Επισκευάζοντας την οροφή του αυτοκινήτου

Επισκευάζοντας

Εδώ και αρκετό καιρό η οροφή του αυτοκινήτου μου είχε αρχίζει να κρεμάει. Τι του έβαζα πινέζες για να το συγκρατήσω εκείνο επέμενε στην φθορά του. Οπότε το πήρα απόφαση να το κάνω μόνος μου, μην έχουμε κανένα ατύχημα στο δρόμο και ξαφνικά χάσω το φως μου καθώς οδηγώ. Η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν μην κάνω καμιά χαζή ζημιά, σπάζοντας τα κλιψάκια από τα κολωνάκια και άλλα τέτοια. Τελικά ήταν όμως πιο εύκολο απ’ ότι φανταζόμουν. 

Χρειάστηκα κατσαβίδια torx, κανονικά κατσαβίδια, συρματόβουρτσα, χαρτοκόπτη, καφέ, τσιγάρα και μπόλικη υπομονή. Ξεκίνησα αρχικά ξεβιδώνοντας την πλαφονιέρα και με προσοχή αποσύνδεσα τα καλώδια. Στην συνέχεια έβγαλα τα σκιάδια και τις χειρολαβές. Για τα πλευρικά κολωνάκια εφάρμοσα από την πάνω πλευρά ένα χοντρό ίσιο κατσαβίδι χώνοντας το μέσα σιγά σιγά, και με προσεκτικές μικρές κινήσεις, κατάφερα να βγάλω την οροφή που “κούμπωνε” σε εκείνο το σημείο, διότι εκεί υπάρχουν οι πλευρικοί αερόσακοι. Ξεκούμπωσα τα μπροστινά και τα πίσω κολωνάκια. Αφαίρεσα τα λάστιχα από τις πόρτες και το πορτμπαγκάζ. Σε αυτό το σημείο να σας αναφέρω πως στο δικό μου αμάξι έχει και μια πλαστική βίδα η οποία στηρίζει πίσω το πάνω μέρος της οροφής.Η οροφή ήταν έτοιμη να βγει και την έβγαλα από το πορτμπαγκάζ πλάγια. Για να ξεκινήσουμε την εργασία, καλό είναι να είμαστε σε μέρος σκιερό. Το κουφάρι του ουρανού αφού τον ξάπλωσα προς τα πάνω, έβγαλα το παλιό ύφασμα και άρχισα το τρίψιμο με συρματόρβουτσα, να καθαριστεί από τα υπολείμματα, ώστε να είναι καθαρός και να κολλήσει η νέα… χωρίς φόβο και πάθος. Όταν τελείωσα, η οροφή του αυτοκίνητου ήταν καθαρή και έτοιμη να δεχτεί το νέο ύφασμα.Στην συνέχεια άπλωσα βενζινόκολλα R-888 (ανθεκτική στην υγρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος) πρώτα στο ουρανό και μετέπειτα στο ύφασμα. Με προσοχή και με την βοήθεια κάποιου τοποθέτησα σιγά σιγά το καινούργιο ύφασμα. Πίεσα απαλά  ώστε να κολλήσει.

Προσοχή να μην λερώσουμε με κόλλα το ύφασμα.

Με το χαρτοκόπτη, έσκισα τα σημεία που θα μπουν οι χειρολαβές, σκιάδια, πλαφονιέρες και τα τελειώματα του υφάσματος. Άφησα μια μέρα τον ουρανό να στεγνώσει με την καλή μεριά να κοιτάζει προς τα πάνω ώστε το βάρος του υφάσματος, να το πηγαίνει προς τα κάτω και να κολλήσει καλύτερα.Για να τοποθετήσουμε τον ουρανό μας θέλουμε ακόμα ένα άτομο γιατί θα ξαναμπεί στα πλάγια, και λόγω καινούργιου υφάσματος δεν θέλουμε να “τραυματιστεί”, και πρέπει και κάποιος να το κρατάει, ώστε να αρχίσουμε να δένουμε ότι έχουμε λύσει.

Το καινούργιο μας αμάξι είναι έτοιμο με λίγα χρήματα και την ικανοποίηση ότι το φτιάξαμε μόνοι μας.

Κοστολόγιο

  • Ταπετσαρία 1,50 x 2,00 16 €.
  • Βενζινόκολλα υψηλών προδιαγραφών 8,00 €.
  • Πινέλο 1,00 €
  • Σύνολο 25 €.
4 6 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments