Επιλέξτε την κατάλληλη τσαγιέρα

Επιλέξτε την κατάλληλη τσαγιέρα
Επιλέξτε την κατάλληλη τσαγιέρα

.

Αλήθεια, προβληματίζεσαι όταν πρόκειται να διαλέξεις την σωστή τσαγιέρα που θα σερβίρεις το τσάι, ιδιαίτερα αν θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία αυτή με άλλους γύρω σου και να τους ευχαριστήσεις.

Το να είσαι μαζί με άλλους που αγαπάς είναι πραγματικά ευχάριστο, χρειάζεται να βάλεις κι εσύ το μυαλό, την φαντασία σου, την αγάπη σου για να τους δείξεις πως νοιάζεσαι γι αυτούς και τους θέλεις πάντα μαζί σου.

Εδώ είναι που κολλάει το θέμα της τσαγιέρας. Κάθε περίσταση μπορεί να είναι διαφορετική και θα πρέπει να την αξιοποιήσεις.

Ακολουθεί συζήτηση μετά από ένα δείπνο, ίσως βοηθήσει ακόμη την ατμόσφαιρα αν προσφέρεις λίγο τσάι μαύρο με ολόκληρο φύλλο, Pu erh, oolong μέσα σε μία ξεχωριστή τσαγιέρα Yixing με τις ανάλογες μικροσκοπικές κούπες τσαγιού.

Παρέα με φίλους που διασκεδάζετε, ευκαιρία να αποφύγεις τις καθημερινές σου κούπες και να βγάλεις το σερβίτσιο πορσελάνης που έχεις στο ντουλάπι περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που ..ποτέ δεν έρχεται όπως την έχεις στο μυαλό σου.

Θέλεις να κεράσεις τον εαυτό σου μία κούπα τσάι, τότε θα χρησιμοποιήσεις την αγαπημένη σου χρωματιστή τσαγιέρα.

Υπάρχουν τόσες επιλογές σήμερα που σου παίρνουν το μυαλό και εύκολα μπορεί να καταλήξεις με το πιο ακατάλληλο για σένα σκεύος.

Πώς θα αποφασίσεις τι τσαγιέρα σου χρειάζεται;

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε πρώτα απ΄όλα τον βραστήρα (ο οποίος χρησιμεύει να βράζουμε μόνο το νερό), από την τσαγιέρα η οποία έχει σχεδόν πάντα ένα είδους φίλτρου μέσα για να κρατά τα φύλλα τσαγιού αφού εκχυλισθούν όσο πρέπει και να σερβίρει το τσάι στην κούπα καθαρό.

Μία τσαγιέρα 1.800 λίτρων φτιάχνει αρκετές κούπες τσάι, είναι όμως αρκετά βαριά όταν γεμίσει. Μήπως αυτό που βολεύει είναι ένα μικρότερο μέγεθος;

Υπάρχουν πολλές ανοξείδωτες ηλεκτρικές τσαγιέρες με φίλτρο, μπορείς να τις γεμίσεις με όσο νερό θέλεις και με τις ρυθμίσεις που έχουν, αναπτύσσουν την θερμοκρασία ανάλογα με το τσάι που θα βάλεις. Είναι διάφανες, έγχρωμες και θα γίνουν το καθημερινό σου εξάρτημα γιατί είναι εύκολες στη χρήση.

Οι πήλινες τσαγιέρες Yixing είναι σκεύος που συνδέεται με την διαδικασία σερβιρίσματος στην Κίνα. Το υλικό από το οποίο παρασκευάζονται εγγυάται την καλύτερη διατήρηση της γεύσης του τσαγιού, αλλά και της θερμοκρασίας στην οποία θα είναι το τσάι. Το στυλ τους είναι περίτεχνο, παραδοσιακό και προσφέρονται για το τσάι Pu erh ή το Oolong που έχουν prestige. Πρώτα ζεσταίνεται το νερό, κατόπιν το ρίχνουμε στην τσαγιέρα Yixing η οποία διαθέτει φίλτρο με το τσάι που θέλουμε. Εκεί αφήνουμε το τσάι να εκχυλισθεί και αφαιρούμε το φίλτρο.

Οι τσαγιέρες πορσελάνης υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία από σχέδια και χρώματα. Είναι κατάλληλες για όλα τα είδη τσαγιού, μόνο που αυτές τις περισσότερες φορές δεν περιέχουν φίλτρο, οπότε το τσάι θα είναι σε φακελάκι, ή θα χρειαστεί να βάλουμε ένα χωριστό χάρτινο ή ανοξείδωτο φίλτρο με το τσάι μας. Μετά το περιχύνουμε με το βρασμένο νερό και το αφήνουμε για περίπου 5-10΄.

Οι μαντεμένιες τσαγιέρες είναι κι αυτές έργα τέχνης. Υπάρχουν σε μεγάλο ή μικρό μέγεθος και έχουν δικό τους φίλτρο. Μπορούμε αν θέλουμε, να κάνουμε την παρασκευή τσαγιού σε αυτές, και απλά σερβίρουμε.

Η γυάλινη τσαγιέρα είναι και αυτή μία λύση ιδίως αν μας ενδιαφέρει να παρακολουθήσουμε πως εξελίσσεται το φύλλο καθώς ζεσταίνεται στο νερό. Το θέαμα είναι πιο συναρπαστικό αν βάλουμε blooming tea το τσάι που καθώς μπαίνει στο νερό, αφήνει να φανεί το άνθος που κρύβει μέσα του.

Βέβαια εννοείται ότι ανάλογα την τσαγιέρα, ταιριάζεις και τις κούπες. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να συνοδέψεις την παραδοσιακή μαντεμένια τσαγιέρα με μία κούπα διακοσμημένη με εκκεντρικό, μοντέρνο σχέδιο!

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, καλύτερα είναι οι τσαγιέρες να ξεπλένονται λίγο επίμονα με νερό μόνο γιατί με το σαπούνι που ίσως μείνει στο σκεύος, αλλάζει η γεύση του τσαγιού.

Επίσης ένα αρωματικό τσάι δεν μπαίνει στην ίδια τσαγιέρα με ένα πράσινο ή μαύρο τσάι, οπότε, σκεφτείτε το για μία δεύτερη τσαγιέρα.

Όπως και να είναι, η ευχαρίστηση είναι αυτό που μετράει για τον καθένα, οπότε φτιάξε τσάι και απόλαυσέ το!

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments