Κάθε πρόβλημα έχει ένα δώρο για εσένα στα χέρια του – Ρίτσαρντ Μπαχ
H ζωή είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, με κανόνες, στρατόπεδα, απώλειες, όπλα, πιόνια, οδηγίες, αποτυχίες, κινήσεις, στρατηγικές, νίκες και ήττες.
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, που μας δυσκολεύουν, μας μπλοκάρουν, μας προκαλούν σύγχυση, μας θυμώνουν, μας απογοητεύουν και μας ωθούν να παραιτηθούμε από τους στόχους και τα όνειρα μας.
Είναι σαν μια καλοστημένη παρτίδα σκάκι.
Κάθε κίνηση που κάνουμε μας εξασφαλίζει χρόνο για να σκεφτούμε, να μελετήσουμε, να προβλέψουμε και να αυτοσχεδιάσουμε την επόμενη μας ενέργεια.
Κάθε κίνηση πυροδοτεί τη λογική μας, ενεργοποιεί τη διαίσθηση μας και εντείνει το ρίσκο να νικήσουμε ή να ηττηθούμε, να συνεχίσουμε ή να παραιτηθούμε, να επιλύσουμε ένα πρόβλημα στη ζωή μας ή να εγκλωβιστούμε μέσα σε αυτό.
Κάθε απόφαση που παίρνουμε, κάθε βήμα που χαράζουμε, κάθε επιλογή που κάνουμε, κάθε δράση που πράττουμε, κάθε κανόνας που ακολουθούμε, κάθε όνειρο που δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε, κάθε λόγος που εκφέρουμε, κάθε συναίσθημα που εκφράζουμε, κάθε άνθρωπο και κατάσταση που αποφασίζουμε να θυσιάσουμε για να πάμε μπροστά, για να εξελιχθούμε, για να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα που εμφανίζονται και τους φόβους που αναπτύσσονται μέσα μας.
Στο σκάκι υπάρχουν μόνο 32 κομμάτια, όμως άπειρες κινήσεις να παίξουμε και αμέτρητες στρατηγικές να εφαρμόσουμε.
Έτσι πράττουμε και στην ζωή. Μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε και να ελισσόμαστε ανάλογα το παιχνίδι και τους κανόνες του.
Όμως, κάθε παιχνίδι χρειάζεται και χρόνο για να το μελετήσουμε, να το επεξεργαστούμε, να διαβάσουμε τις οδηγίες του, να μάθουμε τους κανόνες του, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να αξιολογήσουμε τις ικανότητες μας και να εξασφαλίσουμε το προβάδισμα μέχρι να το αφομοιώσουμε.
Σε κάθε παρτίδα που παίζουμε βελτιώνουμε τις δεξιότητες μας, προσαρμοζόμαστε ταχύτερα σε νέα δεδομένα, αλλάζουμε την οπτική μας, εφευρίσκουμε νέες λύσεις, χαράζουμε διαφορετική πορεία, ακολουθούμε άλλο μονοπάτι, δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες στους εαυτούς μας, παίρνουμε μεγαλύτερα ρίσκα και ευθύνες και τελικά, μαθαίνουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να επικεντρωνόμαστε στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.
Εμπόδια που εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά μας και μας ακινητοποιούν συναισθηματικά, μας δημιουργούν αδιέξοδα, μας εγκλωβίζουν σε σκέψεις και μας γεννούν φόβους.
Προβλήματα μικρά, μεγάλα, μόνιμα, ανυπέρβλητα, προσωρινά, καθημερινά, πρακτικά, ψυχολογικά, οικονομικά, συναισθηματικά, επαγγελματικά, προσωπικά, μας οδηγούν στο χείλος της καταστροφής, μας καταπιέζουν συναισθηματικά και φέρνουν στην επιφάνεια δυσάρεστα, αρνητικά και ανασταλτικά συναισθήματα, μαζί με εσωτερικές ψυχολογικές συγκρούσεις, αβεβαιότητα και φόβο για το μέλλον μας.
Η αρνητικότητα, η έλλειψη πίστης στον εαυτό και στις δυνατότητες μας, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, η επιρροή και το άδειασμα από τρίτους, η ανασφάλεια και ο φόβος μας οδηγούν στην αποτυχία και στην ήττα σε κάθε παιχνίδι και σε κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται στη ζωή μας.
Οι δυσκολίες, οι ατυχίες, τα προβλήματα, οι αστάθμητες και εξωτερικές μεταβλητές, οι απώλειες, οι κακοτυχίες και τα εμπόδια δεν θα σταματήσουν ποτέ να εμφανίζονται στη ζωή μας.
Τα προβλήματα που εμφανίζονται αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που εμποδίζουν την έκβαση των στόχων μας και την υλοποίηση των ονείρων μας, όμως θεωρούνται και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και να τα αντιμετωπίσουμε, ξεπερνώντας τα όρια και τους φόβους μας.
Είναι οι δάσκαλοι μας και μας φανερώνουν τα μαθήματα που χρειάζεται να πάρουμε και είναι απαραίτητα για την εσωτερική και εξωτερική μας ανάπτυξη.
Χωρίς τα εμπόδια και τα προβλήματα στη ζωή μας δεν μπορούμε να εξελιχθούμε, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και τις εξέλιξης μας, καθώς καθορίζουν τα επίπεδα νοητικής, συναισθηματικής και πνευματικής ανάπτυξης μας.
Μέσα από αυτά ανακαλύπτουμε την εσωτερική δύναμη μας, χρησιμοποιούμε τα χαρίσματά μας, ενεργοποιούμε τις ικανότητες μας, αποδεχόμαστε την βαθύτερη ύπαρξη μας, ξεπερνάμε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας και μαθαίνουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους εαυτούς μας.
Όπως αναφέρει και ο Αμερικανός ψυχίατρος Scott Peck “ μόνο χάρη στα προβλήματα μας αναπτυσσόμαστε διανοητικά και πνευματικά”.
Κάθε πρόβλημα προσφέρεται για την ανακάλυψη μιας τουλάχιστον λύσης, χρησιμεύει σαν ένα εσωτερικό κίνητρο ανάπτυξης, σαν μια ευκαιρία επίτευξης των στόχων και υλοποίησης των ονείρων μας, σαν μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης και αυτοανακάλυψης.
Λειτουργεί σαν ένα νέο βήμα ή ένα όχημα που θα μας φέρει πιο κοντά στην συνειδητοποίηση και την αποδοχή μιας κατάστασης που μας δυσκολεύει και στην απενεχοποίηση των συναισθημάτων του θυμού, του μίσους, του πόνου και της δειλίας,
Ερμηνεύεται σαν μια πρόκληση να υπερβούμε τους φόβους μας, να αντιμετωπίσουμε τις ανασφάλειες μας, να κλείσουμε τα αυτιά μας στον εξωτερικό θόρυβο, να ξεγυμνώσουμε τους εαυτούς μας από τις τύψεις και τις ενοχές της αποτυχίας, έτσι ώστε να συνδεθούμε με το εσωτερικό δυναμικό μας.
Κάθε πρόβλημα μας καλεί να δούμε βαθιά κάποια πτυχή του εαυτού μας που χρειάζεται για λίγο την προσοχή μας.
Πουλάκου Αντωνία
Πτυχιούχος ΦΠΨ, Ψυχολογίας