Πως θα παρασκευάσετε βαλσαμόλαδο

Πως θα παρασκευάσετε βαλσαμόλαδο

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Βαλσαμόχορτο, βότανο του Αγίου Ιωάννου, ή σπαθόχορτο. Ανθοφόρο φυτό του γένους Υπερικόν που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής.

Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.

O Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το πρότειναν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Tο Mεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες, ιδιαίτερα μάλιστα αν η συλλογή του γινόταν στις 24 Ιουνίου, τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Ιωάννη του Προδρόμου, εξ ου και το όνοµα βότανο του Αγίου Ιωάννου.

Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες, το υπερικό ήταν το βότανο που έδιωχνε με τη μυρωδιά του τα κακά πνεύματα.

Τι περιέχει;

Το κόκκινο χρώμα, με το οποίο χρωματίζεται το έλαιο, οφείλεται σε δύο ουσίες, την υπερικίνη και την υπερφορίνη. Η υπερικήνη βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του. Οι ουσίες αυτές θεωρούνται πως δρουν ως αντιβιοτικά, αντισηπτικά, βακτηριοκτόνα και αντιφλεγμονώδη.

Επουλωτικό για εγκαύματα, μώλωπες, πληγές, πόνους των αρθρώσεων. Με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των σκληρών όγκων του δέρματος. Είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ και μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια (λεβάντας ή αχίλλειας). Χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες. H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.

Πως θα παρασκευάσετε βαλσαμόλαδο

Μαζεύετε τα άνθη Βάλσαμου που φύεται μόνο του και τα βάζετε σε ένα γυάλινο βάζο για τρεις εβδομάδες στον ήλιο, χωρίς καμία προσθήκη άλλων ουσιών. Κλείνουμε σφιχτά. Όλο το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο με το οποίο γίνεται η μείξη. Πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Η δοσολογία είναι 1 μέρος άνθη προς 3 μέρη ελαιόλαδο.

Επιλέξτε καλύτερα να βλέπει Ανατολή κι ας μείνει περισσότερες μέρες, όχι να το χτυπάει ο ήλιος τις ώρες που καίει για να μην χαλάσει η ποιότητά του. Κάθε μέρα το ανακινούμε. Όταν το ελαιόλαδο πάρει ένα κόκκινο χρώμα είναι έτοιμο για χρήση. Το φιλτράρουμε σε ανοξείδωτο σουρωτήρι, όχι πλαστικό (δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με πλαστικό, γιατί απορροφά τα χημικά συστατικά του) και το κρατάμε σε μέρος σκιερό, να μην το «βλέπει» ο ήλιος. Κρατάει για χρόνια….

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο

Έγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 με 15 λεπτά, για περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, να γίνει η έγχυση. Πίνεται ζεστό ή κρύο.

Δράση – Ποια είναι τα οφέλη του

  • Αντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες.
  • Τονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς.
  • Καταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βήχα, άσθμα.
  • Εμμηναγωγικό – ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
  • Διουρητικό. Σπασμολυτικό.
  • Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
  • Αντιπυρετικό και παυσίπονο.

Άλλες χρήσεις

Εκτός από τη θεραπευτική του χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προορίζεται για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ

O Ε.Ο.Φ. έχει αναγνωρίσει το Υπερικόν ή βάλσαμο ως προϊόν φυτικής προέλευσης, εντάσσοντάς το στα συμπληρώματα διατροφής, με ένδειξη την ελαφριά κακοδιαθεσία, τη νευρική ένταση και την κατάθλιψη, με ικανότητα αλληλεπίδρασης με αντιρετροϊκά, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Να αποφεύγεται κατά την κύηση.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερα να το χρησιμοποιήσουμε αφού έχουμε προηγουμένως συμβουλευτεί το γιατρό μας. Κατά την χρήση του μπορεί να έχει παρενέργειες.

*** Διαβάστε περισσότερα εδώ

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments