Ποιους ανθρώπους επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας…;

Ποιους ανθρώπους επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας…;

Όλοι οι άνθρωποι ανάλογα με τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις επιρροές που έχουμε διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας και αναπτύσσουμε την προσωπικότητα μας μέσα σε ένα περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα και διαμορφώνει την σφυρηλάτηση των «σχέσεων» μας με τους σημαντικούς «άλλους» στη ζωή μας, οι οποίοι και αποτελούν έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες εξέλιξης μας. Έχουμε αναρωτηθεί ποιους ανθρώπους περιλαμβάνει το δικό μας περιβάλλον;

Ποιους ανθρώπους εμπιστευόμαστε στην καθημερινότητα μας;

Νοιαζόμαστε για την ποιότητα των ανθρώπων που μας περιβάλλουν ή μας ελκύει η ποσότητα;

Πώς τους αντιμετωπίζουμε και πώς μας συμπεριφέρονται; Με αληθινό ενδιαφέρον; Με καχυποψία; Με σεβασμό; Με ειλικρίνεια; Με ψυχρότητα; Με δόλο; Με απόσταση; Τυπικά και αδιάφορα;

Είναι έμπρακτα διαθέσιμοι για εμάς όταν τους χρειαζόμαστε ή μας θυμούνται επιλεκτικά όταν τους βολεύει;

Μας στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές μας; Είναι εκεί για εμάς; Μας εμψυχώνουν ή μας ρίχνουν ψυχολογικά;

Μας δείχνουν ανιδιοτελώς και εμπράκτως την αγάπη τους;

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, μας εξελίσσουν; Μας βοηθούν να πάμε ένα βήμα παρακάτω ή μας κρατούν στάσιμους και αδρανείς μέσα στην δική τους μιζέρια και μετριότητα;

Ποιους πιστεύουμε ότι έχουμε τελικά δίπλα μας; Γνωρίζουμε πραγματικά;

Είμαστε έτοιμοι να αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα και να πάψουμε να εθελοτυφλούμε;

Μήπως έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας και να αναθεωρήσουμε ποιους επιλέγουμε να κρατάμε κοντά μας. Να σταματήσουμε να ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια σε άτομα που πολύ απλά δεν ταιριάζουν μαζί μας. Μόνο έτσι θα τερματίσουμε τις συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες απογοητεύσεις μας.

Μήπως έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε πιο σωστές και σοφές επιλογές στους ανθρώπους που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας, και να κατανοήσουμε ότι αυτές οι επιλογές αποτελούν την αντανάκλαση του εαυτού μας. Όταν γνωρίζουμε τι πραγματικά θέλουμε από εμάς τους ίδιους, όταν αγαπάμε και σεβόμαστε τους εαυτούς μας, όταν τους επιβραβεύουμε και αναγνωρίζουμε όλα όσα έχουμε καταφέρει έως τώρα, τότε θα έλξουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για εμάς με αντίστοιχες ή παρόμοιες ποιότητες και αξίες με τις δικές μας.

Πάντα η επιλογή είναι δική μας και είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτήν. Γι’ αυτό ας επιλέξουμε ανθρώπους που μας αγαπούν και μας αποδέχονται γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε, που μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι απ’ αυτό που ήμασταν μέχρι χθες και που μας εξελίσσουν συνειδητά σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ανθρώπους με αξίες και ηθική, που εμπνέουν σεβασμό και σοβαρότητα, εκλεπτυσμένους, δοτικούς και αυθεντικούς, που εκπέμπουν εμπιστοσύνη και ευγένεια.

Ας ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους εκείνους που επιλέγουν να βλέπουν το μέσα μας και την ψυχή μας και όχι την επιφάνεια μας.

Αυτούς που προτιμούν να είναι δίπλα μας κάθε στιγμή και που νοιάζονται για εμάς, ακόμα κ’ αν δεν είναι στην πρώτη γραμμή των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.

Αυτούς που συνεχώς μας φωνάζουν «μπορείς», «κάντο», «προχώρα», «μπράβο», «είμαι περήφανος», «συνέχισε», «όλα θα πάνε τέλεια».

Ας κρατήσουμε κοντά μας εκείνους τους σπάνιους συνοδοιπόρους και συνταξιδιώτες που μέσα τους καθρεφτίζεται η ευγνωμοσύνη μας για κάθε πολύτιμη στιγμή που μας χαρίζουν.

Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μας είναι πάντα μια προβολή του εαυτού μας. Το βάθος με το οποίο παρατηρούμε τον εαυτό μας, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. Παρατηρώντας λοιπόν με προσοχή τις σκέψεις μας, τον τρόπο που επικοινωνούμε, τις πράξεις μας διαμορφώνουμε τις σχέσεις μας και επιλέγουμε εν τέλει ποιους θέλουμε δίπλα μας.

Και θα γίνουμε όταν κατανοήσουμε ότι το βάθος με το οποίο παρατηρούμε τον εαυτό μας, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο μας συνδέουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Έτσι διαμορφώνουμε τις σχέσεις μας και επιλέγουμε εν τέλει ποιους θέλουμε δίπλα μας.

0 0 votes
Article Rating
Posted in ,
Τόνια Πουλάκου

Τόνια Πουλάκου

Κάθε αρχή είναι το μισό του όλου... Με κάθε απόφαση που παίρνουμε κάθε στιγμή για τον εαυτό μας έχουμε ήδη διανύσει τη μισή διαδρομή του ταξιδιού....

Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments