Για όσους από εμάς αρέσουν οι πικάντικες έως καυτερές γεύσεις, μόλις δοκιμάσουμε το μείγμα μπαχαρικών ή η σως Χαρίσσα (Harissa) το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κολλήσουμε.
Η Χαρίσσα προέρχεται από την κουζίνα της Τυνησίας και της βόρειας Αφρικής όπου η καυτερή και πικάντικη γεύση εκτιμάται ιδιαίτερα επειδή εκτός του ότι προσφέρει γεύση στο φαγητό, θωρακίζει τον οργανισμό με βιταμίνες Α, Β, C και μέταλλα.
Το μείγμα μπαχαρικών Χαρίσσα το βρίσκουμε έτοιμο στο εμπόριο και αποτελείται συνήθως από αποξηραμένη καυτερή πιπεριά, κόλιανδρο, σκόρδο, πιπέρι, κύμινο, αλάτι. Πάντοτε προσέχουμε από πού προμηθευόμαστε το μίγμα έτσι ώστε τα συστατικά του να είναι φρέσκα, χωρίς υγρασία, με όλο το άρωμά τους.
Το μείγμα με τα αποξηραμένα μπαχαρικά μπορούμε να το εφαρμόσουμε πάνω στο κρέας, σε σούπες, σε πιάτα λαχανικών και σε σάλτσα που παρασκευάζουμε την στιγμή που χρειάζεται.
Αυτοσχεδιάζουμε και βάζουμε το μείγμα στην μουστάρδα, την μαγιονέζα ή το γιαούρτι για να νοστιμίσουμε ένα σάντουιτς λαχανικών, τον γύρο, το μπιφτέκι και ότι άλλο φανταστούμε.
Αναμιγνύουμε το μείγμα Χαρίσσα μαζί με ελαιόλαδο, ή με ελαιόλαδο, ξύδι και πολτό ντομάτας και μαρινάρουμε το κρέας ή το ψάρι.
Μπορούμε να φτιάξουμε με τα δικά μας φρέσκα μπαχαρικά τέλεια Χαρίσσα σως να την έχουμε έτοιμη στο ψυγείο για κάθε περίσταση. Ένας πειρασμός που θα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παντού! Για το κρέας, το σπαγγέτι, τα λαχανικά, ακόμη και ως dip με το αγαπημένο μας σνακ.
Συνταγή για Harissa σως.
Υλικά
- 120 γρμ. πιπερίτσες καυτερές
- 1 κουτ. σούπας σπόρους κύμινου
- 2 κουτ. τσαγιού κόλιανδρο ολόκληρο
- 2 κουτ. τσαγιού κιούμελ (αγριοκύμινο)
- 4 σκελίδες σκόρδο ή 3 κουταλιές αποξηραμένο σκόρδο σκόνη
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδα extra παρθένο
- 1 κουτ. τσαγιού αλάτι καπνιστό Κύπρου
- 2 κουτ. τσαγιού πάπρικα καπνιστή
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. τσαγιού μαραθόσπορο ή φύλλα δυόσμου.
Εκτέλεση
Βάζουμε τις πιπερίτσες σε ζεστό νερό για 30΄ περίπου. Σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ψήνουμε τους σπόρους μπαχαρικών για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε τις 3 κουτ. ελαιολάδου, την πάπρικα, το σκόρδο και το αλάτι και σιγοψήνουμε προσέχοντας μην μαυρίσει το σκόρδο για 5-10΄. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις οι πιπερίτσες μαλακώσουν, αδειάζουμε το νερό και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε γάντια, προστατεύουμε τα χέρια και το πρόσωπο και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα κοτσάνια και απομακρύνουμε τα σπόρια.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τις πιπερίτσες και τα ψημένα μπαχαρικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να σχηματισθεί μία λεία, ζωηρόχρωμη, ολοκόκκινη σάλτσα.
*Προσαρμόζουμε την γεύση ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Aν θέλουμε περισσότερο καυτερό, προσθέτουμε πιπερίτσες. Αν θέλουμε πιο ήπια την γεύση, βάζουμε περισσότερη πάπρικα, ελαιόλαδο ή κόλιανδρο.
Πως χειριζόμαστε τις καυτερές πιπερίτσες.
Οι καυτερές πιπεριές όταν σπάσουν ή όταν έρθουν σε επαφή με άλλα υλικά, αφήνουν τα φυσικά αιθέρια έλαιά τους τα οποία ερεθίζουν το δέρμα. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν μαγειρεύουμε με πιπερίτσες να φοράμε γάντια για την προστασία του δέρματος. Σε όλη την διαδικασία πρέπει να κρατάμε σε απόσταση τα μάτια και την μύτη μας για την αποφυγή ερεθισμών.