Ας βάλουμε στόχους σήμερα!

Ας βάλουμε στόχους σήμερα!

Ένα βιβλίο που διαβάζω και ξαναδιαβάζω, και πραγματικά δεν το χορταίνω είναι οι “Στόχοι” τού Brian Tracy. To κρατούσε στα χέρια μια γνωστή, όταν συναντηθήκαμε σ’ ένα συνέδριο καθηγητών γαλλικής (“γαλλικούδες” κι οι δύο γαρ). “Διαβάζεις κι εσύ βιβλία ψυχολογίας και προσωπικής αυτοβελτίωσης;”, της είπα μ’ έντονο ενδιαφέρον. “Ναι, πολλά τού είδους”, μου αποκρίθηκε και πιάσαμε την κουβέντα για το βιβλίο που κρατύσε. Γυρίζοντας στο σπίτι έκανα μια στάση στο βιβλιοπωλείο τής γειτονιάς και προμηθεύτηκα το βιβλίο,για το οποίο είχα ακούσει πολλά κολακευτικά σχόλια. Το διάβασα μια, δυο, τρεις φορές κι από τότε, αποτελεί τη “βίβλο” τής ζωής μου.

Αυτό που πραγματικά με συγκλόνισε σ’ αυτό το βιβλίο είναι η έμπρακτη, κι όχι απλώς η θεωρητική, εισαγωγή κάθε ανθρώπου στην διαδικασία της απάντησης του “τι θέλω να πετύχω στη ζωή μου”. Και δεν μιλάει απλώς για χρήματα, δόξα, κλπ, όπως όλα τα “πιασάρικα”, εν μέσω κρίσης βιβλία, αλλά για κάθε τομέα τής ζωής. Σου λέει, λοιπόν, “βάλε κάτω έναν-έναν τους τομείς τής ζωής σου: οικογένεια, επάγγελμα, υγεία, φίλοι, ψυχαγωγία, πνευματική ζωή, περιβάλλον, προσωπική ανάπτυξη, …. τι θέλεις να πετύχεις; Πώς θέλεις να είσαι; Με ποιους; Σε πόσο χρονικό διάστημα θέλεις να πετύχεις τον τάδε στόχο;”

Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο είναι η αποφυγή αοριστιών και θεωρίας, και η επικέντρωση στην ουσία. Αναφορικά ο συγγραφέας παροτρύνει: γίνετε συγκεκριμένοι σ ‘ αυτά που θέλετε, π.χ. αποφύγετε να λέτε “θέλω να γίνω όμορφη”, αλλά πείτε “θα χάσω δύο κιλά τις επόμενες 10 μέρες” και αρχίστε να κάνετε κάτι γι’ αυτό ΤΩΡΑ! Μη λέτε “θέλω να είμαι ευτυχισμένος, γιατί αυτό είναι κάτι τόσο αόριστο, όσο το να οδηγείτε βράδυ με ομίχλη στην εθνική οδό, χωρία φώτα, χωρίς πινακίδες και χωρίς προορισμό”.

Σκεφτείτε, αναγνωστικό μου κοινό, πόσο ξεκάθαροι πρέπει να είμαστε ως προς τους στόχους μας, αλλά και πόσο εύκαμπτοι, ως προς τη διαδικασία να τους πετύχουμε. Ξέρετε, πολλές φορές σκέφτηκα; μήπως ζω τη ζωή μου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά που μπορώ να φτάσω;

Τι νόημα έχουν για μένα και για σας οι όροι: ευημερία, βελτίωση ζωής, ψυχική υγεία, χαρά, θετική στάση ζωής; Σας αφήνω να σκεφτείτε και μέσα απ’ αυτό το άρθρο, σας υπόσχομαι πως ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ένα μακρύ ταξίδι γύρω από το θέμα των στόχων.

Εγώ σας εύχομαι με όλη την καρδιά, αυτό που ο Brian Tracy αναφέρει στο βιβλίο του : ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.

Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο rethemnosnews , αλλά από αρθρογράφο που ανήκει στο δυναμικό των Χρονογραφημάτων

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments