Πως φτιάχνουμε θεραπευτικά φυτικά έλαια

Πως φτιάχνουμε θεραπευτικά φυτικά έλαια

Πως φτιάχνουμε θεραπευτικά φυτικά έλαια.
.

Η περίοδος του καλοκαιριού σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά στην φύση. Είναι η εποχή που ενδείκνυται για χαλάρωση και βρίσκουμε έτσι περισσότερο την ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας θέλοντας να κάνουμε πράγματα γι αυτούς.

Η κατάλληλη εποχή να συλλέξουμε τα αγαπημένα μας βότανα, να τα εκχυλίσουμε μέσα σε αγνό έλαιο ώστε να αποσπάσουμε τις φαρμακευτικές τους ουσίες και να παρασκευάσουμε ένα θαυματουργό, φυσικό θεραπευτικό έλαιο που θα μας φανεί χρήσιμο για όλο το έτος.

Ένας τρόπος να παρασκευάσουμε θεραπευτικό φυτικό έλαιο είναι με την χρήση του ήλιου.

Σε ένα βάζο, τοποθετούμε την ποσότητα του φρέσκου ή αποξηραμένου βοτάνου που θέλουμε αφού το έχουμε τεμαχίσει. (Εάν το βότανο είναι φρέσκο, θα πρέπει να το στεγνώσουμε καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε για να αποφευχθεί η εμφάνιση μούχλας). Σκεπάζουμε με αγνό ελαιόλαδο το βότανο (το έλαιο jojoba ή το αμυγδαλέλαιο είναι καλά επίσης), και σιγουρευόμαστε ότι είναι απολύτως όλο καλυμμένο, με το έλαιο να είναι 1 πόντο πιο πάνω από το βότανο ώστε το βότανο να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα και οξειδωθεί.

Κλείνουμε το βάζο καλά με το καπάκι του και τοποθετούμε το βάζο στον ήλιο για 15-20 μέρες ανακινώντας συχνά. Κατόπιν σουρώνουμε, αφαιρούμε το βότανο και αποθηκεύουμε το θεραπευτικό μας έλαιο σε μπουκάλι σκούρου χρώματος και σε μέρος δροσερό και προστατευμένο από το φως. Επίσης δεν ξεχνάμε να βάζουμε την ετικέτα που θα μας πληροφορεί για το προϊόν. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το όνομα και την ημερομηνία παρασκευής τουλάχιστον.

Για να γίνει το φυτικό μας έλαιο πιο δυνατό, μπορεί να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές, προσθέτοντας καινούριο βότανο στο ήδη έτοιμο έλαιο.

Για πιο γρήγορη εκχύλιση, μπορούμε να θερμάνουμε το μείγμα. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βότανο που θέλουμε, σκεπάζουμε με αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή άλλο έλαιο βάσης. Θερμαίνουμε το έλαιο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, προσπαθούμε να την κρατήσουμε σταθερή και αφήνουμε για πάνω από 6 ώρες, πολλοί προτείνουν μέχρι και 42 ώρες, μέχρι να δούμε ότι το έλαιο αλλάζει το χρώμα του και αρχίζει να μυρίζει όπως το βότανο. Αφήνουμε να κρυώσει, σουρώνουμε και διατηρούμε σε σκουρόχρωμο βάζο.

Μερικά από τα βότανα που συνήθως εκχυλίζονται είναι :

  • Άνθη Άρνικας για εξωτερική χρήση κατάλληλο για μελανιές, πόνους μυϊκούς μετά από μικροτραυματισμούς.
  • Βαλσαμόχορτο για εγκαύματα, μυϊκούς πόνους, πρήξιμο ακόμη και εσωτερικά.
  • Δενδρολίβανο που χρησιμοποιείται για θεραπεία των μαλλιών, των μυών αλλά και γιατί όχι και για το μαγείρεμα ιδιαίτερα αν εκχυλισθεί σε παρθένο ελαιόλαδο.
  • Καλέντουλα για περιποίηση του δέρματος.
  • Σύμφυτο φύλλο που διεισδύει στο δέρμα και είναι συστατικό σε αλοιφές.
  • Πιπεριές καγιέν που είναι ευεργετικές για τις αρθρώσεις.
  • Μύρρο γόμμα για γρατζουνιές και κοψίματα.
  • Μέντα κατάλληλο για χαλαρωτικό μασάζ.
  • Τσάι πράσινο για εμπλουτισμό της επιδερμίδας με ωφέλιμα συστατικά.
  • Θυμάρι για μασάζ.

Μπορούμε με διάφορα λουλούδια όπως τριαντάφυλλο, χαμομήλι, λεβάντα να φτιάξουμε ένα ευωδιαστό φυτικό έλαιο για επάλειψη, ή με συνδυασμό βοτάνων που προσφέρουν χαλάρωση όπως ο λυκίσκος, το χαμομήλι να παρασκευάσουμε ένα χαλαρωτικό έλαιο.

Τα θεραπευτικά έλαια είναι ιδανική ιδέα για μασάζ, για συστατικά σε αλοιφές, ή σε διάφορα καλλυντικά όπως κρέμες, σαπούνια.

Τα φυτικά έλαια σε σύγκριση με τα αιθέρια είναι φθηνότερα, παρασκευάζονται πολύ εύκολα, είναι πιο ασφαλή στην χρήση τους αλλά συγχρόνως και αποτελεσματικά εφ’ όσον διατηρούν τα θεραπευτικά συστατικά τους. Δεν μένει παρά να δοκιμάσουμε. Καλή επιτυχία!

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments