Κουβανέζικη Κουζίνα. Συνταγές από την Κούβα

Κουβανέζικη Κουζίνα. Συνταγές από την Κούβα

Στην Κούβα το κρέας και το ψάρι παίρνουν περισσότερη νοστιμιά όταν συνοδεύονται ή μαρινάρονται με την σάλτσα mojo criollo.

Χοιρινό με μαρινάτα (mojo criollo)

Υλικά

  • 3/4 κούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3/4 κούπας χυμό από πορτοκάλι ξινό
  • 1/2 κούπας χυμό λεμονιού ή lime
  • 1 κούπα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα
  • 1/4 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 8 σκελίδες σκόρδο κομμένο
  • 2 κουταλιές κύμινο τριμμένο
  • Ανθό αλατιού
  • 1,5 κ. Χοιρινό χωρίς κόκκαλο σε ένα κομμάτι

Οδηγίες

Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο με όλα τα υλικά της μαρινάτας, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ξύσμα, το σκόρδο, τον δυόσμο, το κολίανδρο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τοποθετούμε το κρέας στην μαρινάτα και μέσα στο ψυγείο για να μείνει όλη την νύχτα.

Την επόμενη μέρα, αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό, πετάμε την μαρινάτα και το βάζουμε στην σχάρα ή σε ταψί να το ψήσουμε σε δυνατό φούρνο που έχουμε προθερμάνει για 30’ μέχρι να υπάρχει μία ελαφριά καφέ κρούστα γύρω από το κρέας. Κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ψήνουμε μέχρι να ψηθεί το κρέας στο εσωτερικό για περίπου 1 ώρα και 30’.

Το κρέας κόβεται και σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες. Οι λεπτές του φέτες μπορούν να μπουν και σε σάντουιτς με κάποια σάλτσα.

………………………………………………………………………..

Σάλτσα από πιπεριές ελαφρά καυτερές

Υλικά

  • 4 πιπεριές poblano (ελαφρά καυτερές)
  • 2 κουταλιές αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένο
  • ½ κούπα λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις πιπεριές πάνω από την φωτιά του γκαζιού μέχρι να μυρίσουν γυρίζοντάς τες συχνά. Εναλλακτικά, ψήνουμε στην σχάρα μέχρι να ψηθούν καλά εξωτερικά. Μόλις είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε σε δοχείο και τις σκεπάζουμε με πετσέτα για 20’ για να βγει πιο εύκολα η φλούδα τους. Αφαιρούμε την φλούδα, το κοτσάνι και τα σπόρια. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σιγοψήνουμε μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο. Σιγοψήνουμε για λίγα λεπτά μόνο το σκόρδο για να βγάλει το άρωμά του, ρίχνουμε το κρασί και μετά τις καθαρισμένες πιπεριές. Σιγοψήνουμε για άλλα 5’ περίπου και κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε για λίγο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τοποθετούμε τα υλικά μέσα σε μπλέντερ. Ανακατεύουμε, προσέχοντας η σάλτσα μας να έχει μερικά κομματάκια και να μην είναι τελείως χυλός. Μεταφέρουμε την σάλτσα σε δοχείο και διατηρούμε στο ψυγείο.

…………………………………………………………………………………………

 

Γαρίδες με σάλτσα σκόρδου

Υλικά

  • 1κ. γαρίδες
  • 1/4 κούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 4 κουταλιές σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/4 κούπας λευκό κρασί
  • Χυμός από ένα λάιμ
  • ½ κουτ. τσαγιού κύμινο
  • Πολύ λίγη καυτερή σάλτσα
  • αλάτι
  • 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Πρώτα καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το σκόρδο και σωτάρουμε για 2-3’. Προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό λάιμ, το κύμινο, το αλάτι και την καυτερή σάλτσα. Σιγοβράζουμε και βάζουμε τις γαρίδες να μαγειρευτούν μέχρι να γίνουν ροζ για 3’ περίπου. Σβήνουμε την φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Με την λαβίδα, αφαιρούμε τις γαρίδες και τις τοποθετούμε πάνω από βρασμένο ρύζι. Ρίχνουμε την σάλτσα πάνω από τις γαρίδες.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments