Όταν η Ινδία συναντά την Μεσόγειο στον ουρανίσκο μας

Όταν η Ινδία συναντά την Μεσόγειο στον ουρανίσκο μας

Η Αραβική κουζίνα είναι ένας συνδυασμός της Μεσογειακής και Ινδικής κουζίνας. Όσον αφορά το κρέας, προτιμούν το αρνί και τα πουλερικά ενώ το βοδινό και η καμήλα καταναλώνονται σε μικρότερο ποσοστό, το χοιρινό έχει αποκλεισθεί τελείως λόγω της θρησκείας.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές μεγάλο ρόλο στην διατροφή έχει το ψάρι. Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καταναλώνεται πολύ το γιαούρτι και το λευκό τυρί. Λαχανικά όπως μελιτζάνες, τομάτες και αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα περιλαμβάνονται κατά μεγάλο ποσοστό στις συνταγές τους. Επίσης στην Αραβική κουζίνα οι συνταγές περιλαμβάνουν άφθονο ρύζι και όσπρια.

Τα μπαχαρικά δεν χρησιμοποιούνται τόσο έντονα και σε μεγάλη ποσότητα όσο στην Ινδική κουζίνα.

Τα κυριότερα μπαχαρικά που περιλαμβάνονται στην Αραβική κουζίνα είναι:

  • Θυμάρι: Τα φυλλαράκια από το αρωματικό φυτό που συνδυάζονται άριστα με πολλά υλικά και εκτός από την αρωματική του γεύση προσφέρει και τις θαυματουργές του ιδιότητες λόγω της θυμόλης που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό.
  • Κόλιανδρο: Σπόρος με ελαφρά λεμονίζουσα, γλυκειά γεύση που χρησιμοποιείται ολόκληρος ή τριμμένος.
  • Κανέλα: το μπαχαρικό που χρησιμοποιείται περισσότερο και με την έντονη γεύση του κατευθύνει τις συνταγές με τον πιο εύγευστο τρόπο.
  • Σαφράν: Δίνει χρώμα και θαυμάσιο, ελαφρύ άρωμα σε συνταγές με ρύζι αλλά και σε σάλτσες.
  • Μείγμα μπαχαρικών Za atar: Είναι μείγμα από ποικιλία μπαχαρικών που προσδιορίζει την γεύση σε πολλές συνταγές της Αραβικής κουζίνας.
  • Μείγμα μπαχαρικών Baharat: Μείγμα με μπαχαρικά όπως κιτρινόριζα, κύμινο, πιπερίτσες τσίλι, πάπρικα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο ακριβώς στην αναλογία που χρειάζεται για να αναδειχθεί ένα πιάτο.

Άλλα μπαχαρικά της Αραβικής κουζίνας είναι το σουσάμι, το σκόρδο, το κύμινο, το σουμάκ, η κιτρινόριζα.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments