Το Δώρο της Αποτυχίας: μάθηση μέσα από τα λάθη.

Το Δώρο της Αποτυχίας: μάθηση μέσα από τα λάθη.

” Πολλές από τις αποτυχίες της ζωής είναι άνθρωποι που δεν συνειδητοποίησαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία όταν σταμάτησαν. – Τόμας Έντισον

Η αποτυχία, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και της βιωματικής μάθησης. Είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός στη ζωή μας. Είναι μέρος της πραγματικότητας μας και αφορά ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη μας. Λένε ότι η αποτυχία ανοίγει το δρόμο και γεννά την επιτυχία. Η ίδια η ζωή τις περισσότερες  φορές έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Όμως, τι πραγματικά είναι η αποτυχία και πως μας επηρεάζει στην εξέλιξη μας? Ο Τσώρτσιλ κάποτε είχε αναφέρει ότι «η αποτυχία είναι η μη εκπλήρωση ενός στόχου. Η στάση του ανθρώπου απέναντι στην αποτυχία παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Θα μπορούσε να οριστεί ως μάθημα ζωής. Πράγματι, μαθαίνει κανείς περισσότερα μέσω των αποτυχιών του και της συνειδητοποίησης αυτών, παρά μέσω των επιτυχιών του. Η επιτυχία είναι βάδισμα από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό». Η πραγματική έννοια της αποτυχίας δεν απέχει καθόλου από τον ορισμό αυτό.

Η αποτυχία θεωρείται ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Καθημερινά αποτυγχάνουμε σε διάφορους τομείς της ζωής μας, όπως στην προσωπική μας ζωή και τις σχέσεις μας, στην εργασία μας, στα οικονομικά μας,  στις εξετάσεις μας, στις φιλίες μας, στους στόχους μας, στην υγεία μας.

Οι συνέπειες που μας αφήνει η αποτυχία είναι καταστροφικές για την εξέλιξη μας. Απογοήτευση, ανασφάλεια, φοβίες, θυμός, απελπισία, οργή και ενοχές, είναι κάποια από τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν, έπειτα από το πέρασμα μιας αποτυχίας από τη ζωή μας.  Το αντίκτυπο μιας αποτυχίας μπορεί να είναι αρκετά βαθύ και οδυνηρό για την ψυχοσύνθεση μας και να προκαλέσει μια μεγάλη συναισθηματική πληγή και διάφορα ψυχοσωματικά τραύματα, τα οποία θα μας σημαδεύουν για την υπόλοιπη ζωή μας.

Τα επακόλουθα της αποτυχίας επηρεάζουν τις σκέψεις μας, διαστρεβλώνουν την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό και τις ικανότητες μας, παραποιούν τα συναισθήματα μας, δημιουργούν έναν ασυνείδητο επαναλαμβανόμενο φόβο αποτυχίας, αναπτύσσουν πολυάριθμα ψυχοσωματικά συμπτώματα και  αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στον εσωτερικό σαμποτέρ να εμποδίζει κάθε μελλοντική προσπάθεια για επιτυχία. Επίσης, αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και στρες, τα οποία οδηγούν  σε υπερβολική και ανεξέλεγκτη υπερανάλυση των γεγονότων, των αιτιών και των συνεπειών που οδήγησαν στην αποτυχία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την συχνότητα, την διάρκεια ή τις συνέπειες μιας αποτυχίας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, όμως, αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο τρόπος διαχείρισης και ο βαθμός αντίδρασης μας σε αυτήν.

Ανεξάρτητα όμως από τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα προβλήματα που μας δημιουργεί η αποτυχία, δεν είναι το τέλος της ζωής μας. Είναι η υπενθύμιση προς τον εαυτό μας ότι χρειάζεται να διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση και να δαπανήσουμε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε στο τέλος.

Μέσα σε κάθε αποτυχία, εμφανίζεται μια νέα ευκαιρία για ανάπτυξη. Γνωρίζοντας τις ελλείψεις μας, παρατηρώντας τις αδυναμίες μας και αξιολογώντας τα βήματα και την διαδικασία που ακολουθήσαμε, μας δίνεται η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τις αποτυχίες μας και να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε ως βασικά συστατικά και σημαντικά μαθήματα της εξέλιξης μας, που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Η αποτυχία, θεωρείται μια παρακινητική διαδικασία, για όσους θέλουμε να βελτιωθούμε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας. Όσο περισσότερο προσπαθούμε για την υλοποίηση των στόχων μας και δεν εγκαταλείπουμε τον εαυτό και τα όνειρα μας, τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε την επιτυχία και γινόμαστε παράλληλα πιο ανθεκτικοί απέναντι σε εμπόδια και προβληματικές καταστάσεις. Μέσα από την εμπειρία της αποτυχίας εμπλουτίζουμε με νέα βιώματα και μαθήματα  το μονοπάτι της αφύπνισης μας και φωτίζουμε με καινούργιες συνειδητοποιήσεις για τον εαυτό μας και την έως τώρα ζωή μας τον δρόμο προς την επιτυχία.

Η αποτυχία είναι από εκείνα τα μαθήματα ζωής, που μας αλλάζουν ριζικά, μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο ανθεκτικούς και πιο σίγουρους για τον εαυτό μας. Θεωρείται ένας σπουδαίος δάσκαλος, που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, αλλάζει ολοκληρωτικά  τις πεποιθήσεις μας, το μοτίβο σκέψης μας και την οπτική μας. Η αποτυχία, μας βοηθά να κάνουμε έναν επαναπροσδιορισμό και μια αυτό-αξιολόγηση της μέχρι τώρα ζωής μας. Συμβάλλει στο να μας δώσει μια επιπλέον ώθηση να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να αγκαλιάσουμε το άγνωστο χωρίς φόβο. Ενδυναμώνει τον εσωτερικό μας πλούτο, πυροδοτεί τα χαρίσματα μας, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μας και μας βοηθάει να κατασταλάξουμε στα θέλω μας και να εστιάσουμε στους στόχους μας. Η αποτυχία, προσφέρει έναν πολύτιμο πλούτο γνώσεων, τον οποίο  καλούμαστε να αξιοποιήσουμε, για να ξεπεράσουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις. Επίσης, μέσω της διαδικασίας της αποτυχίας ωριμάζουμε νοητικά και συναισθηματικά  και μαθαίνουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας, αναγνωρίζοντας την αξία μας, κατανοώντας τις βαθύτερες έννοιες και αιτίες και κάνοντας καλύτερες επιλογές στη ζωή μας.

Συμπερασματικά, υπάρχουν άπειρες στιγμές στη ζωή μας που αποτυγχάνουμε και είναι ανθρώπινο και άκρως διδακτικό. Χιλιάδες επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν στο ιστορικό τους αμέτρητες ιστορίες και παραδείγματα αποτυχίας. Ο Τόμας Έντισον, κατάφερε έπειτα από 1000 αποτυχημένες προσπάθειες να εξελιχθεί στον σπουδαιότερο εφευρέτη του λαμπτήρα, υπενθυμίζοντας μας  πως δεν πρέπει να αφήνουμε στην αποτυχία και τις συνέπειες της να μας τυφλώνουν, επιτρέποντας μας να βλέπουμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Η κατανόηση και η παραδοχή της αποτυχίας, θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο εαυτό και ένα εξελικτικό μέλλον. Άλλωστε, η επιτυχία ακολουθεί εκείνους , που στην πρώτη αποτυχία δεν παραιτήθηκαν.

Πουλάκου Αντωνία – Πτυχιούχος ΦΠΨ-Ψυχολογίας

Επικοινωνία: tonia1812@hotmail.gr

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments