Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά

Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά

Ο Κώστας Β. Κατσουλάρης επιστρέφει με ένα νέο σύγχρονο βιβλίο με τίτλο «Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά». Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον, κοινωνικοπολιτικό, ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα, που σε ξαφνιάζει,  μια και είναι εμπνευσμένο από γεγονότα που απασχόλησαν και απασχολούν την πρόσφατη επικαιρότητα. Το πολιτικό ερέθισμα που τον ενέπνευσε, δεν έχει λήξει ακόμα, καθώς αναπαράγεται με κυνισμό, δάκρυα και κατάρες στις αίθουσες των δικαστηρίων και θρήνο στα σπίτια των άτυχων γονιών.

Η πολυεπίπεδη παράλληλη πλοκή του περιγράφεται με γενναιοδωρία σε λέξεις και σκέψεις και δημιουργεί έναν έντιμο μυθιστορηματικό καμβά. Ενώνει το παρελθον με το παρόν, προσθέτοντας βαθύτερες αποχρώσεις στα γεγονότα. Ο συγγραφέας, σαν ένας άλλος εικαστικός δημιουργός, χρησιμοποιεί τα ποιήματα του Σεφέρη, του Ρίτσου και του Χειμωνά, τις μεταφράσεις της Ιλιάδας, τον ασίγαστο κοινωνικό πόλεμο της πόλης, τις νυχτερινές περιπλανήσεις στα στενά του Κολωνού, τις ανταλλασσόμενες απόψεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις συζητήσεις σε μια ομάδα ψυχανάλυσης, τις αποφάσεις ιδεολογικά παραπλανημένων ομάδων νέων, σαν μικτές τεχνικές για να φιλοτεχνήσει το δημιουργημά του.

Κεντρικοί ήρωες, ο 15χρονος χαρισματικός μαθητής του γυμνασίου Νάσος Γκέτσος και ο φιλόλογος καθηγητής του Αργύρης Σταυρινός, που τους συνδέει πολλά περισσότερα από το πάθος τους για το ομηρικό έπος. Ο καθένας κρύβει και ζει το δικό του μυστικό. Ο Νάσος παίρνει την απόφαση να διακόψει το σχολείο και ο Αργύρης αντιδρά και αποφασίζει να επέμβει. Η επέμβασή του αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο με οικογενειακές δυσλειτουργίες, πράξεις ρατσισμού, εκφράσεις πολιτικής βίας και παραβατικότητα. Παράλληλα καλείται να αποφασίσει για τις δικές του ενοχές, που τον έχουν οδηγήσει σε ψυχολογικά αδιέξοδα και σε κοινωνική απομόνωση.

«Ακόμα και σήμερα, πόσοι νιώθουν αληθινή συμπόνια για πλάσματα που δεν ανήκουν στον κόσμο τους; Έθνος, φυλή, συγγένεια. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς δεν έχει αλλάξει και πολύ μες στα χρόνια…Κι όμως, για εκείνον, το να στέκεται εκεί, να αποτελεί μέρος αυτής της ασήμαντης αλυσίδας, σταγόνες παρηγοριάς σε μια έρημο από αντιξοότητες, τον έκανε να αισθάνεται ότι ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο από μια φυλή, μια γλώσσα ή μια χώρα∙ σε κάτι ωκεάνιο.»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Κώστας Β. Κατσουλάρης

Ο Κ. Β. Κατσουλάρης γεννήθηκε το 1968, στην Άρτα. Σπούδασε οικονοµικά στην Αθήνα, κινηµατογράφο στο Παρίσι και λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει επτά βιβλία πεζογραφίας κι έχει συµµετάσχει σε πολλές συλλογικές εκδόσεις. ∆ιήγηµά του έχει συµπεριληφθεί στη γερµανική ανθολογία  Αθήνα, µια λογοτεχνική πρόσκληση, η νουβέλα του Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα µου έχει µεταφραστεί στα τουρκικά, ενώ η νουβέλα του Νεκρός σκύλος τα µεσάνυχτα έχει µεταφραστεί στα αγγλικά, στα ισπανικά και στα εβραϊκά. Το θεατρικό του έργο Όταν ο λύκος είναι εδώ ανέβηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε φεστιβάλ στην Τουρκία. Για το τελευταίο του βιβλίο, τη συλλογή διηγηµάτων Νυχτερινό ρεύµα (2015), τιµήθηκε µε το βραβείο Διηγήµατος του περιοδικού Αναγνώστης, καθώς και µε το βραβείο του Ιδρύµατος Πέτρου Χάρη της Ακαδηµίας Αθηνών.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments