Οδηγίες για αρμονική συμβίωση

puppy

Γράφει η Ρενάτα Γρυπάρη*

Οδηγίες για αρμονική συμβίωση

Μπορεί ο σκύλος να εξημερώθηκε πριν από 27.000-40.000 χρόνια (οι απόψεις των επιστημόνων ποικίλουν…), ωστόσο η προσαρμογή του σε συνθήκες σπιτιού δεν αποτελεί μια τόσο φυσική διαδικασία για εκείνον.

Χρειάζεται καθοδήγηση σχεδόν για τα πάντα μέσα στο σπίτι, αλλά και έξω από αυτό.

Πρόκειται για μια (σχετικά χρονοβόρα) διαδικασία που περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

  1. Συνεπείς κανόνες: Αν δεν εκφράζουμε τις προσδοκίες μας από τον σκύλο μας, ας μην περιμένουμε να ξέρει από μόνος του πώς να συμπεριφερθεί. Οι κανόνες θα βοηθήσουν τον σκύλο μας να μάθει τις οδηγίες και τα όρια που πρέπει, ώστε να γίνει αρμονική η συμβίωσή του μαζί μας. Εάν τον αφήσουμε να «μαντέψει» το πώς πρέπει να φέρεται σε διάφορες περιπτώσεις, τότε θα προσπαθήσει να βρει τα όρια από μόνος του, με τρόπους συχνά μη επιθυμητούς.

Δεν ξεχνάμε: Οι σκύλοι κάνουν αυτό που περιμένουμε από αυτούς, αρκεί να τους το έχουμε δείξει!

2. Βασική εκπαίδευση: Με αυτή ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση του σκύλου μας (γι’ αυτό και ενδείκνυται και στις περιπτώσεις των φοβικών σκύλων), του μαθαίνουμε να είναι πιο δεκτικός και άρα πιο συνεργάσιμος και να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά με εμάς.

3. Σωστή γνώση: Οι γνώσεις μας για τους σκύλους έχουν πλέον εμπλουτιστεί με το πέρασμα των χρόνων και την ολοένα και πιο ποιοτική σχέση που αποκτούμε μαζί τους. Η σωστή γνώση είναι πολύ σημαντική, ώστε να μην καταφεύγουμε σε «πειράματα», ή σε «συμβουλές» τρίτων, που μπορούν να αποδειχθούν… καταστροφή! Κάνουμε μια έρευνα προτού αποκτήσουμε σκύλο, προκειμένου να μάθουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας, ή απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό για να μας λύσει τις απορίες μας.

Σημαντικό να ξέρουμε: Η απόκτηση ενός σκύλου πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση, γιατί έχουμε την υποχρέωση να τηρήσουμε τη δέσμευση που λάβαμε έναντι του σκύλου μας, ότι θα τον αγαπάμε και θα τον φροντίζουμε για πάντα.

*Ρενάτα Γρυπάρη – Εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Πηγή: skylosgiaspiti.gr

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments