Τί πρέπει να μάθω στον (υπερ) προστατευτικό σκύλο μου

Τί πρέπει να μάθω στον (υπερ) προστατευτικό σκύλο μου

*Της Ρενάτας Γρυπάρη

Ο σκύλος σας έχει υπερένταση όταν είστε κοντά του; Θέλει να απομακρύνει τους πάντες, γαβγίζοντας και γρυλίζοντας; Παρακολουθεί ανελλιπώς οποιαδήποτε κίνηση κάνει ο οποιοσδήποτε και είναι έτοιμος να αντιδράσει; Στη βόλτα, περπατάει συνήθως δίπλα σας και κοιτάζει σαν… τηλεσκόπιο; Θέλει να κολλάει συνεχώς επάνω σας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Είναι υπερπροστατευτικός!

Αυτό σημαίνει ότι νιώθει και προσπαθεί να σας πείσει πως παντού και πάντοτε υπάρχει μια απειλή, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αυτό που εμείς πρέπει να του μάθουμε είναι να αξιολογεί πότε υπάρχει πραγματική απειλή και πότε πλασματική. Έτσι δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί συνεχώς και για το οτιδήποτε και θα ηρεμήσει.

Ένας υπερπροστατευτικός σκύλος χρειάζεται σαφή καθοδήγηση από έναν δυναμικό κηδεμόνα, που θα του μάθει να λαμβάνει τα σωστά μηνύματα.

Τί κάνω στην περίπτωση του υπερπροστατευτικού σκύλου:

1) Υιοθετώ δυναμική στάση, χωρίς να εκδηλώνω φόβο: Γνωρίζοντας την συμπεριφορά του σκύλου μου, αρχίζω να φοβάμαι για τυχόν επιθέσεις του, με αποτέλεσμα εκείνος να αντιλαμβάνεται αυτό τον φόβο και να ενισχύεται το ένστικτο της φύλαξης. Παραμένω, λοιπόν, σε επιφυλακή, προσπαθώντας ταυτόχρονα να είμαι όσο πιο χαλαρός (ψυχολογικά) γίνεται, έτοιμος να διορθώσω άμεσα τον σκύλο μου, χωρίς ένταση και άγχος.

Συμβουλή: Κάνω εικόνα στο μυαλό μου το πώς θέλω να περπατάω στο δρόμο με τον σκύλο μου και προσπαθώ να το εφαρμόσω στην πράξη.

2) Τραβώ την προσοχή του ανά πάσα στιγμή, ώστε να μην δίνει σημασία στο ερέθισμα: Ο υπερπροστατευτικός σκύλος είναι συνήθως ευερέθιστος. Εστιάζει συχνά σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Όσο όμως αφήνω τον σκύλο μου να εστιάζει με ένταση σε ένα ερέθισμα, τόσο πιο πιθανό είναι να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά εναντίον του. Στόχος μου, λοιπόν, είναι όταν περνάει το ερέθισμα, να τραβάω την προσοχή του άμεσα, ώστε να εστιάζει σε μένα, για να αρχίσει σιγά-σιγά να μην δίνει σημασία σε ο,τιδήποτε άλλο.

Συμβουλή: Χρησιμοποιώ λιχουδιά ή ένα παιχνίδι αμέσως μόλις ο σκύλος αρχίζει να κοιτάει επίμονα κάτι ή κάποιον. Έτσι δεν του δίνω σχεδόν καθόλου χρόνο να εστιάσει στο ερέθισμα.

3) Δεν τον αφήνω να κολλάει πολύ πάνω μου: Ο υπερπροστατευτικός σκύλος έχει την τάση να θέλει συνεχώς επαφή με αυτόν που προστατεύει. Θα πρέπει, λοιπόν, να του δείξω ότι έχω τον προσωπικό μου χώρο, στον οποίο δεν θα πρέπει να μπαίνει.

Συμβουλή: Κάθε φορά που με πλησιάζει πολύ και σχεδόν ακουμπάει πάνω μου, τον απομακρύνω ευγενικά και αν επιμένει, σηκώνομαι και φεύγω.

4) Εκπαίδευση φύλαξης: Όταν έχουμε έναν σκύλο με ανεπτυγμένο το ένστικτο της φύλαξης, θέλουμε να το διατηρήσουμε μεν, αλλά πρέπει να τον καθοδηγήσουμε με σαφήνεια για το πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιεί. Η βοήθεια από εκπαιδευτή είναι απαραίτητη.

Συμβουλή: Η εκπαίδευση πάντα να γίνεται υπό την παρουσία του κηδεμόνα, χωρίς βία και στρες.

Μην ξεχνάτε: Καλός φύλακας είναι ο σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος (με ανθρώπους και ζώα), χωρίς ανασφάλειες, ο οποίος ξέρει πότε χρειάζεται να επέμβει και με ποιό τρόπο.

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Πηγή: skylosgiaspiti.gr

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments