Σολομός; Όχι ευχαριστώ, δε θα πάρω!

Σολομός; Όχι ευχαριστώ!

Χρόνια τώρα γίνεται λόγος για την τοξικότητα του σολομού που εκτρέφεται σε φάρμες. Τόσο τα αντιβιοτικά όσο και οι διοξίνες που περιλαμβάνονται στις τροφές που χρησιμοποιούνται, καθιστούν το σολομό εκτροφείου ένα από τα τοξικότερα ψάρια και ακατάλληλο για κατανάλωση. 

Ενδεικτικά δείτε για τον εκτρεφόμενο νορβηγικό σολομό.

Μετά από όλα αυτά που βγήκαν στη δημοσιότητα, οι λάτρεις του σολομού προτίμησαν τον άγριο σολομό καθώς θεωρείται ιδιαίτερα υψηλής διατροφικής αξίας.

Ωστόσο, η Αλεξάνδρα Μόρτον, ακτιβίστρια και βιολόγος, εδώ και κάποια χρόνια προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή των υπευθύνων αναφορικά στην εξασθένιση του πληθυσμού του άγριου σολομού αλλά και την μεταφορά ασθενειών από τα ψάρια που εκτρέφονται.

Το 2013, με το ντοκιμαντέρ «Salmon Confidential», σε σκηνοθεσία του Twyla Roscovich, αποκαλύπτει ότι  οι ερευνητές-βιολόγοι που μελετούν τον σολομό της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά (κατόπιν οδηγίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης),  παρεμποδίστηκαν  να ενημερώσουν το κοινό για έναν νέο ιό που αναφέρεται ως ο ιός λευχαιμίας σολομού (SLV) και για τον πολλαπλασιασμό της λοιμώδους αναιμίας του σολομού (ISA) στα αποθέματα άγριου σολομού.

Σε νέο βίντεο που παρουσιάστηκε το 2017 στο DeSmog Canada, απεικονίζονται παραμορφωμένοι σολομοί σε δύο εκτροφεία, ενώ η Βρετανική Κολούμπια αποσιωπά τη διαφυγή μέχρι και 305.000 σολομών εκτρεφόμενων Ατλαντικού.

“Ήμουν συγκλονισμένη και ειλικρινά αηδιασμένη”, δήλωσε η Morton στο DeSmog του Καναδά. “Αυτά τα ψάρια έχουν ανοικτές πληγές, θαλάσσιες ψείρες, φουσκάλες σε όλο το δέρμα τους και ένας ενοχλητικός αριθμός από αυτούς θα τυφλωθούν”. Η Μορτόν δήλωσε ότι το πλάνο δίνει επίσης μια ένδειξη για το τι ταξιδεύει τώρα στα ύδατα του Ειρηνικού μετά τη διαφυγή ενδεχομένως εκατοντάδων χιλιάδων εκτρεφόμενων σολομών Ατλαντικού στις Νήσους Σαν Χουάν ακριβώς ανατολικά της Βικτώριας. Ο σολομός του Ατλαντικού θεωρείται διεισδυτικός στα νερά του Ειρηνικού. “Τώρα έχετε δυνητικά 300.000 εκτρεφόμενους σολομούς που ταξιδεύουν με άγριο σολομό. Γνωρίζουμε ότι είναι αυτό που κάνουν ” .“Αυτά τα ψάρια είναι πραγματικά άρρωστα”, λέει ο Ernest Alfred, μέλος του Nagmis και Lawit’sis από το Alert Bay. “Αυτά τα ψάρια ρυπαίνουν το περιβάλλον που αποκαλούμε σπίτι.”

Και μπορεί η έρευνα να διεξήχθη στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά (ο Καναδάς μαζί με τη Νορβηγία είναι οι κυριότεροι εκτροφείς σολομού), όμως ας  μην ξεχνάμε ότι ο σολομός είναι ένα ψάρι που ταξιδεύει και αλληλεπιδρά στο οικοσύστημα.

Diseased and Disfigured Salmon Filmed in B.C. Fish Farm Pen

Exclusive new footage shows disturbing images of diseased and disfigured salmon in B.C. fish farms. The footage, captured by Ernest Alfred, member of the Nagmis and Lawit'sis, and Awahawoo Hereditary Chief George Quocksister Jr., is particularly shocking in light of recent news that up to hundreds of thousands of farmed salmon escaped a fish pen in the San Juan islands east of Victoria, B.C. Read more: http://bit.ly/2farmedsalmonGet stories like this directly to your inbox: http://bit.ly/DeSmogNews

Δημοσιεύτηκε από DeSmog Canada στις Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

5 2 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments