Πως να φτιάξουμε μέλι με βότανα και μπαχαρικά

Πως να φτιάξουμε μέλι με βότανα και μπαχαρικά

Μπορείτε να φανταστείτε το αγαπημένο σας μέλι με γεύση μπαχαρικών;

Το υγιεινό, παραδοσιακό μέλι που έχουμε στο σπίτι μας μπορεί να πάρει άλλη γεύση αν το αφήσουμε μαζί με μπαχαρικά, αρωματικά φυτά ή φλούδες φρούτων. Ο συνηθισμένος τρόπος βέβαια για να πάρει γεύση το μέλι όπως όλοι ξέρουμε, είναι να πάει η μέλισσα στο κατάλληλο φυτό και να μας δώσει το δικό της καθαρό αρωματικό μέλι. Στο σπίτι μας όμως και με την δική μας φαντασία δίνουμε την γεύση που θέλουμε και ο τρόπος είναι ο εξής:

Υλικά που θα χρειαστούμε

  • Ένα βάζο με μέλι
  • Ένα άδειο γυάλινο βάζο με καπάκι που κλείνει καλά.
  • Αποξηραμένα μπαχαρικά ή αρωματικά φυτά που προτιμάμε. (Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να μην βάλουμε φρέσκα φυτά μέσα στο μέλι γιατί προσθέτουμε υγρασία που ίσως βοηθήσει στην ανάπτυξη μικροβίων.)
  • Ένα chopstick ή ένα κουτάλι ξύλινο για την ανάδευση.

Εάν πρόκειται για κανέλα, ή βανίλια, βάζουμε ένα ή δύο τεμάχια στο άδειο βάζο, γεμίζουμε με μέλι, ανακινούμε, κλείνουμε καλά το βάζο με το καπάκι και το τοποθετούμε σε μέρος που να ζεσταίνεται από τον ήλιο. Ανακινούμε κάθε μέρα και αφήνουμε το μέλι κλεισμένο για 3 εβδομάδες περίπου. Κατόπιν σουρώνουμε απομακρύνοντας τα μπαχαρικά και διατηρούμε το μέλι στο βαζάκι μας.

Για άνθη, φύλλα και φλούδες φρούτων, γεμίζουμε το άδειο βάζο κατά το ¼ και ρίχνουμε σιγά σιγά το μέλι ανακατεύοντας προσπαθώντας να διεισδύσει το μέλι μας σε όλα τα υλικά. Γεμίζουμε μέχρι πάνω το βάζο και το τοποθετούμε σε μέρος που ζεσταίνεται από τον ήλιο, έτσι ώστε να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των αρωμάτων στο μέλι. Ανακινούμε κάθε μέρα, ιδίως την πρώτη εβδομάδα και αφήνουμε το μέλι έτσι για 3 εβδομάδες περίπου.

Μετά φτάνει η ώρα να το σουρώσουμε. Τώρα, ίσως χρειαστεί να βάλουμε σε ζεστό νερό το βάζο με το μέλι έτσι ώστε να γίνει πιο ρευστό. Βάζουμε το σουρωτήρι πάνω σε ένα καινούριο άδειο γυάλινο βάζο, και ρίχνουμε αργά το μέλι διευκολύνοντας το σούρωμα με το κουτάλι πιέζοντας τα υλικά μας για να πάρουμε όλη την γεύση των φυτών μέσα στο μέλι.

Γιατί να περιμένουμε την μέλισσα να πάει σε ένα αγρό με χαμομήλι ή λεβάντα; Με αυτό τον τρόπο το αρωματικό μας μέλι είναι έτοιμο. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψωμί μας το πρωί, στο τσάι μας, στο γιαούρτι ή το παγωτό.

Είναι και μία πολύ ωραία ιδέα για δώρο εάν διακοσμήσουμε κατάλληλα το βάζο μας!

Για το αρωματικό μέλι κατάλληλα είναι:

  • H κανέλα
  • Η φυσική βανίλια
  • Ο αστεροειδής γλυκάνισος
  • Το κάρδαμο
  • Το δενδρολίβανο
  • Το φασκόμηλο
  • Η μέντα
  • Το θυμάρι
  • Ο δυόσμος
  • Η φλούδα πορτοκαλιού, λεμονιού ή περγαμόντου
  • Τα άνθη τριανταφυλλιάς
  • Το χαμομήλι
  • Η λεβάντα

Φυσικά, μπορεί να έχετε και την δική σας επιλογή.

Καλή σας επιτυχία!

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments