Το χρονογράφημα ενός χορτοφαγικού μουσακά

μουσακας

Τα τελευταία δυο χρόνια έγινα χορτοφάγος. Έπρεπε να συντονιστώ με την οικογένειά μου που τρώει κρέας και να προσαρμόσω κάποιες παραδοσιακές συνταγές στα μέτρα μου αλλά και στους γευστικούς κάλυκες 4 απαιτητικών παιδικών ουρανίσκων! Έτσι προέκυψαν συνταγές, με φαντασία, με πολύ πρασινάδα, που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις παραδοσιακές “σαρκοβόρες” συνταγές! (Χιχιχι)

Μουσακάς χωρίς κιμά για σήμερα, τι πιο κατάλληλο για το Κυριακάτικο τραπέζι! Δροσερός, χορταστικός και πιο ελαφρύς, για να χτυπήσεις άνετα μετά και το ρυζόγαλο που αχνίζει από το πρωί στο μπωλ!

Υλικά

3-4 ντομάτες σε φετούλες

3-4 μελιτζάνες σε φετούλες

5-6 πατάτες σε φετούλες

Λίγο βούτυρο και 2-3 μικρά παξιμάδια τριμμένα.

Γραβιέρα Νάξου 300 γραμμάρια (για πιο δυνατή πικάντικη και λίγο πιο βαριά γεύση προτιμήστε γραβιέρα Κρήτης).

Για την μπεσαμέλ

4 κούπες γάλα κατσικίσιο

8 κουταλιές σούπας βούτυρο

8 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κρόκοι αυγών

Μία κρέμα γάλακτος 250 ml

Μπαχαρικά ψωνίζω πάντα από μπαχαράδικο! Αρκετά με τα τυποποιημένα, χωρίς ψυχή και “πλαστικά” μυρωδικά του σούπερ μάρκετ! Προτιμώ το “Άρωμα Κανέλας”, γιατί οι μυρωδιές του μου θυμίζουν την γιαγιά μου την Κατίνα, μαγείρισσα παλιάς κοπής!

Στο “Άρωμα Κανέλας” ο Θοδωρής γνωρίζει τα πάντα για την προέλευση και τις ιδιότητες για κάθε ένα μυρωδικό – μπαχαρικό που έχει στο μαγαζί του! Οι ιστορίες που μου διηγείται για τα μπαχαρικά του κι η γλώσσα του ροδάνι δεν σταματά, μου έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που μαγειρεύω!

Οπότε…  Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ολίγη κανέλα, όλα αγορασμένα με χαμόγελο και αλεσμένα στον τρίφτη!

Για το τηγάνι μόνο ελαιόλαδο! Προτιμώ υλικά από βιολογική αγορά. Μα το πιο σημαντικό και πολύτιμο συστατικό για κάθε μου φαγητό είναι η αγάπη!

Ξεκινάμε!

Απλώνουμε στο ταψί το βούτυρο με τα δάχτυλα και στη συνέχεια πασπαλίζουμε το τριμμένο παξιμάδι για να μην κολλήσει το φαγητό μας! Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε χαρτί να ρουφήξουν το λάδι. Τοποθετούμε μία στρώση πατάτες, μία στρώση μελιτζάνες και μία στρώση ντομάτες. Προσέχουμε όσο μπορούμε να μην υπάρχουν κενά στις στρώσεις!

Τέλος πασπαλίζουμε με αρκετό τυρί τις ντομάτες.

μουσακάς1

Μπεσαμέλ

Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταίνει. Σε άλλο κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα δυο αυγά, ανακατεύοντας μέχρι να χυλώσει η μπεσαμέλ. Τότε σβήνουμε το μάτι προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε την μπεσαμέλ επάνω στις ντοματούλες, προσθέτουμε τυρί, λίγο ακόμη μοσχοκάρυδο και ένα τσαφ κανελίτσας!

Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180’. Όταν ροδίσει ο μουσακάς μας είναι έτοιμος!

Τον συνοδεύω με ένα καλό λευκό κρασί με φρουτώδη γεύση και πάντα εκτός από τα παιδιά μου στο τραπέζι αγαπώ να μοιραζόμαστε τις αγαπημένες μας γεύσεις, με ανθρώπους που είναι οικογένεια μακριά από σχέσεις αίματος!

Καλή όρεξη! Για όποια απορία ευχαρίστως να σας απαντήσω! Περιμένω με αγωνία σχόλια και γιατί όχι παρατηρήσεις!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments