Στους ρυθμούς της Αγαποκοινότητας. Συνέντευξη με τους ιδρυτές Αργύρη Μουτσιόπουλο και Ειρήνη Τσιρίδου

Στους ρυθμούς της Αγαποκοινότητας. Συνέντευξη με τους ιδρυτές Αργύρη Μουτσιόπουλο και Ειρήνη Τσιρίδου

Συντακτική ομάδα Χρονογραφημάτων: Θεόδωρος Γιαννόπουλος, Μίνα Δαμίγου

Η αγάπη είναι μια αόριστη έννοια στην οποία άνθρωποι κάθε λογής την αναζητάνε. Για την Αγαποκοινότητα και τους ανθρώπους που όχι μόνο την ίδρυσαν αλλά την θεμελιώνουν είναι κέντρο ζωής. Ευχαριστούμε για την συνέντευξη για το χρόνο που διέθεσαν απαντώντας στις ερωτήσεις και προβάλλοντας την δικιά τους έκφραση αγάπης.

Πως ξεκίνησε η Αγαποκοινότητα; Γιατί το όνομα Αγαποκοινότητα και όχι κάτι άλλο; Και ποιο το όραμα της;

Η Αγαποκοινότητα ξεκίνησε πριν ονομαστεί έτσι. Ξεκίνησε με μια 4ήμερης εκδρομή με εναλλακτικές δραστηριότητες σε μια υπέροχη κατασκήνωση στη Χαλκιδική, που οραματιστήκαμε και πραγματοποιήσαμε οι δυο μας. Μάλιστα λίγους μόνο μήνες αφού γνωριστήκαμε. Το όνομα Αγαποκοινότητα μας ήρθε ένα βράδυ μέσα σε συζήτηση μεταξύ μας, αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί και δεύτερη εκδρομή. Αν το βίωμα στις εκδρομές αυτές θα μπορούσε να περιγράφει με μια λέξη, αυτή θα ήταν η καταλληλότερη. Αγαποκοινότητα. Αυτό το βίωμα που δύσκολα λοιπόν περιγράφεται, είναι που μας έλκει.

Το όραμα μας είναι να έχουμε στην καθημερινότητα μας σιγά σιγά και όχι μόνο στις εκδρομές μας αυτό το βίωμα της αληθινής Αγάπης που ζούμε σε κάθε εκδρομή μας. Η μόνιμη Αγαποκοινότητα – Οικοκοινότητα, νιώθουμε πως ήδη υπάρχει, απλώς σε ένα άλλο ακόμη πεδίο συνειδητότητας όπου ο συντονισμός μας με αυτήν είναι ζήτημα.. χρόνου. Πρακτικά είμαστε σε αναζήτηση ενός τόπου υψηλής δόνησης μες στη φύση που θα μπορεί να φιλοξενεί εμάς και όσους το επιθυμήσουν.

Τι προσφέρει η Αγαποκοινότητα σε όσους συμμετέχουν;

Οι δράσεις και τα σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί σε Αγαποκοινότητα είναι αλήθεια μοναδικά. Έχουμε ζήσει με πολύ γέλιο αλλά και με κλάμα, ξεγνοιασιά, παιχνίδι αλλά και βαθιά θεραπεία καρδιάς. Αυτό που πραγματικά μας αλλάζει μετά από κάθε Αγαποκοινότητα όμως είναι η συνάντησή μας με τόσο όμορφες ψυχές σε τοποθεσίες ιδιαίτερες, πάντα στην φύση. Αυτή η συνάντηση τόσο διαφορετικών φαινομενικά και τελικά τόσο όμοιων ανθρώπων και ο συντονισμός όλων στις υψηλές δονήσεις της αγάπης και της χαράς, από την πρώτη κιόλας ημέρα, είναι αυτό που μας μεταμορφώνει όλους (από τα λεγόμενα αρκετών συμμετεχόντων). Τελικά αυτό που μπορούμε να πούμε πως συμβαίνει είναι πως, βιώνουμε όλοι μια πολύ φωτεινή εκδοχή του εαυτού μας που ίσως είχαμε ξεχάσει ή δεν είχαμε καν ως τώρα γνωρίσει και αυτό μας αρέσει τόσο πολύ!

Πόσοι δάσκαλοι την ολοκληρώνουν;

Η Αγαποκοινότητα είναι ανοιχτή σε όλους όσους νιώθουν την αγάπη σαν φυσιολογική τους κατάσταση και όχι περιορισμένη σε ανθρώπους και πράγματα. Άρα δεν είναι κλαμπ λίγων ανθρώπων. Γιαυτό και δεν έχουμε και μέλη. Με  αυτήν την έννοια και οι Ενθυμητές, όπως ονομάζουμε εμείς τους εκπαιδευτές/δασκάλους, προστήθενται συνέχεια και σε κάθε μας εκδρομή δεν είναι πάντα οι ίδιοι. Κάθε Αγαποκοινότητα είναι μια εντελώς αυτοτελής εκδρομή, και τα σεμινάρια και οι δράσεις κάθε μιας, επιλέγονται διαισθητικά από εμάς ανάλογα με το πως νιώθουμε εκείνη την περίοδο που “φτιάχνουμε ”  την κάθε εκδρομή όπως λαμβάνουμε υπόψιν και τον τόπο που θα μας φιλοξενήσει αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες. Στην ουσία δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε πως ο κόσμος ο ίδιος καλεί και τελικά έλκει τα σεμινάρια, τους ενθυμητές και την κάθε εκδρομή, μαζί με εμάς που απλώς συντονίζουμε τα πάντα, ώστε να γίνουν όπως τα οραματιζόμαστε. Η ενότητα “Ενθυμητές”στη σελίδα μας περιέχει τα ονόματα, στοιχεία και πλήρη βιογραφικά όλων όσων έχουμε συνεργαστεί για τις Αγαποκοινότητες που προηγήθηκαν οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται με καινούργιες ψυχές που ο δρόμος τους απλά συναντιέται με τον δικό μας. 

Στην ιστοσελίδα σας (https://lovecommunity.gr/) χρησιμοποιείται την φράση «Επιστροφή στον ενισμό», που είναι το άσχημο της δυαρχίας; Εφόσον προέρχεται από την φιλοσοφία του δυισμού «τα πάντα έχουν δυο αρχές».

Αυτό που νιώθουμε ως αλήθεια, είναι πως στην πηγή της δημιουργίας, στο ανώτερο πεδίο όλων, όλα είναι ένα. Στο πρώτο παρακάτω όμως πεδίο αυτού, αν φανταστούμε ένα σχήμα πυραμιδοειδές, εμφανίζεται ο πρώτος διαχωρισμός. Στα δύο. Yin/Yang κατά τους Κινέζους, Θηλυκή/Αρσενική Αρχή για άλλους πολλούς, Θετικός/Αρνητικός πόλος για τους επιστήμονες κοκ. “Η επιστροφή στον ενισμό” λοιπόν για εμάς, περιγράφει το πεδίο όπου δεν βιώνεται καν διαχωρισμός. Ούτε καν ο πρώτος διαχωρισμός. Ευχόμαστε σε όλους να το βιώσουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα το κατανοήσουμε. Ευχόμαστε αυτό το βίωμα να είναι για όλους σιγά σιγά, με τους γήινους όρους, καθημερινό.

Είναι η φύση το πεδίο που αναπτύσσεται η Αγαποκοινότητα ή είναι αυτή που διδάσκει;

Και τα δύο! Όπως αναφέραμε και παραπάνω, νιώθουμε πως κάποιοι τόποι “μας καλούν να συμβιώσουμε” μαζί τους για λίγο, οι οποίοι έχουν πάντα τελικά κάτι πολύ μοναδικό να προσφέρουν από την άποψη της ενεργειακής δόνησης. Η φύση, δηλαδή το φυτικό, ζωικό και ορυκτό βασίλειο της Γης αλληλοσυμπληρώνονται με το ανθρώπινο βασίλειο. Για εμάς όλα είναι διαφορετικές απλώς εκδηλώσεις του Θεϊκού στη Γη. Διαφορετικές ενεργειακές ταυτότητες που συνυπάρχουν στο Όλον.

Οι σημερινοί άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή τους με την φύση; Και που οφείλεται;

Στο δικό μας πεδίο αντίληψης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γη, επανασυνδέονται με τη φύση. Αυτό σχετίζεται άμεσα κατά τη γνώμη μας με τη σύνδεση μας με το πνεύμα. Τη σύνδεσή μας με τους θεϊκούς, ανώτερους εαυτούς μας αν θέλετε και την ανάγκη να ζήσουμε εκεί που ανήκουμε. Και σίγουρα δεν ανήκουμε στις πόλεις με τόσα τσιμέντα γύρω μας. Στην φύση όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται τις ανώτερες δικές τους ποιότητες και ταλέντα (με τη θεϊκή μπορούμε να πούμε καθοδήγηση), επανακτούν τη σύνδεσή τους με την Πηγή κι έχοντας όλο και πιο διευρυμένο πια το πεδίο αντίληψής τους, παρατηρούν, σέβονται και αγαπούν τη φύση. Γίνονται μέρος της. 

Ποιο είναι το σημαντικό στοιχείο που απουσιάζει από τις σημερινές κοινωνίες;

Δε νιώθουμε πως κάτι απουσιάζει από τις σημερινές κοινωνίες. Αν έπρεπε να ήταν αλλιώς οι κοινωνίες, θα ήταν αλλιώς. Βιώνουμε τον κόσμο γύρω μας σε συχνότητες. Όπως οι σταθμοί του ραδιοφώνου. Ανάλογα με το τι χρειάζεται ο καθένας μας να ζήσει, ανάλογα με το προσωπικό μονοπάτι που έχει διαλέξει, (συνειδητά ή ασυνείδητα) αντίστοιχα συντονίζεται με ανάλογους ανθρώπους και καταστάσεις. Οι συχνότητες αυτές νιώθουμε πως είναι άπειρες. Κι έτσι το τι βλέπω εγώ στην κοινωνία, είναι αν θέλετε έτσι όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την κοινωνία. Είναι ένας απλός καθρέπτης του μέσα μου. Τίποτα άλλο. Και όσο κανείς εργάζεται με την αυτογνωσία του, να γνωρίσει δηλαδή και να θυμηθεί ποιος είναι, τόσο σε υψηλότερες συχνότητες μπορεί να εκπέμπει άρα και να συντονίζεται. Έτσι εσείς μπορεί να εκπέμπετε με την ερώτηση σας στον “FM απουσίας ή έλλειψης”, κι εμείς να μην μπορούμε καν να κατανοήσουμε τι εννοείτε με την έκφραση, “τι απουσιάζει από τις κοινωνίες”.. Νιώθουμε πως όλα είναι σωστά και κάτι εξυπηρετούν. Εδώ κολλάει και μία φράση που μας αρέσει. “Όλα για κάποιο ΚΑΛΟ λόγο γίνονται”

Ποιος ο ρόλος της γιόγκα και του διαλογισμού στην Αγαποκοινότητα;

Τίποτε από τα δύο δεν χαρακτηρίζει την Αγαποκοινότητα. Και τα δύο, όπως και πολλές άλλες τεχνικές, πρακτικές και εργαστήρια, είναι τρόποι που μας  βοηθούν στο να γνωρίσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Όχι τον επιφανειακό. Την ουσία μας. “Γνώθι σε αυτόν”. Με την βαθειά χαρά και την άπειρη αγάπη σαν χώρος, να είναι οι οδηγοί μας. 

Πέρα των δύο παραπάνω, η Αγαποκοινότητα παρέχει και άλλα «εργαλεία»; (όπως Reiki).

Α ναι μάλλον μόλις απαντήσαμε παραπάνω. Στην Αγαποκοινότητα μπορεί κάποιος να γνωρίσει καλύτερα πολλές άλλες τεχνικές μέσω βιωματικής εκπαίδευσης και σεμιναρίων αυτό βελτίωσης. Το Ρέικι είναι κάτι που εξασκείται κυρίως σε προσωπικό και όχι ομαδικό επίπεδο, έτσι έχει απλώς υπάρξει σε Αγαποκοινότητα σαν εκπαιδευτικό σεμινάριο. Έχει δοθεί σε ανθρώπους που το επέλεξαν ο Α βαθμός Ουσούι Ρέικι, σε άλλους ο πρώτος βαθμός Pranic Healing, σε άλλους Theta Healing. Αυτά είχαν γίνει στο στο 2ο Camp Αγάπης & Χαράς, όπου κάθε συμμετέχοντας, από τους 180 περίπου τότε, είχε τη δυνατότητα να διαλέξει από μια πληθώρα σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων που υπήρχαν διαθέσιμα, από 30 περίπου τότε εκπαιδευτές από όλη την Ελλάδα.Αυτή η εκεί συνάντηση ήταν ακόμα μια μαγική εκδρομή και είναι πραγματικά δύσκολο να περιγραφεί με λόγια το τι ζήσαμε.. Κάτι αντίστοιχο μάλλον θα ζήσουμε και φέτος στο 4ο πια, Camp Αγάπης και Χαράς που θα γίνει στην Πελοπόννησο. 

Πείτε μας δύο λόγια για αυτό το Camp; Πότε γίνεται φέτος;

Τέλος καλοκαιριού γίνεται πάντα. Φέτος 29 έως 4 Σεπτέμβρη 2020. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή μας. Το έχουμε ονομάσει Camp Αγάπης και Χαράς. Είναι μια 7ημερη εκδρομή με πολλά σεμινάρια και δράσεις αυτογνωσίας από πολλούς εκπαιδευτές /Ενθυμητές. Φέτος θα έχουμε 27 σεμινάρια από 16 εκπαιδευτές. Το πιο ιδιαίτερο όμως που συμβαίνει εκεί, είναι η μαγεία, η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων και η σύνδεση μεταξύ τους. Μετά από κάθε τέτοια συνάντηση, κανένας μας δεν παραμένει ο ίδιος. Χρειάζεται να το ζήσει κάποιος για να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται εννοώ. Ότι και να πούμε είναι περιοριστικό. 

Πολύ ωραία. Είναι η γιόγκα θρησκευτική πρακτική του Ινδουισμού; ή περιορίζεται ως μια τεχνική εκγύμνασής του σώματος και του πνεύματος;

Αφού η χώρα που γεννήθηκαν κι αναπτύχθηκαν οι τεχνικές αυτές είναι η Ινδία, πριν από 7.000 χρόνια περίπου όπως λέγεται, δεν αποκλείεται ο ινδουισμός όπως και άλλες πιθανόν θρησκείες, να έχουν υιοθετήσει στοιχεία της Γιόγκα. Γιόγκα σημαίνει σύνδεση. Έτσι οτιδήποτε μπορεί να συνδέει στοιχεία μεταξύ τους, όπως σώμα-νου-πνεύμα και άλλα όπως το πάνω με το κάτω, το δεξί με το αριστερό και άλλα, μπορεί να ονομαστεί γιόγκα. Ακόμα και η ένωση των σπασμένων, πληγωμένων κομματιών μέσα μας. Ακόμα και η σύνδεση μας με τον δημιουργό. 

Η έννοια της αγάπης είναι αόριστη και σε αρκετά σημεία υποκειμενική για αρκετούς συγγραφείς. Τι είναι η «Αγάπη» για εσάς; Και τελικώς οριοθετείται;

Και μόνο που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, σημαίνει πως την οριοθετούμε. Αν και εδώ μάλλον έχουμε απαντήσει προηγούμενα, η Αγάπη όμως ως συχνότητα δεν έχει όρους και όρια. Στο γήινο πεδίο βιώνεται κάποιες φορές κι έτσι, ανιδιοτελώς. Είναι τότε (ίσως σε στιγμές) που νιώθεις πως όλα είναι ένα και πως δεν υπάρχει τίποτα να σε χωρίζει με τον άλλον και πολλά που σε συνδέουν. Τότε που βλέπεις τον εαυτό σου στον συνάνθρωπο σου και σε όλη την πλάση. Σε ζώο, φυτό, ορυκτό, πνευματικό κόσμο, σε ολόκληρο το Σύμπαν. 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εξάπλωση γύρω από το πνευματικό μονοπάτι είτε υπό τη μορφή διδασκαλίας είτε μέσω τεχνικών άσκησης, είναι μια μόδα ή μια οδό διαφυγής – λύσης; Και πόσο επηρεάζει την Αγαποκοινότητα;

Ναι είναι αρκετά τα χρόνια που νιώθουμε πως η Γη ολόκληρη ανεβάζει τις δονήσεις της. Κάποιοι με μετρήσεις αλλά και άλλοι υποστηρίζουν πως ο τρισδιάστατος αυτός πλανήτης περνά στην 5η διάσταση. Χωρίς να θέλουμε να γεννήσουμε νέα ερωτήματα, μπορούμε απλώς να πούμε πως ναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πιο συνειδητοί, όλο και περισσότεροι πια μιλούν για τα συναισθήματά τους και όλο και πιο πολλοί γνωρίζουν καλύτερα  τον εαυτό τους μέσα από αρχαίες για κάποιους αιώνες ίσως ξεχασμένες πρακτικές. Αν σκεφτούμε πως όλα συνεχώς κινούνται στο Σύμπαν, θα δούμε πως η Γη σαν πλανήτης, δεν βρίσκεται επίσης πότε στις ίδιες συντεταγμένες του Σύμπαντος. Μέσα σε αυτό το πολυδιάστατο και άπειρο Σύμπαν, δε μπορούν οι άνθρωποι να πιστεύουν πως μένουν ακίνητοι. Η Αγαποκοινότητα δεν είναι κάτι που εξηγείται όπως είπαμε με τους τρισδιάστατους όρους, οπότε ναι επηρεάζεται η Αγαποκοινότητα φυσικά από την ανέλιξη της Γης.

Κατά διαστήματα βγαίνουν άρθρα από μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά που παρουσιάζουν κοινότητες και προσπάθειες όπως της Αγαποκοινότητας ως νέους «κοινωνικούς πόλους» και «ευκαιρίες» για επιχειρηματική δραστηριότητα, συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;

Συμφωνούμε. Νιώθουμε πως όλοι σιγά σιγά, όσο γνωρίζουμε τον εαυτό μας και αποδεχόμαστε τα μοναδικά μας χαρίσματα, αποφασίζουμε να τα εκφράσουμε προς τα έξω όλο και παραπάνω. Ο φόβος και η ανασφάλεια όλο και μειώνονται. Έτσι ναι όσο ο κόσμος διευρύνεται, νεοι τρόποι ζωής και φυσικά επιβίωσης θα εμφανίζονται.Τρόποι που είναι απόλυτα συμβατοί με τον καθένα αφού πηγάζουν από τον ίδιο τον πυρήνα μας.

Όσοι επιθυμούν να μετέχουν στην Αγαποκοινότητα, τι πρέπει να γνωρίζουν; Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει επαφή με την γιόγκα και το διαλογισμό εκ των προτέρων ή μαθαίνουν για αυτά μέσα από στάδια που έχετε προγραμματίσει.

Υποχρεωτική δεν είναι καμιά γνώση όπως και η συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα που προτείνουμε σε κάθε εκδρομή. Υπάρχουν άνθρωποι που ζήσανε πολυήμερη Αγαποκοινότητα χωρίς να συμμετέχουν σε καμία απολύτως δράση. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για διακοπές ευεξίας και αυτό βελτίωσης και το βίωμα για τον καθένα είναι πάντα διαφορετικό.

Είναι σημαντική η διατροφή για την Αγαποκοινότητα; Πρέπει να είσαι χορτοφάγος για να συμμετέχεις;

Η διατροφή είναι όλο και πιο σημαντική για εμάς και κατ επέκταση για κάθε Αγαποκοινότητα. Από την πρώτη κιόλας εκδρομή μας υπήρχαν μόνο χορτοφαγικά γεύματα και σε κάποιες εκδρομές όπως το Camp του καλοκαιριού, είναι και χωρίς παράγωγα ζώων. Όσο γινόμαστε πιο ευαίσθητοι, τόσο ακολουθεί και το σώμα μας να μην χρειάζεται να τραφεί με πόνο και βία. Ακούμε το σώμα μας και το σεβόμαστε. Όπως και όλη την πλάση. Νιώθουμε την ειρήνη μέσα μας, άρα δεν υπάρχει για εμάς επιλογή διαφορετική από την κατανάλωση ζωντανής φυτικής τροφής. 

Ερωτήσεις προς τον Κύριο Αργύρη Μουτσιόπουλο

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τα κρουστά Gong και γιατί επιλέξατε αυτή την τεχνική θεραπείας;

Ασχολούμαι περίπου 3 χρόνια με το πρακτικό κομμάτι της ηχοθεραπείας. Μου αρέσουν οι θεραπείες που στοχεύουν στο άνοιγμα της καρδιάς, όπως είναι και το Pranic  Healing που ασχολούμαι και με αυτήν την ενεργειακή τεχνική πολύ, και όχι οι πρακτικές που έχουν σαν στόχο την στοχευμένη θεραπεία. Τα Gongs αν “παιχτούν” με την καρδιά, δημιουργούν δόνηση που διαπερνά τα πάντα και αν “αφεθείς” σε συντονίζουν σε συμπαντικές συχνότητες όπου εκεί η Ψυχή βρίσκει γνώριμες γαλήνιες, ευδαιμονικές καταστάσεις. Σαν να γυρίζει το σώμα και η ψυχή στο “σπίτι” τους. Αν σε μια ηχοσυνεδρία δεν βιωθεί τέτοια αίσθηση, ίσως χρειάζεται να αγκαλιάσουμε λίγο περισσότερο το νου μας.

Είναι η μουσική η τέχνη που ανοίγει τα μονοπάτια του σύμπαντος για την ψυχή;

Είναι ένας από τους τρόπους νιώθω. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι να νιώσεις ότι το σύμπαν είναι άπειρο και άχρονο όπως η Ψυχή.

Από που προέρχονται τα Gong; Αναφορά για αυτά γίνεται και από τους αρχαίους Έλληνες αλλά και τους Ρωμαίους.

Και από τους Ασιάτες και από τους Αιγυπτίους ακόμα έχουμε αρκετές αναφορές. Ίσως αυτοί που στοχευμένοι χρησιμοποίησαν τον ήχο ήταν οι αρχαίοι Έλληνες όταν χτυπούσαν δυνατά τις ασπίδες τους για να τρομάξουν τον αντίπαλο πριν από κάθε μάχη. Μετά ίσως οι Ασιάτες να μύησαν τον τότε γνωστό κόσμο για τα ευεργετικά αποτελέσματα της δόνησης με τα Gongs. Και έπειτα οι άνθρωποι μάλλον με τα  δόγματα και τις θρησκείες, χρησιμοποιούσαν τις καμπάνες για να καθαρίσουν το σώμα και την ψυχή τους από τις “αμαρτίες”.

Τι σας ώθησε στην δημιουργία της Αγαποκοινότητας; Πόσο άλλαξε την ζωής σας με αυτήν;

Είχαμε κάνει αρκετά σεμινάρια και είχαμε μάθει πολλές “εναλλακτικές” πρακτικές εγώ και η Ειρήνη, όπου κάποια στιγμή νιώσαμε ότι έπρεπε να βιώσουμε τις γνώσεις μας. Να ζήσουμε τα σεμινάρια με κάποιον τρόπο. Και σαν ανάγκη προέκυψε το να βρεθούμε με ανθρώπους που είχαν και αυτοί αρχίσει να ψάχνουν μέσα τους να βρούνε απαντήσεις αλλά και την γαλήνη που αναζητούσαν. Έτσι προέκυψαν οι συναντήσεις αυτογνωσίας που και έπειτα οι εκδρομές. Επειδή νιώθουμε ότι οι καλύτεροι δάσκαλοι του ανθρώπου είναι οι συνάνθρωποι μας αλλά και η φύση. Είμαστε σίγουροι ότι η Αγαποκοινότητα μας άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε και ζούμε την ζωή μας. Ειδικά μετά την πρώτη εκδρομή μας, που ήταν σε παιδική κατασκήνωση στην Χαλκιδική. Ήταν το 1ο Camp Αγάπης και Χαράς όπως ονομάστηκε μετά. Ένα Camp που αλλάζει την ζωή όλων όσων έρχονται κάθε χρόνο. Φέτος αισίως είμαστε στο 4ο Camp και θα γίνει πάλι σε παιδική κατασκήνωση στην Πελοπόννησο 29 έως 4 Σεπτέμβρη 2020. Καλώς να ‘ρθείτε.

Πέρα της Αγαποκοινότητας κάνετε εκδηλώσεις (Gong) και άλλου;

Ναι βέβαια. Δημιουργούμε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και διάφορες ομάδες με παιχνίδια και ασκήσεις αυτοβελτίωσης. Εγώ κάνω και προσωπικές συνεδρίες Gong αλλά και Pranic Healing. Όλα τα νέα μας για συναντήσεις και εκδρομές καρδιάς, στην ιστοσελίδα μας. www.lovecommunity.gr

Ερωτήσεις προς την Κυρία Ειρήνη Peace

Είναι peace το επώνυμο ή ένδειξη πως κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει ειρήνη και γαληνή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά;

Το επώνυμο μου είναι Τσίτσιδου. Το peace είναι κάτι που χρησιμοποιείται στο Facebook μόνο, εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι ίσως υπενθυμίζω στον εαυτό μου τι πραγματικά σημαίνει Ειρήνη. Έτσι ανακαλύπτω την Ειρήνη μέσα μου όλο και πιο πολύ.

Ο Ηράκλειτος στα Περί Φύσεως αναφέρει πως ο Πόλεμος είναι Πατέρας όλων, όλων Βασιλιάς. Είναι αναγκαία η σύγκρουση για να επιτευχθεί η γαλήνη;

Στο δικό μου πεδίο αντίληψης που συνέχεια αλλάζει τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί γαλήνη και ειρηνικά. Πρώτα από όλα για να υπάρχει σύγκρουση, σημαίνει πως  υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Για να υπάρξει γαλήνη, χρειάζεται να βιωθεί η ενότητα, ο Ενισμός που παραπάνω αναφέρουμε. Πρακτικά αυτό (από ότι πάντα μέχρι τώρα μπορώ να δω), μπορεί να συμβεί μόνο αν ένας εκ των δύο κυρήξει ειρήνη. Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο. Και αυτός θα χρειαστεί να έχει πολλή μεγάλη καρδιά και να συν-χωρέσει, άρα να χωρέσει στην καρδιά του κυριολεκτικά τον άλλον που μπορεί ακόμη να μάχεται. Μπορούμε να φανταστούμε κάποιον να μας βρίζει κι εμείς να νιώθουμε σε τέτοιο βαθμό τον άλλον και να κατανοούμε πως έχει δίκιο από τη δική του οπτική γωνία; Αν ναι, τότε είναι εύκολο να επιτευχθεί η ειρήνη. Το μόνο όπλο λοιπόν επίτευξης της γαλήνης, είναι η αγάπη, αγάπη αγάπη. Με όποιον τρόπο λοιπόν κι αν εμφανίζεται σύγκρουση, για μένα είναι απλά πόλεμος.

Ποιος ο ρόλος σας στην Αγαποκοινότητα και τι σας ώθησε στην δημιουργία της;

Συνδημιουργός μπορώ να πω μαζί με τον Αργύρη της Αγαποκοινότητας. Ο ρόλος μου πριν τις εκδρομές είναι κυρίως του συντονιστή. Από τα φαγητά μέχρι το πως θα μπει ο κόσμος στα δωμάτια. Περνούν στην κυριολεξία όλες οι λεπτομέρειες και από τους δύο μας και αυτό είναι που μας γεμίζει και τους δύο πολύ. Πως κάτι από απλή ιδέα, μετά οραματισμό, εκδηλώνεται σιγά σιγά στο φυσικό πεδίο με κάθε του λεπτομέρεια. Η δημιουργία μιας οικοκοινότητας Αγάπης είναι μέσα μου εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι απλώς με το που γνώρισα τον Αργύρη, όλα πήραν τον δρόμο τους πολύ εύκολα και απλά. Στην ουσία πάμε όπου η ροή μας πάει ακολουθώντας την καρδιά και τους τρόπους που αυτή προτείνει να περνάμε όλο και καλύτερα.

Πόσο σημαντική είναι η φύση για εσάς προσωπικά;

Πολύ σημαντική. Νιώθω πως επικοινωνούμε τηλεπαθητικά όλοι μεταξύ μας εδώ στη Γη και όσο την  παρατηρούμε, τόσο την εμπιστευόμαστε κι έτσι κατ επέκταση  τόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή μας.

Ως γυναίκα (έμφυτη η μητρική στοργή) επιθυμείτε η Αγαποκοινότητα να γίνει πόλος έλξης για τα παιδιά; Και αν ναι που και με ποιο τρόπο τα βοηθά.

Ναι νιώθω πως από τη στιγμή που ήρθε ο Απόλλωνας στη ζωή μας (είναι ο δύο χρόνων γιος μας που είναι πάντα μαζί μας), η Αγαποκοινότητα είναι πόλος έλξης και για άλλα παιδιά. Σιγά σιγά χωρίς ακόμη καλά καλά να έχουμε διοργανώσει δραστηριότητες για παιδιά, όλο και περισσότερες οικογένειες βρίσκονται κοντά μας. 

Είναι το 1ο Φεστιβάλ Γιόγκα της Αγαποκοινότητας, τι επιθυμείτε να πετύχετε και τι ιδιαίτερο έχει;

Το ιδιαίτερο είναι πως είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει άλλη δραστηριότητα πέραν της γιόγκα. Βέβαια επιλέξαμε να υπάρχουν 6 διαφορετικές πρακτικές από 6 διαφορετικούς δασκάλους κάθε μέρα, όμως πρακτικές μόνο της γιόγκα. Νιώθουμε πως είναι ένας νέος πολύ ενδιαφέρον θεσμός που διευρύνει κι άλλο το πεδίο της Αγαποκοινότητας χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα γίνει στο μέλλον.

Η Αγαποκοινότητα είναι νομαδική, πότε στο Πήλιο, άλλοτε στην Χαλκιδική, τώρα στο Νεραιδοχωρίο του Δρεπάνου. Είναι ενεργειακές οι τοποθεσίες που επιλέγετε;

Όταν νιώθουμε καλά σε ένα μέρος και μπορούμε σε αυτό να οραματιστούμε αβίαστα μια Αγαποκοινότητα, τότε το επιλέγουμε. Αν όλα στην πορεία επίσης γίνουν εύκολα και απλά χωρίς κόπο, τότε επιβεβαιωνόμαστε και συνεχίζουμε. Επιλέγουμε γενικά τον εύκολο δρόμο καθώς νιώθουμε πως δε χρειάζεται να πηγαίνουμε πια κόντρα στη φυσιολογική ροή που υπάρχει ήδη στο Σύμπαν. Εμπιστευόμαστε αυτή τη ροή λοιπόν και όλα ομορφαίνουν.

Υπάρχει κάποιο πλάνο στο μέλλον που η Αγαποκοινότητα θα αποκτήσει μόνιμο σπίτι; Αν ναι σε ποια περιοχή σκέφτεστε;

Ναι είμαστε σε αναζήτηση αυτής της Γης όπου οραματιζόμαστε πως θα ζούμε κάθε μέρα σε Αγαποκοινότητα. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια πως θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε με μεγάλη παρέα διαφορά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όσο για το που, δε μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη καθότι έχουμε αφήσει αυτήν την περίοδο ανοιχτά για εμάς κι άλλα μέρη κι εκτός Εύβοιας όπου αρχικά εστιάσαμε.

Μέσα στο πρόγραμμα σας αναφέρετε και παιχνίδια, λίγα λόγια για αυτά και που στοχεύουν.

Ναι εννοούμε διάφορα παιχνίδια αυτογνωσίας που πάντα αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας εκδρομής. Με αυτά η ομάδα συντονίζεται σχεδόν αυτόματα χωρίς να έχουμε κανέναν απολύτως σκοπό και απώτερο στόχο. Τα παιχνίδια όπως το “Κοίτα με στα μάτια” μπορεί να αλλάξουν σε κάποιες περιπτώσεις τη ζωή κάποιου για πάντα.  Το να κοιτάς άλλωστε τόσους άλλους ανθρώπους στα μάτια χωρίς να μιλάς, δεν είναι κάτι που συνηθίζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Αντίστοιχα τόσα άλλα παιχνίδια που μας κάνουν να νιώθουμε πάλι παιδιά θεωρούμε απαραίτητα στην καθημερινή ζωή των ενηλίκων κ βαθιά θεραπευτικά. Είναι αυτά άλλωστε που μας συντονίζουν σε πολύ υψηλές δονήσεις χαράς τόσο άμεσα.

Είναι μια ερώτηση που πρέπει (συγνώμη), πρόσφατα η Εκκλησία πήρε μια συντηρητική – επικριτική θέση για την Γιόγκα, ποια είναι δικιάς σας γνώμη;

Όπως αναφέραμε παραπάνω είναι θέμα συχνοτήτων και το που ο καθένας επιλέγει να συντονιστεί. Δε γνωρίζουμε ακριβώς τις αποφάσεις της εκκλησίας όμως σίγουρα κάποιος ανώτερος λόγος θα υπάρχει και για αυτό. Το ότι μπορεί να είναι περιορισμένο το πεδίο αντίληψης κάποιων από τους ανθρώπους που έχουν θέσεις και αξιώματα, είναι κάτι που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ ιδιαίτερες ερωτήσεις σας

Αργύρης Μουτσιόπουλος, Ειρήνη Τσιρίδου & Η Αγαποκοινότητα

Παρουσίαση της Αγαποκοινότητας από τους ιδρυτές Αργύρη και Ειρήνη, με ένα μήνυμά από το Σύμπαν.

1ο Φεστιβάλ Γιόγκα της Αγαποκοινότητας – Συζήτηση με τους Ενθυμητές

1ο Φεστιβάλ Γιόγκα της Αγαποκοινότητας – Συζήτηση με το μέλος Νάντια Κουρομιχελάκη

5 1 vote
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments