Το φαράγγι της Ιωάννας Καρυστιάνη

Το φαράγγι της Ιωάννας Καρυστιάνη

Η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, με το βιβλίο της «Το φαράγγι», πραγματοποιεί, μεταφορικά, μια δικής της υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε, όπως αναφέρει και η ίδια. Η εμπειρία πάνω στη γραφή σεναρίου, της δίνει τη δυνατότητα, να χρωματίζει τους ήχους, τους ψίθυρους, τις λέξεις, τις κραυγές, όπως και να ντύνει με ήχους τις εικόνες. Δημιουργεί ένα αφηγηματικό σκηνικό, για να καταγράψει τα ανθρώπινα συναισθήματα στις δυσκολίες της ζωής και να ακολουθήσει κατά πόδας την πορεία της σημερινής πραγματικότητας, τον καιρό της παγκοσμιοποίησης. Γεννημένη σε μια εποχή με υψηλόπνοες ιδέες, εμφύλιες έριδες και αίμα, αμφισβήτηση και κατακρήμνιση αυτών των ιδεών, γευόμενη την παραφροσύνη και το ψέμα της πολιτικής, που διαφοροποίησαν αυτές τις αξίες, δικαιωματικά αγγίζει λογοτεχνικά την όποια εποχή και διεισδύει στα ενδότερα της ψυχής των ηρώων της. Οι σκέψεις, οι απόψεις και τα συναισθήματά της, περικλείονται στο μυθιστόρημα, καθώς το χαρακτηριστικό ύφος της γραφής της με την περιγραφική ακρίβεια, το καθιστούν μεστό και αληθινό. Η ποιητικότητα του κειμένου και ο στιβαρός λόγος, γνώριμο της Καρυστιάνη, επιδιώκουν μια αναγνωστική προσαρμογή και στέλνουν μηνύματα, για την κατανόηση των προβλημάτων και των αδιεξόδων σε αυτή τη δύσκολη σύγχρονη εποχή.

Εφτά αδέλφια στα Χανιά, o Βαρδής, o Γεράσιμος, η Ευδοκία, η Ινώ, ο Ελισαίος, η Θεώνη και ο Αργύρης, με μια πεζοπορία, τελούν ένα ιδιότυπο μνημόσυνο στον πατέρα τους. Η μεγάλη συναισθηματική διαπλοκή, κάνει τους ήρωες να παλινωδούν ανάμεσα στην απόγνωση, την ειλικρίνεια, τη χαρά, τον πόνο, την αγάπη, την αδελφοσύνη, την απελπισία. Μέσα από ένα οδοιπορικό-τάμα, στην προδιαγεγραμμένη πορεία ενός φαραγγιού, κουβαλώντας ο καθένας τα βιώματά του, τα μυστικά του, τα επαγγελματικά και οικογενειακά προβλήματά του, την αυτοκαταστροφή του σε κοινωνικό και υπαρξιακό επίπεδο, καταφέρνουν να φωτίσουν τον πόνο, να ακούσουν τις φωνές και τις σκέψεις τους και μέσα από το δρόμο της αυτογνωσίας να απελευθερωθούν. Να προχωρήσουν μπροστά στο δρόμο της προσωπικής τους τελείωσης.

«Κάτι έχουν τα φαράγγια, η πέτρα πετάει πέρα τη σκαρταδούρα, ορίζει τα σημαντικά και απολύτως απαραίτητα, τα ζυγίζει στις σωστές τους διαστάσεις…».

Όλα ξεκινούν από μια υπόσχεση που έδωσαν τα αδέλφια μπροστά στο νεκρό πατέρα τους, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια κοινή διαδρομή. Από αναβολή σε αναβολή, μεσολάβησαν πολλά χρόνια, αλλά η προσμονή αυτής της στιγμής ήταν έντονη και έτσι τον Μάιο του 2014 βρίσκονται στο Φαράγγι των Σφακίων, που θα γίνει το «εξομολογητήριο» του καθενός. Ο έρωτας, η προδοσία, η μοναξιά, οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες και ο θυμός της οικογένειας απέναντι σε αυτή την επιλογή, η σιωπή που προσπαθεί να κρύψει μια πληγή, ένα σημείωμα που καίγεται ενώπιον όλων των αδελφών αντί να διαβαστεί, ένα άδειο μανίκι, ένα χέρι που μπήγει ασταμάτητα τη βελόνα σ’ ένα κέντημα, ή ζωγραφίζει, αλλά και η αυτοκτονία λόγω χρεών, η ανεργία, τα δανεικά και οι τοκογλύφοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φιλοτεχνούν τα πορτρέτα των ηρώων. Εφτά ιστορίες ζωής, που παρασύρουν τον αναγνώστη, να κοιτάξει και ο ίδιος μέσα του και να κάνει την προσωπική του ενδοσκόπηση. Να ανακαλύψει τα δικά του φαράγγια, το βάθος των ατομικών του συναισθημάτων και να προχωρήσει στο δρόμο της δικής του προσωπικής τελείωσης.

Το φαράγγι – Ιωάννα Καρυστιάνη

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

0 0 vote
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments