Όνειρα και ψυχολογία

Όνειρα και ψυχολογία

Όταν μας παίρνει ο ύπνος, ούτε το σώμα ούτε ο εγκέφαλος είναι εντελώς αναίσθητα. Στο σώμα συνεχίζονται οι ζωτικές λειτουργίες που έχουν σχέση με την καρδιά, την πέψη.… κ.α. Ενώ ο εγκέφαλος, δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα αλλά αντιδρά επιλεκτικά σε αυτά. Πολλοί πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι θεών η δαιμόνων… η περιέχουν προφητικά στοιχεία. Τα όνειρα είναι δημιουργήματα του εγκεφάλου και έχουν σημασία, νόημα, ακόμη και οι πιο μικρές λεπτομέρειες.

Πειράματα έχουν αποδείξει, ότι όλοι οι άνθρωποι, βλέπουν τουλάχιστον τρία όνειρα, άσχετα αν τα θυμόνται ή όχι. Πολλοί πιστεύουν πώς πως δεν έχουν σπουδαιότητα, ότι είναι αναμνήσεις και τυχαία γεγονότα της περασμένης ημέρας, άλλοι λένε ότι είναι αποτέλεσμα δυσπεψίας, η άλλων σωματικών καταστάσεων.

Άλλες θεωρίες περιλαμβάνουν ότι μπορεί να είναι μία μορφή τηλεπαθητικής επικοινωνίας, ένα είδος, εκπλήρωσης επιθυμιών, ένα μέσο πρόβλεψης του μέλλοντος, η ίσως οι άνθρωποι να αναπαράγουν αναμνήσεις ή να μετακινούν πληροφορίες. Η επιστήμη μέχρι σήμερα δείχνει ότι ο ύπνος περνάει μέσα από 4 στάδια.

Το τέταρτο στάδιο είναι η στιγμή που βλέπεις έντονο όνειρο, ο βαθύς ύπνος.

Άρα… αν υπολογίσουμε ότι κοιμόμαστε περίπου 8 ώρες την ημέρα, περνάμε 5,5 χρόνια από την ζωή μας ονειρευόμενοι. Σήμερα θεωρούμε ότι το υποσυνείδητο είναι η περιοχή όπου εδράζονται οι επιθυμίες, οι φόβοι, η ακόμη κάποιες άγνωστες ικανότητες, του ανθρώπου και βρίσκεται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, μας ανήμπορο να επικοινωνήσει με το συνειδητό. Φυσικά… ο κάθε ένας από εμάς δίνει τούς δικούς του συμβολισμούς. Τα όνειρα παρουσιάζουν πλευρές του χαρακτήρα μας, τάσεις, συνήθειες, προσδοκίες, παρορμήσεις, καταπιεσμένες επιθυμίες,ανησυχίες,συγκρούσεις.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments