Γιατί δεν πρέπει να μαλώνω τον σκύλο μου!

dog shoes

Γράφει η Ρενάτα Γρυπάρη *

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που νιώθει, καταλαβαίνει, αισθάνεται και αντιλαμβάνεται! Στο μόνο που υστερεί είναι η λεκτική επικοινωνία: Ο σκύλος δεν μιλάει… όπως οι άνθρωποι. Επικοινωνεί με άλλους τρόπους, όχι λεκτικά.

Πώς, λοιπόν, μπορώ να κάνω τον σκύλο μου να καταλάβει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος εφόσον… δεν μπορώ να του το πω με λέξεις;

Η απάντηση είναι απλή: Μέσω της διόρθωσης και όχι με μάλωμα. Διορθώνοντάς τον, τον καθοδηγώ αποτελεσματικά στο να καταλάβει τί είναι σωστό και τί λάθος. Μαλώνοντάς τον, απλώς τον… εκδικούμαι γι’ αυτό που έκανε!

Ποια είναι όμως η ειδοποιός διαφορά του “διορθώνω” από το “μαλώνω”;

Διορθώνω σημαίνει “δείχνω σε κάποιον έναν λάθος, υποδεικνύοντας το σωστό”. Μαλώνω σημαίνει απλώς “επιπλήττω κάποιον, του κάνω παρατήρηση”.

Η διαφορά επομένως μεταξύ αυτών των δύο ενεργειών είναι ότι ενώ με το μάλωμα, εστιάζω απλώς και μόνο στην τιμωρία χωρίς να δείχνω στον σκύλο μου τί θα έπρεπε να κάνει, με την διόρθωση αντίθετα εστιάζω στην καθοδήγηση ως προς τί είναι σωστό.

Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό, είναι το θέμα της τουαλέτας. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έχουμε ένα κουταβάκι, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας.

Εάν το δω μπροστά μου να λερώνει σε σημείο εκτός πάνας (για παράδειγμα) και το μαλώσω, εκείνο θα καταλάβει απλώς ότι έκανε κάτι που με αναστάτωσε. Δεν θα του είναι όμως ξεκάθαρο για ποιο λόγο με αναστάτωσε και γιατί αυτό που έκανε ήταν λάθος.

Εάν όμως το διορθώσω, δηλαδή κάθε φορά το μεταφέρω από το σημείο που λέρωσε, πάνω στην πάνα του, θα το βοηθήσω να καταλάβει ότι δεν επιτρέπεται να λερώνει εκτός πάνας.

Η διόρθωση επίσης δεν περιλαμβάνει την ένταση, τη βία και τον εκνευρισμό του μαλώματος, καθιστώντας τη λύση του προβλήματος πιο αποτελεσματική και γρήγορη!

Τέλος, μην ξεχνάτε την επιβράβευση! Όταν μετά την διόρθωση, ο σκύλος κάνει τελικά αυτό που θέλουμε, πάντα τον επιβραβεύουμε. Με την διόρθωση του δείχνουμε τί δεν θέλουμε, με την επιβράβευση, τί θέλουμε.

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα χρειαστεί να δείξετε στον σκύλο σας ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος, μην αφήσετε απλώς τα νεύρα σας να βρουν διέξοδο, αλλά διδάξτε τον ήπια και ξεκάθαρα τί θα θέλατε να κάνει.

* Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Πηγή skylosgiaspiti.gr

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments