Εύκολα και οικονομικά, τραπεζάκι από τα χέρια σας

Εύκολα και οικονομικά, τραπεζάκι από τα χέρια σας

Η οικονομική κρίση μπήκε για τα καλά στις ζωές μας, για αυτό τον λόγο, λοιπόν, έφτιαξα δυο μικρά ξύλινα τραπεζάκια για τις ανάγκες του σπιτιού μου, διαστάσεων 45 x 40 x 40. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να αγοράσω ένα 4μετρο καδρονάκι 3,5 x 5 και δυο κομμάτια mdf τα οποία προορίζονταν για καπάκι.

(Εσείς αν θέλετε για να γλυτώσετε τον κόπο μπορείτε να δώσετε παραγγελία σε κάποιον έμπορο ξυλείας να σας κόψει τα κομμάτια εκτός κι αν πιάνουν τα χέρια σας από τέτοιες εργασίες και καταφέρετε με κάποιο τρόπο να τα κόψετε από μόνοι σας).

Στην συνέχεια τρίβουμε με γυαλόχαρτο ή με τριβείο για να λειάνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του ξύλου. Υπολόγισα τις διαστάσεις που θα είναι το τραπεζάκι.

  • Μπροστινά και πίσω πόδια Α: 2 καδρονάκια 3,5 x 5 χιλστ x 43 εκ.
  • Πλευρικές τραβέρσες Β: 2 καδρονάκια 3,5 x 5 χιλστ x 27,5 εκ.
  • Μπροστινή και πίσω τραβέρσα Γ: 2 καδρονάκια 3,5 x 5 χιλστ x 29,5 εκ.
  • Δ: Καπάκι mdf 40 x 40 x 0,19 χιλιοστών.

Παίρνουμε την σέγα ή πριόνι και ξεκινάμε να κόβουμε τα ξύλα στις διαστάσεις που υπολογίσαμε. Όταν ολοκληρωθεί η κοπή των ξύλων μας παίρνουμε το μπροστινό πόδι (Α) και την πλευρική τραβέρσα (Β) και ανοίγουμε τρύπες στο πάνω μέρος με το δράπανο – θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Π.

Στην συνέχεια βάζουμε στις τρύπες που ανοίξαμε τις ειδικές μύτες αντιγραφής για να μαρκάρουμε την πλευρική τραβέρσα. Ανοίγουμε τρύπες με το δράπανο στα σημεία που πιέστηκαν. Βάζουμε την ξυλόκολλα και τις καβίλιες και ενώνουμε. Με το ίδιο τρόπο ενώνουμε το άλλο πόδι του τραπεζιού μας.Δένουμε με ιμάντα το πρώτο πλαίσιό μας το οποίο είναι σχήματος Π και με την βοήθεια ενός νταβιδιού σφίγγουμε τα ξύλα μας. Σκουπίζουμε με ένα πανάκι την ξυλόκολλα που θα βγει από τις ενώσεις. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το επόμενο πόδι. Κατά το ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και τοποθετούμε την μπροστινή και πίσω τραβέρσα (Γ).

Αφού έχουμε ολοκληρώσει το πλαίσιό μας παίρνουμε το καπάκι και μετράμε από την ανάποδη πλευρά απόσταση 2 εκατοστών σε κάθε πλευρά. Ανοίγουμε και εδώ τρύπες με το δράπανο και τις μύτες αντιγραφής πιέζουμε το τελειωμένο πλαίσιο μας πάνω στο καπάκι. Τοποθετούμε τις καβίλιες και την ξυλόκολλα μας και τοποθετούμε το καπάκι mdf. Παίρνουμε νταβίδια σφίγγουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει – και πάλι εδώ κατά την διάρκεια τις σύσφιξης η υπολειπόμενη κόλλα που θα βγει από το ξύλο την σκουπίζουμε με ένα πανάκι.

Εάν τυχόν το ξύλο μας έχει κάποιον ρόζο που έχει φύγει, τοποθετούμε ξυλόστοκο το αφήνουμε να στεγνώσει και στην συνέχεια το τρίβουμε με γυαλόχαρτο.Στο τραπεζάκι που έφτιαξα προτίμησα να το στοκάρω όλο το πλαίσιο και το καπάκι. Αφού το έτριψα και έγινε ομοιόμορφο στην συνέχεια άρχισε η βαφή σε χρώμα έβενο. Θα μπορούσα να το αφήσω ως έχει το ξύλινο τραπεζάκι, όμως συνέχισα και λίγο παραπέρα. Τοποθέτησα δύο καράβολα στις πλαϊνές τραβέρσες (Β) για διακόσμηση.

Άνοιξα τρύπες στα καράβολα με το δράπανο και αφού τα έβαψα με χρώμα χαλκού τα έπιασα με βίδες. Στο τέλος πέρασα με ένα ρολό και τα δυο τραπεζάκια με βερνίκι νεφτιού ματ, και στα δύσκολα σημεία τα έβαψα με πινελάκι (γωνίες, καράβολα), από δύο φορές.

Καλή επιτυχία!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν αποφασίσετε να φτιάξετε οτιδήποτε, ΠΑΝΤΑ να λαμβάνετε τους κανόνες προστασίας και ασφάλειας με ανάλογα προστατευτικά μέσα.

Υ.Γ.: Θες τραπεζάκι; Μην ξοδέψεις, μπορείς. Εγώ πάντως το έκανα. Αν θες φτιάξ’ το και εσύ.

Συνεχίζεται…

Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εναλλακτική Δράση – Πηγή , αλλά από αρθρογράφο που ανήκει στο δυναμικό των Χρονογραφημάτων.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments