Απολαυστικές συνταγές για ψητά

Απολαυστικές συνταγές για ψητά

Η εποχή μας καλεί να φτιάξουμε κάτι εύκολο και πολύ νόστιμο. Τι άλλο θα μπορούσαμε να βρούμε από λίγες συνταγές για ψητά;

Συνταγές δοκιμασμένες που εγγυώνται νοστιμιά!

Ψητό μπούτι κοτόπουλου

Θα χρειαστούμε:

  • 1/2 κουτ. τσαγιού αλάτι
  • ½ κουτ. τσαγιού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. τσαγιού σκόρδο σκόνη
  • 1 κουτ. τσαγιού κρεμμύδι σκόνη
  • 1 κουτ. τσαγιού ρίγανη Ελληνική
  • 1/2 κουτ. τσαγιού κιτρινόριζα (τούρμερικ ή κουρκουμάς)
  • 1/4 κουτ. τσαγιού πιπέρι τσίλυ extra φρεσκοκομμένο
  • 1/2 κουτ. τσαγιού πάπρικα 160 Ισπανίας
  • 8 μπούτια κοτόπουλου

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά σε ένα μπωλ. Πλένουμε το κοτόπουλο και όταν είναι λίγο υγρό, το πασπαλίζουμε με το μείγμα μέχρι να καλυφθεί στην κυριολεξία όλο το κρέας. Αφήνουμε για 5-6 ώρες και ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα.

Χοιρινά σουβλάκια

Θα χρειαστούμε:

  • 1 κ. χοιρινό κρέας κομμένο σε μπουκιές χωρίς λίπος.

Για τη μαρινάδα:

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο extra παρθένο
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. τσαγιού μείγμα για χοιρινό
  • Αλάτι
  • 1 κουταλιά μουστάρδα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε ένα μπολ τα κομμάτια του κρέατος. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας πολύ καλά και περιχύνουμε το κρέας. Ανακατεύουμε να πάει παντού η μαρινάδα, σκεπάζουμε και αφήνουμε 5-6 ώρες ή αν είναι δυνατόν όλο το βράδυ.

Κατόπι περνάμε το κρέας σε καλαμάκια και ψήνουμε προσέχοντας μην ξεραθεί το κρέας και χάσει τελείως τα υγρά του. Καλό θα ήταν κατά την διάρκεια του ψησίματος να ραντίζουμε τα σουβλάκια με την μαρινάδα.

Ψητό ψάρι

Υλικά

  • 4 λαυράκια ή τσιπούρες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοκομμένο (πολύ λίγο)
  • 4 κουτ. τσαγιού ρίγανη
  • 4 κουτ. τσαγιού θυμάρι
  • 5 κουτ. τσαγιού μάραθο
  • 7 κουτ. τσαγιού άνιθο
  • χυμό από λεμόνι
  • ελαιόλαδο extra παρθένο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη, μάραθο, άνιθο και θυμάρι. Το ίδιο κάνουμε και στο εσωτερικό τους. Βάζουμε τα ψάρια να ψηθούν και από τις δύο μεριές. Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το χτυπημένο λαδολέμονο.

Τα λαχανικά που είναι άφθονα αυτή την εποχή, μπορούν να γίνουν ψητά στην σχάρα. Αυτά που προτιμώνται συνήθως είναι η μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, η πιπεριά, το σπαράγγι, η ντομάτα, το καλαμπόκι, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια.

Συνταγή για Ψητά λαχανικά

Υλικά

  • 6 σπαράγγια
  • 1 καλαμπόκι
  • 2 μελιτζάνες
  • 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 2 χρωματιστές πιπεριές γλυκιές
  • 2 καυτερές πιπεριές
  • 2 μεσαία κρεμμύδια σε ροδέλες

Υλικά μαρινάδας.

  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • Λίγη μουστάρδα
  • Σκόρδο
  • 1 κουτ. τσαγιού κάρυ κόκκινο

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με την μαρινάδα για 2-3 ώρες. Κατόπιν τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μαλακώσουν.

Στην περίπτωση που δεν τα θέλουμε τόσο μαλακά, δεν τα εμβαπτίζουμε στην μαρινάδα πριν το ψήσιμο. Απλά, βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας στο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σιγοψήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα τα μπαχαρικά για να βγάλουν την γεύση τους. Όταν τα λαχανικά μας έχουν ψηθεί, τα περιχύνουμε με την μαρινάδα.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments