Ο Θεός μέσα μας

Ο Θεός μέσα μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ηδονές ή διάφορες μορφές ψυχολογικής ικανοποίησης, επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα τους κάνει ευτυχισμένους η θα τους ελευθερώσουν από μία αίσθηση φόβου ή έλλειψης. Αντιλαμβάνονται την ευτυχία σαν μία αίσθηση αυξημένης ζωντάνιας που μπορούν να την αποκτήσουν μέσα από σωματική ηδονή, η σαν μία πιο ασφαλή και πιο πλήρη αίσθηση εαυτού, που κερδίζεται μέσα από κάποια μορφή ψυχολογικής ικανοποίησης. Αυτή είναι η αναζήτηση για λύτρωση από μία κατάσταση ανικανοποίητου ή ανεπάρκειας. Όμως κάθε ικανοποίηση που αποκτούν είναι πάντα βραχύβια, κι έτσι η ικανοποίηση, η πληρότητα προβάλλεται για μία ακόμη φορά σε ένα φανταστικό σημείο μακριά από το εδώ. Όταν αποκτήσω αυτό ή όταν απαλλαγώ από αυτό ή από εκείνο… τότε θα είμαι εντάξει.

Αυτό είναι το ασυνείδητο νοητικό πλαίσιο που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της λύτρωσης στο μέλλον. Η αληθινή λύτρωση είναι η ολοκλήρωση, γαλήνη, ζωή σε όλη της την πληρότητα, είναι να είσαι αυτός που είσαι,να νιώθεις μέσα σου το καλό που δεν έχει αντίθετο, τη χαρά της ύπαρξης που δεν εξαρτάται από τίποτα έξω από τον εαυτό της. Τη νιώθεις όχι σαν μία περαστική εμπειρία αλλά σαν μία μόνιμη παρουσία. Σε θεολογική γλώσσα είναι το να “γνωρίσεις τον Θεό” όχι σαν κάτι έξω από εσένα, αλλά ως την εσωτάτη ουσία σου. Η αληθινή λύτρωση είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου, ως ξεχωριστό μέρος της άχρονης και άμορφης, μίας ζωής από την οποία όλα όσα υπάρχουν αντλούν την ύπαρξή τους.

Η αληθινή λύτρωση είναι μία κατάσταση ελευθερίας από φόβο, από τα βάσανα, από αυτό που αντιλαμβάνεσαι σαν κατάσταση, έλλειψη ανεπάρκειας και κατά συνέπεια, από κάθε επιθυμία, ανάγκη, άρπαγμα ή γάντζωμα. Είναι ελευθερία από την ψυχαναγκαστική σκέψη, από την αρνητικότητα, και πάνω από όλα από το παρελθόν και το μέλλον σαν ψυχολογική ανάγκη. Ο νους σου, σου λέει ότι δεν μπορείς, να φτάσεις εκεί, από εδώ. Κάτι χρειάζεται να συμβεί ή χρειάζεται να γίνεις αυτό η εκείνο. Πριν μπορέσεις να ελευθερωθείς και να ολοκληρωθείς. Στην πραγματικότητα σου λέει ότι χρειάζεσαι χρόνο… να ξεκαθαρίσεις, να κάνεις, να πετύχεις να αποκτήσεις, να γίνεις ή να καταλάβεις κάτι πριν μπορέσεις να γίνεις πλήρης. Βλέπεις τον χρόνο σαν μέσο για την λύτρωση, ενώ στην πραγματικότητα, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την λύτρωση. Πιστεύεις ότι δεν μπορείς να φτάσεις από εκεί… εδώ.. που είσαι αυτή την στιγμή. Επειδή είσαι ακόμη πλήρης η αρκετά καλός. Αλλά η αλήθεια είναι βρίσκεις τον Θεό την στιγμή που συνειδητοποιείς ότι δεν χρειάζεται να αναζητάς τον Θεό.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments