Η λίστα των “μη” για ψυχική ευφορία

mi

Όταν έχουμε κάποιο βιολογικό πρόβλημα, επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας, μας εξετάζει και μας δίνει την λίστα των επιτρεπόμενων ενεργειών μας και την λίστα των “ΜΗ”. Μην εκτεθείτε στον ήλιο, μη φάτε αλάτι, μη σηκωθείτε από το κρεβάτι… και την ακολουθούμε κατά γράμμα.

Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με την ψυχή και την λίστα των ΜΗ για ψυχική ευφορία.

  1. ΜΗΝ ξοδεύεις αλόγιστα τα δώρα τής ζωής σου: την υγεία σου, την μοναδικότητά σου, τα προσόντα σου. Αξιολόγησε την παρούσα κατάσταση και ερεύνησε πού ακριβώς θέλεις να πας. Μη χαραμίζεσαι σε ανόητους και ανοησίες.
  2. ΜΗΝ αφήσεις το σκοτάδι να κυριαρχεί τον βίο σου: όπως προστατεύεσαι κάθε φορά που είναι σκοτεινά στο δωμάτιό σου και ανοίγεις το φως, έτσι ν’ απομακρύνεσαι κι απ’ τα σκοτάδια που σε περιτριγυρίζουν και θέλουν να μαυρίσουν την καθημερινότητά σου. Άνθρωποι που σε πλήγωσαν και σε υποβίβασαν, ίσως ακόμα σκέψεις που σε σκλάβωσαν και σε καθήλωσαν.
  3. ΜΗ σταματάς να εξελίσσεσαι, να συλλέγεις εμπειρίες από ανθρώπους που σε πάνε ένα βήμα παρακάτω, μακριά απ’ αυτούς που δεν αντέχουν τα “όχι” σου και σ’ έκαναν να πάρεις το μάθημά σου.
  4. ΜΗ βιάζεσαι να φτάσεις στον στόχο. Ξέρω, νιώθεις αυτό το σκίρτημα, την αγωνία, την ανυπομονησία. Δείξε υπομονή και καρτερικότητα. Ωστόσο,
  5. ΜΗ σταματάς να δρας. Η δράση είναι λυτρωτική και απελευθερωτική. Ξεπέρασε τον παλιό,  γερασμένο και επίπλαστο εαυτό σου. Η δράση δεν φέρνει αποκλειστικά επιτυχία. Όχι. Φέρνει δημιουργία και συμμετοχή στην προσπάθεια. 

Πάλεψε γι’ αυτή την ζωή. Ο λαός λέει συχνά “τίποτα δεν χαρίζεται”. Πόσο δίκιο και σοφία έχει! Το καθήκον σου απέναντι στο μέλλον είναι να παραμείνεις όρθιος. Κι αν αφεθείς, κι αν μιζεριάσεις, κι αν το βάλεις κάτω και παραδοθείς, τί όφελος θα έχεις; ΜΗΝ το κάνεις, σε παρακαλώ!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments