Μπαχαρικά για να νοστιμίσουν το αρνάκι σας

Μπαχαρικά για να νοστιμίσουν το αρνάκι σας

Η αλήθεια είναι ότι το αρνί ή το κατσίκι είναι κρέας που έχει πολύ έντονη γεύση, συχνά δυσάρεστη, για μερικούς που αρνούνται ακόμη και να το δοκιμάσουν. Ένας επιπλέον παράγοντας που μας κάνει διστακτικούς, είναι το λίπος του.

Εδώ λοιπόν, είναι που τον λόγο έχουν τα μπαχαρικά, τα οποία με το άρωμά τους τους αλλά και με τις ξεχωριστές τους ιδιότητες, θα σε κάνουν να αγαπήσεις και να αλλάξεις την λάθος ιδέα που είχες για το παραδοσιακό αρνάκι που είναι άλλωστε από τα λιγότερο επιβαρυμένα ζώα εφ’ όσον ακόμη στην πατρίδα μας τρέφονται βοσκώντας στο ύπαιθρο.

Τα μπαχαρικά που ταιριάζουν με το αρνί είναι:

Το κύμινο, αν και μπορεί να διαφωνήσεις αρχικά με αυτή την επιλογή, ταιριάζει απόλυτα επάνω στο αρνί και βγάζει ένα ευχάριστο άρωμα, εάν το απλώσουμε προσεκτικά και σε αρκετή ποσότητα επάνω στο κρέας το οποίο πρώτα έχουμε βρέξει. Μπορεί να είναι σε σκόνη ή και σε ολόκληρους σπόρους οι οποίοι, όταν ψηθούν, αφήνουν μία νόστιμη κρούστα πάνω στο κρέας.

Το δενδρολίβανο με την γλυκό, ρητινώδες άρωμά του, ταιριάζει στο αρνί, μόνο που δεν πρέπει να ψηθεί γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση του. Καλό είναι αν χρησιμοποιήσουμε δενδρολίβανο, να το κόψουμε και να το βάλουμε εσωτερικά στο αρνί, ή ακόμη κάτω από την πέτσα του. Ιδανικά μαζί με το δενδρολίβανο μπορούμε να προσθέσουμε και σκόρδο που ταιριάζει τέλεια, και διαλύει την λιπαρότητα.

Φυσικά, το αλάτι και το πιπέρι αποτελούν την πιο παραδοσιακή και ασφαλή επιλογή, αφού “σπάνε” την γεύση του κρέατος ιδίως όταν είναι στην κατάλληλη ποσότητα.

Η ρίγανη με την χαρακτηριστική της δυνατή γεύση, το θυμάρι, το φασκόμηλο, θα σβήσουν την όποια μυρωδιά του κρέατος και θα εξαφανίσουν την λιπαρή γεύση.

Υπάρχει και μείγμα μπαχαρικών κατάλληλο για αρνί, που εκτός των παραπάνω συστατικών περιέχει κάρυ, κόλιανδρο, βασιλικό, δυόσμο, μπούκοβο στις απαραίτητες αναλογίες.

Εάν, τώρα, θέλουμε να δώσουμε στο τέλος λίγη λεμονάτη γεύση, το σουμάκ είναι η κατάλληλη επιλογή. Καλό είναι να το προσθέσουμε στο τέλος για να κρατήσει τα έλαιά του, ή να το σερβίρουμε σε ξεχωριστό συνοδευτικό πιάτο.

Και για εκείνους που θέλουν κάτι καυτερό, υπάρχει και το μείγμα Χαρίσα που περιέχει πιπεριές τσίλι, σκόρδο και κόλιανδρο και χρησιμοποιείται για να μαριναριστεί το κρέας αποβραδίς.

Μια συμβουλή: Πάντα είναι καλό να απλώνουμε τα μπαχαρικά στο κρέας έως και δύο ώρες προτού το μαγειρέψουμε ώστε να απελευθερώνονται τα αρώματα και οι γεύσεις.

Η επιλογή δική σου!

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments