που διαθέτουν μπαχαρικά. Η εταιρεία μας διαθέτει σουμάκ καθώς και μείγματα μπαχαρικών που περιέχουν σουμάκ.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το σουμάκ στην αγορά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε και να επιτύχετε μια παρόμοια γεύση. Το ξύσμα λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του ή να συνδυαστεί το ξύσμα με αλάτι και μαύρο πιπέρι για μια πιο πικάντικη γεύση. Το μείγμα μπαχαρικών Ζαατάρ (za’atar) είναι μια άλλη καλή εναλλακτική λύση καθώς περιέχει σουμάκ, που σημαίνει επίσης ότι το φαγητό θα εξακολουθεί να έχει κόκκινο χρώμα. Εάν χρησιμοποιήσετε ξύσμα λεμονιού θα χάσετε την κόκκινη απόχρωση, όμως μπορείτε προσθέστε λίγο πάπρικα για χρώμα.

Υπάρχουν αρκετές συνταγές με σουμάκ σε σαλάτες, στις μελιτζάνες με γιαούρτι, μα και στο κοτόπουλο, στο ψητό αρνί, στα βραστά βλίτα του καλοκαιριού.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments