Πώς θα φτιάξουμε παστίλιες πρόπολης για τον λαιμό.

Πώς θα φτιάξουμε παστίλιες πρόπολης για τον λαιμό.

Προσπάθησα να φτιάξω παστίλιες πρόπολης για να αντιμετωπίσουμε μια ίωση με συμπτώματα φαρυγγίτιδας που μας ταλαιπώρησε οικογενειακώς το τελευταίο διάστημα.

Δίνω την συνταγή παρακάτω μήπως φανεί χρήσιμη και σε σας:

Τα υλικά που χρειάζονται:

Σε ένα μικρό δοχείο, προσθέτουμε λίγο τσίπουρο και λεπτά κομματάκια πρόπολης.

Κλείνουμε το δοχείο με το καπάκι του και το θερμαίνουμε σε μπεν μαρί (μπάνιο σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει). Αναδεύουμε κουνώντας το δοχείο κατά καιρούς μέχρι να διαλυθεί το μεγαλύτερο μέρος της πρόπολης (15-30 λεπτά αρκούν).

Αφήνουμε το δοχείο κλειστό να κρυώσει αναδεύοντας κατά καιρούς. Είναι σημαντικό να είναι κλειστό καλά το δοχείο για να μην εξατμιστεί η αλκοόλη του τσίπουρου και χάσει την διαλυτική του ικανότητα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε σε ένα μικρό μπολ μείγμα μελιού και άχνης ζάχαρης.

Στόχος να φτιάξουμε λίγο ζαχαροζύμαρο, μέσα στο οποίο θα αναμείξουμε το διάλυμα της πρόπολης. Προσέχουμε να μην βάλουμε πολύ μέλι, γιατί μετά θα χρειαστούμε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης για να το σφίξουμε. Αφού σφίξει το μείγμα, το θερμαίνουμε για λίγο σε φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή ένα λεπτό σε χαμηλή ισχύ γιατί βράζει πολύ εύκολα) για να μαλακώσει και προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη, αναδεύοντας. Ένα χτυπητήρι του φραπέ θα βοηθήσει. Αν υπερβάλουμε στην ποσότητα της ζάχαρης, κινδυνεύουμε να κάνουμε το ζαχαροζύμαρο πολύ σφικτό, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να το αποχύσουμε στο καλούπι. Αν βάλουμε λίγη ζάχαρη, το ζαχαροζύματο θα ρέει εύκολα αλλά δεν θα στερεοποιείται μετά την ψύξη. Αν πάλι δεν επιθυμούμε να δώσουμε σχήμα καραμέλας στις παστίλιες μας, μπορούμε να κάνουμε το μείγμα μας πολύ σφικτό και αφού προσθέσουμε το διάλυμα πρόπολης, να το πλάσουμε με το χέρι στο επιθυμητό σχήμα.

Τώρα, παίρνουμε με μια σύριγγα 5 – 10ml περίπου από το υπερκείμενο διάλυμα της πρόπολης (γιατί το αδιάλυτο ίζημα έχει μείνει στον πάτο) και το ρίχνουμε στο ζαχαροζύμαρο.

Αναδεύουμε καλά για αρκετή ώρα, θερμαίνουμε μια φορά ακόμη στον φούρνο μικροκυμάτων για να φύγει η αλκοόλη και να ρευστοποιηθεί το μείγμα. Αν δεν διαθέτουμε φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μπεν μαρί όπως στην αρχή. Τώρα το δοχείο μπορεί να είναι ανοιχτό.

Ετοιμάζουμε τις θήκες για παγάκια, και αποχύνουμε το μείγμα σε μικρές ποσότητες για να καλουπωθούν οι παστίλιες.

Βάζουμε τις παστίλιες στο ψυγείο ή καλύτερα στην κατάψυξη για να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν.

Μετά από μια ώρα, μπορείτε να τις τινάξετε από την θήκη σε ένα πιάτο και να τις τυλίξετε με χαρτάκι ή αλουμινόχαρτο για να μην τραβήξουν υγρασία και κολλήσουν.

Δοσολογία: Δύο ή τρεις παστίλιες την ημέρα. Τις κρατάμε στο στόμα ώσπου να λιώσουν. Ανακουφίζουν τον λαιμό, απολυμαίνουν το στόμα, αφήνουν ένα γλυκό αίσθημα καούρας και ένα αίσθημα ικανοποίησης που καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε έναν ακόμη δώρο της αγαπημένης μας μέλισσας: την πρόπολη.

Εναλλακτικά ή παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το υπόλοιπο υπερκείμενο διάλυμα της πρόπολης για γαργάρες, είτε όπως είναι διαλυμένο στο τσίπουρο (για τους μερακλήδες) είτε αραιώνοντας με νερό, οπότε σχηματίζεται ένα κίτρινο γαλάκτωμα.

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments