«Μανιώ η Γαλατσάνα» του Χρήστου Φυλαχτού

Μανιώ η Γαλατσάνα

Ξεκινώντας από ένα δημοτικό τραγούδι και το δημοφιλές έθιμο της Μανιώς στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρήστος Φυλαχτός με ολοζώντανες σκηνές και εικόνες, μεταφέρει στις σελίδες του βιβλίου του “Μανιώ η Γαλατσάνα” μια ιστορία που μέχρι τώρα αγάπησαν πολλοί.

Στο βιβλίο του παντρεύει την λογοτεχνία, με την ιστορία και με λαογραφικά στοιχεία, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται κι ο τόπος του, η Γαλάτιστα Χαλκιδικής με τον μεγάλο κάμπο και την ομορφιά της απλής καθημερινότητας, εκείνων των χρόνων.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Tρία κουβάρια μπλέχτηκαν, αυτό των θρύλων, της παράδοσης και της ιστορίας. Μπλέχτηκαν γερά, μα όταν άρχισαν να ξετυλίγονται γράφτηκε αυτό που λέγεται Ζωή!

Γιατί η ζωή είναι όμορφη και φωτεινή σαν τη λάμψη που σκορπούσε η Μανιώ στο πέρασμά της. Γιατί η ζωή είναι απρόσμενη και σε ξαφνιάζει ανεπάντεχα σαν την συνάντηση του Ζαφείρη και της Μανιώς.

Μα η ζωή πολλές φορές είναι σκληρή και άδικη σαν το δυνάστη Χουσεΐν που θέλει να του ανήκουν όλα και να ορίζει τη μοίρα των ανθρώπων. Και σε λυγίζει, σε γονατίζει και νιώθεις απελπισία να σε κυριεύει, όπως αυτή που κυρίεψε τη Μαρίγια σαν έμαθε τα άσχημα μαντάτα, πως κλέψαν τη Μανιώ της. Και άλλες φορές κρύβει μυστικά ανείπωτα, όπως αυτό της καταγωγής της Φατιμέ και έρχονται να φωλιάσουν αμφιβολίες στην ψυχή στου ανατρέποντας κάθε πίστη ως τότε. Και η ζωή γίνεται βαριά, ασήκωτη και θαρρείς πως δε θα ξημερώσει άλλη μέρα σαν τη νυχτιά που πέρασαν οι γονείς της Μανιώς το βράδυ της αρπαγής.

Μα η μέρα ξημερώνει και ο ήλιος ανατέλλει πάλι φέρνοντας μαζί του την ελπίδα. Μια ελπίδα που δεν είναι πάντα ορατή και ξεκάθαρη μπροστά μας, που πρέπει να μεταμφιεστεί για να επιβιώσει, όπως η μεταμφίεση των νέων κάτω από την καμήλα για να συνεχίσουν να ελπίζουν και να αισιοδοξούν πως θα ελευθερώσουν τη Μανιώ. Και τότε έρχεται το θάρρος της ψυχής να δώσει μήνυμα πως πέρα από το Θεό έχει και ο καθένας δύναμη να ορίσει τη ζωή του, να πολεμήσει για ότι αγαπά και να διακινδυνεύσει, όπως έκανε ο Ζαφείρης για την αγαπημένη του Μανιώ!

Μα κάθε πόλεμος έχει απώλειες, και δεν είναι πάντα αυτό το τέλος που προσμένουμε ή μήπως είναι;

Η Μανιώ η Γαλατσάνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε. και μπορείτε να βρείτε το βιβλίο διαδικτυακά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Φυλαχτός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής σπούδασε στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου Ζερβοχωρίων. Αρθρογραφεί από το 1992 σε λαογραφικά, ενημερωτικά και πολιτιστικά έντυπα, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες. Έχει εκδώσει τα θεατρικά: “Ο Λεοντόκαρδος Μακεδονομάχος Γιαγλής”, “Στου Τσαμ’ τα χρόνια” και “Απ’ το Χολομώντα στον Σαγγάριο” και “Καπετάν Χάψας το Λιοντάρι της Χαλκιδικής”.

Γράφτηκε από την Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Πηγή

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments