Μετά φόβου της Ελένη Πριοβόλου

Μετά φόβου της Ελένη Πριοβόλου

Η Ελένη Πριοβόλου, με το μυθιστόρημά της «Μετά φόβου», μεταφέρει τη ζωή των ηρώων της, από την Αιτωλία του 1916 μέχρι και το 1944, επικεντρώνοντας στην ψυχοσύνθεσή τους. Σαράντα αφηγηματικά χρόνια, από τον Εθνικό Διχασμό, μέχρι τη βιαιότητα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Εμφύλιο. Ο συγκεκριμένος τόπος, γενέθλιος για τη συγγραφέα, αποτελεί σημείο εκκίνησης για τη μελέτη και καταγραφή των ιστορικών γεγονότων και των έντονων πολιτικών αντιθέσεων του απλού λαού και των τότε ανερχόμενων αστών, τη λεγόμενη πάλη των τάξεων, κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα.

Ένα ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα, πολυπρόσωπο, με εντυπωσιακή πολυεπίπεδη πλοκή, εντάσεις, αγωνία, μυθοπλαστική δεινότητα και ευαισθησία. Κινητήρια δύναμη του μυθιστορήματος, οι χαρακτήρες των ανθρώπων της εποχής, που σκιαγραφούνται με ρεαλισμό και συνθέτουν ένα μεγάλο κοινωνικό μωσαϊκό, που συναρπάζει. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, μεγαλέμποροι και εργάτες, άρχοντες και πληβείοι, αγωνιστές και καταδότες, καλοί και κακοί. Η Αρίστη, η Διαλεχτή, ο Διονύσης, ο Νικάνωρας, ο Ερμής, ο Θωμάς, η Ελανθώ, η βάβω, ταλανίζονται από φόβους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, προερχόμενοι από κοινωνικές νοοτροπίες, αντιλήψεις και εθιμοτυπίες μιας εποχής. Όλοι κουβαλούν στην πλάτη τους τα «πρέπει» της κλειστής κοινωνίας του Κάστρου, τις προσμονές των δικών τους, τις αγωνίες του τόπου, τη στενότητα της σκέψης, το σκοταδισμό.

Στο μαγικό εργαστήρι της Πριοβόλου συνυπάρχουν δυνατές εικόνες, τοπικές ντοπιολαλιές, καμβάδες λέξεων με λεκτικά ευρήματα, προτότυπα νοήματα και εκφράσεις, που πηγάζουν από την αγάπη της για την ελληνική γλώσσα. Εκεί υφαίνει το πολύχρωμο χαλί της Αιτωλικής μικροοικονομίας, χρησιμοποιώντας νήματα μνήμης και γνώσης, σε ένα βιβλίο ύμνο στη φιλία και στα συναισθήματα που μπορεί να εμπνεύσει. Ύμνο στο πάθος για την ελευθερία των επαναστατημένων συνειδήσεων. Ύμνο στην ανθρώπινη τελείωση μέσα από το δρόμο της αυτογνωσίας. Λογοτεχνική διαδρομή ανάμεσα σε γεγονότα και μύθους, που λόγω των κοινωνικών προκαταλήψεων, οι άνθρωποι θα μείνουν υποταγμένοι χωρίς αντιδράσεις και σκέψεις και τελικά θα ρυθμίσουν τη ζωή και τις επιλογές τους. Η Αρίστη θα παλέψει για την ελευθερία της σκέψης. Η Διαλεχτή δε θα τολμήσει τίποτε.

«Η Αρίστη αισθάνθηκε μια παράξενη ανακούφιση. Τις φοβόταν τις γριές. Δεν μιλούσαν πολύ. Έμαθαν να ζουν βουβές και ατάραχες στη συνήθεια των καημών. Τις βούβανε ο σκληρός πατέρας και ο ακόμα σκληρότερος άντρας. Λίγα τα λόγια. Ίσα τα αναγκαία. Περισσότερα τα τραγουδίσματα. Τα χρειώδη και από αυτά. Νανουρίσματα, ταχταρίσματα για τα εγγόνια, μοιρολόγια για τους χαμούς, πολυφωνικά άσματα για τις χαρές και τις θλίψεις. Τα μάτια τους όμως! Εκείνα τα μάτια που τρυπούσαν το εκμαγείο του κόσμου και χώνονταν αδιάκριτα στα άδηλα και τα κρύφια του νου και της ψυχής! Αυτά την τρομάζουν την Αρίστη, και γι’ αυτό χάρηκε σαν δεν τις είδε στη συνηθισμένη τους θέση.»

Μια λογοτεχνική πρόταση για τη βαθιά αλήθεια της νεότερης ιστορίας, αποτυπωμένη με ευγενική γραφή και βασισμένη στη χρόνια αναζήτηση της συγγραφέως των ιστορικών, κοινωνικών, και οικονομικών παραγόντων του παρελθόντος. Ένα βιβλίο για την αναζήτηση της ελευθερίας, για το φόβο και την υποταγή, για τα όνειρα και τις αυταπάτες.

Μετά φόβου – Ελένη Πριοβόλου

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτης

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments