Το μπιφτέκι με φασόλια και γεύση BBQ είναι πλήρης τροφή υγιεινή και πολύ νόστιμη.
Συστατικά
- 1 κούπα μαγειρεμένο κινόα
- 425 γρμ. μαγειρεμένα φασόλια
- 2/3 κούπας καρύδια (προαιρετικά)
- 15 ml λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο extra παρθένο
- 1 μεσαία γλυκοπατάτα κομμένη (1 κούπα περίπου)
- 2 κούπες μανιτάρια ψιλοκομμένα
- αλάτι
- 2 1/2 κουτ. τσαγιού πιπέρι τσίλι
- 2 1/2 κουτ. τσαγιού κύμινο τριμμένο
- 3 κουταλιές BBQ σως
Για το σερβίρισμα
- Φύλλα από μαρούλι
- Κρεμμύδι
- Ντομάτα
- τουρσί
Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε το κινόα πρώτα και το αφήνουμε να κρυώσει (*βλ. οδηγίες στο τέλος του κειμένου).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και πάνω σε λαδόκολλα βάζουμε τα βρασμένα φασόλια και τα καρύδια και τα ψήνουμε για 10΄. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι, βάζουμε λίγο νερό ή ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε την κομμένη γλυκοπατάτα, γυρίζοντάς την από όλες τις μεριές. Ψήνουμε για 10΄ μέχρι να μαλακώσουν και απομακρύνουμε από το τηγάνι.
Στο ίδιο ζεστό τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 7-10΄ μέχρι να βγει το άρωμά τους. Τα βάζουμε στην άκρη να κρυώσουν. Μέσα στο blender βάζουμε τα φασόλια με τα καρύδια και γυρνάμε για μερικά λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το μισό κινόα, την γλυκοπατάτα, το τσίλι, το αλάτι, το κύμινο και την σάλτσα BBQ αναμιγνύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε σε μπωλ και ρίχνουμε και το υπόλοιπο κινόα. Προσαρμόζουμε την γεύση όπως χρειάζεται ενισχύοντας από τα ίδια μπαχαρικά. Διορθώνουμε την υφή προσθέτοντας λάδι ή σάλτσα BBQ ανάλογα.
Πλάθουμε σε μπιφτέκια και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Μόλις κρυώσουν, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνουμε τα μπιφτέκια. Μόλις ετοιμασθούν, τα βάζουμε πάνω σε χαρτί για να απομακρυνθεί το περίσσιο λάδι.
Εναλλακτικά, μπορούμε να συνεχίσουμε ψήνοντάς τα μέσα στον φούρνο για 10′.
Τα μπιφτέκια σερβίρονται μέσα σε ένα φύλλο μαρουλιού ή μέσα σε ψωμί για χάμπουργκερ με ντομάτα κρεμμύδι και μαρούλι.
*Σημείωση
Για να μαγειρέψετε quinoa, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι και ξεπλύνετε. Στραγγίζετε το quinoa σε μια μικρή κατσαρόλα και ψήνετε για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε 1 φλιτζάνι (240 ml) νερό και βράστε. Μόλις βράσει, καλύψτε και μειώστε τη θερμοκρασία. Μαγειρέψτε για 18′ ή μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Στη συνέχεια, αφρατέψτε με ένα πιρούνι και αφήστε να κρυώσει.