Η παράδοση θέλει να έχει μονό αριθμό υλικών. Η φανουρόπιτα δεν περιέχει αυγά και τα βασικά υλικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.
Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) αλλά και όλο το χρόνο.
Υλικά:
- 1 ποτήρι λάδι
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
- 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
- 1 σφηνάκι του λικέρ κονιάκ
- 1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες).
Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
Βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – πρέπει να βγει στεγνό. Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Η πίτα προσφέρεται ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν!
Συνήθως η Φανουρόπιτα παρασκευάζεται με επτά ή εννιά υλικά!
Γράφτηκε από την Κωνσταντίνα Δρακουλάκου
Για περισσότερες φωτογραφίες σχετικά με το κείμενο επισκεφτείτε την σελίδα της eleftheriaonline.gr