Η έννοια της νηστείας και της προσευχής!

Η έννοια της νηστείας και της προσευχής!

Νηστεία είναι η επιβολή  πάνω στη θέλησή μας. Είναι μία άσκηση που μας βοηθά να καταλάβουμε αν είμαστε ικανοί να χαλιναγωγήσουμε τις ορέξεις και τον εγωισμό μας. Πρέπει με τη νηστεία να αποδείξουμε τι είναι μέσα μας πιο δυνατό, η όρεξη ή η θέληση. Η νηστεία λοιπόν είναι μία άσκηση αυτοκυριαρχίας.

Κάποιοι άνθρωποι αναρωτιούνται…. “Ποιά σχέση μπορεί να έχει με τη θρησκευτική μου ζωή το να νηστέψω; Εγώ όλες τις μέρες αγαπώ το κρέας”! Δεν είναι αυτό όμως το βάθος και η ουσία της νηστείας. Η νηστεία είναι ένα μέσο για να ενισχύσουμε τη θέλησή μας, να υποτάξουμε τα πάθη και τις ορέξεις μας για να καθαρίσει η ψυχή μας, να γίνει όμορφη, λαμπερή. Νηστεία είναι ο αγώνας μας κατά των πειρασμών.

Σε συνδυασμό με την προσευχή που είναι πηγή αστείρευτης δύναμης υπερνικά τις δυσκολίες και μας οπλίζει με θάρρος είναι φως για την ψυχή μας! Γιατί και η προσευχή είναι η επικοινωνία μας με το Θεό που μας βοηθά να γαληνεύσουμε και να είμαστε απαλλαγμένοι από πειρασμούς σωματικούς και ψυχικούς.

Όταν προσευχόμαστε με την καρδιά μας η προσευχή μας ανεβαίνει κατ`ευθείαν στο θρόνο του Θεού! Όταν προσευχόμαστε βρίσκεται σε έξαρση η ψυχή μας, ουράνια αισθήματα μας πλημμυρίζουν, χαρά, ευγνωμοσύνη, αγάπη. Όλα τα νιώθουμε στον υπέρτατο βαθμό. Η προσευχή όπως και η νηστεία είναι πηγή δύναμης για τον σκληρό αγώνα που φέρνει εμπρός μας η κάθε μέρα.

Ο κατοικών εν βοηθεία του Υψίστου, εν σκέπη του Θεού του Ουρανού αυλισθήσεται. Έρει τω Κυρίω• αντιλήπτωρ μου ει και καταφυγή μο, ο Θεός μου, και ελπιώ επ`αυτόν. Ότι αυτός ρύσεται σε εκ παγίδος θηρευτών και από λόγου ταραχώδους. Εν τοίς μεταφρένοις αυτού επισκιάσει σοι, και υπό τάς πτέρυγας αυτού ελπιείς. Όπλω κυκλώσει σέ η αλήθεια αυτού. Ού φοβηθήση από φόβου νυκτερινού, από βέλους πετομένον ημέρας, από πράγματος εν σκότει διαπορευόμενου, από συμπτώματος και δαιμονίου . Ότι συ, Κύριε, η ελπίς μου• τόν Ύψιστον έθου καταφυγή μου. Ού προσελεύσεται πρός σέ κακά, και μάστιξ ούκ εγγιεί εν τω σκηνώματί σου. Ότι τοις αγγέλοις αυτού εντελείται περί σου του διαφυλάξαι σέ εν πάσαις ταις οδοίς σου.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments