Γράφει η Ματούλα Φίλου – Διπλωματούχος καθηγήτρια μουσικής
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου Μεσσήνης – Μελιγαλά
.
Είναι οι ήχοι που οργανώνει ο άνθρωπος με σκοπό να εκφραστεί και να επικοινωνήσει καλλιτεχνικά για να κάνει τέχνη.
Γιατί η μουσική είναι μια τέχνη.
Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι να εκφράζονται καλλιτεχνικά, να συμμετέχουν και να επικοινωνούν, να παίζουν και να επινοούν.
Η σχέση της μουσικής με το παιδί και την εκπαίδευση, μπορεί να περιγραφεί ως εξής: το παιδί μπορεί μέσω της μουσικής, να “παίζει και να επινοεί” να ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό του. Μπορεί να εκφράζεται και να επικοινωνεί, να μοιράζεται τις εμπειρίες του και να συμμετέχει στις εμπειρίες των άλλων, αναπτύσσοντας μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία τον συναισθηματικό του κόσμο. Μπορεί να θέτει ερωτήματα για τον εαυτό του και τους άλλους, που θα το οδηγήσουν να ωριμάσει μέσα από την εμπειρία της δημιουργίας.
Τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς κάποιο μουσικό όργανο αναπτύσσουν γρηγορότερα τις φυσικές, πνευματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.
Αναφέρω επιγραμματικά τα πολλαπλά οφέλη της μουσικής παιδείας:
Η αισθηματική αφύπνιση, η πνευματική καλλιέργεια, η ψυχική ανάταση, η βαθιά ευχαρίστηση που αντλεί κανείς μέσα από τη μουσική πράξη, η ικανοποίηση της προσωπικής έκφρασης, που αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο, και η πληθώρα συναισθημάτων που αποκομίζει κανείς μέσα από μια γνήσια καλλιτεχνική εμπειρία.
Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.
Η μουσική σαγηνεύει και ανυψώνει την ψυχή, το πιο συναρπαστικό μέρος του εαυτού μας.
Ο Πλάτωνας αναφέρει: “Η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, ανέβασμα στη φαντασία, ευχαρίστηση στην κακοκεφιά, φαιδρότητα στη ζωή”.