Σας αρέσει το μεξικάνικο φαγητό; Δείτε παρακάτω μερικές Μεξικάνικες συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν!
1.Σάλτσα με ψημένη ντομάτα
Υλικά
- 500 γρ. ντομάτες για σάλτσα
- 8 μικρά κόκκινα κρεμμύδια
- 5 σκελίδες σκόρδο
- Ανθός αλατιού
- Δενδρολίβανο Ελληνικό
- 2 καυτερές πιπεριές
- Χυμός από ½ λεμόνι
- Φλύδα τριμμένη λεμονιού
- Extra παρθένο ελαιόλαδο
- ¼ κουτ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς, κόβουμε τις ντομάτες σε τέταρτα και τις βάζουμε στο ταψί. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα βάζουμε και αυτά στο ταψί, αλατίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να αρχίζουν να στεγνώνουν οι τομάτες, δίνοντας προσοχή για να μην μαυρίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια επίσης και τα βάζουμε όλα σε ένα μπωλ. Ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο, βάζουμε τις καυτερές πιπεριές στο νερό για 10’ μέχρι να μαλακώσουν, στραγγίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις ψιλοκόβουμε. Και προσθέτουμε στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε επίσης το λεμόνι, το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και αναμιγνύουμε καλά.
2.Chipotle σάλτσα
Υλικά
- 500 γρ. τομάτες
- 5 πιπεριές καυτερές, καπνιστές (chipotle) ή τσίλυ καπνιστό extra
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2/3 κούπας κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά ρίγανη
- 4 κουταλιές μέλι
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- ½ κουταλιά πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, κόβουμε τις ντομάτες σε τέταρτα και τις βάζουμε στο ταψί να ψηθούν για μια ώρα περίπου. βάζουμε τις καυτερές πιπεριές στο νερό για 10’ μέχρι να μαλακώσουν, στραγγίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις ψιλοκόβουμε.
Μόλις οι ντομάτες ψηθούν και αφού κρυώσουν, αφαιρούμε την φλούδα τους και τους σπόρους, και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά και τα δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν, βάζουμε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι, και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να φύγουν τα υγρά και να σφίξει η σάλτσα. Χρησιμοποιείται κρύα ή ζεστή για κρέας, μαζί με κρέμα τυριού ή ακόμη και σε σάντουιτς.
3.Fajitas με κοτόπουλο
Υλικά
- Στήθος από κοτόπουλο
- αλάτι
- ελαιόλαδο με κρόκο ή σαφλάουερ, ή σταφυλοκουκουτσέλαιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- Πιπεριές σε διάφορα χρώματα κομμένες σε λουρίδες
Για την μαρινάδα
- 2 κουτ. χυμό λεμονιού
- 3 κουτ. ελαιόλαδο extra παρθένο
- 1 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 1/2 κουτ. τσαγιού αλάτι
- 1/2 κουτ. κύμινο τριμμένο φρέσκο
- 1/2 κουτ. πιπέρι chilly extra
- 1/2 κουτ. μπούκοβο καυτερό extra
- 1/4 κούπα φύλλων κόλιανδρου
- 10 πίτες tortillas αλευριού
Εκτέλεση
Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου και το αφήνουμε για 1 ώρα με τα υλικά μαρινάδας αφού τα ανακατέψουμε καλά. Κατόπιν, βάζουμε λάδι στο τηγάνι και αφού ζεσταθεί βάζουμε το μαριναρισμένο και στραγγισμένο κοτόπουλο να ψηθεί, σβήνουμε με κρασί.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και το διατηρούμε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε λίγο επιπλέον λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις κομμένες πιπεριές ανακατεύοντάς τα με την κουτάλα συνέχεια μέχρι να ψηθούν. Κόβουμε το κοτόπουλο σε λουρίδες και αν θέλουμε, το ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά για να ψηθούν όλα μαζί λίγη ώρα ακόμη.
Σερβίρουμε μέσα σε πίτες ζεστές της αρεσκείας μας αν δεν θέλουμε τις tortillas.