Ιστορία χωρίς όνομα

Ιστορία χωρίς όνομα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ

Υπάρχει Έλληνας που δεν υποκλίθηκε στο μεγαλείο ψυχής της Πηνελόπη Δέλτα;

Ρητορικό φυσικά το ερώτημα, μα πλέον έχει άλλη βαρύτητα το όνομα της. Το ψυχανεμίζεσαι, προτού γυρίσεις το εξώφυλλου του βιβλίου ‘Ιστορία χωρίς όνομα’. Ο Στέφανος Δάνδολος, κατάφερε να μου προσφέρει όσα πίστευα πως ήταν όνειρα χαμένα στην παιδική αθωότητα. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, μια φράση έσκουζε στο νου μου και με συνόδευσε μέχρι το τέλος του :

Ποιος παράφρων έχρισε τον Έρωτα παράνομο;

Διότι, μόνο ένας τρελός θα καταδίκαζε την ευτυχία, ένας τρελός θα την έπνιγε.

Σελίδες γεμάτες από αθώο χρώμα πορφυρό, αυτό θα σου προσφέρει αυτό το βιβλίο. Θα σου θυμίσει, όσα ξέχασες στη λήθη της ζωής που άλλοι δόμησαν για σένα. Φίλε, αναγνώστη θα γευτείς το συναίσθημα απογυμνωμένο, καθάριο να λάμπει από τα βάθη του πυρήνα του. Θα βιώσεις τις αποφάσεις που γεννούν φυλακές απελπισίας και φυλακές αγάπης. Γιατί η αγάπη έχει πολλά πρόσωπα και ο συγγραφέας σου τα δείχνει, χωρίς δράματα, χωρίς εξιδανικεύσεις. Και σου υπόσχομαι, πως θα έρθει η στιγμή που θα νιώσεις πως θες να βουτήξεις στις μελανές σελίδες και θα θελήσεις να διορθώσεις τα άδικα. Να σταθείς φίλος και συμπαραστάτης και τιμωρός.

Μα και κάτι ακόμα, θα νιώσεις υπερήφανος Έλληνας, μέσα από σκέψεις που χαράχτηκαν σε χαρτί. Για τη χώρα που λατρεύεις και αναπνέεις το φως της. Την Ελλάδα.

Μην ξεχνάς, το πορφυρό είναι το χρώμα που κινεί τη ζωή μας και μας δίνει τη δύναμη να φλερτάρουμε με το Θάνατο στο κατώφλι της Ζωής και το αντίστροφο.

 

Παρακάτω σου παραθέτω την περίληψη, το βιογραφικό του συγγραφέα, καθώς και τον τρόπο να το αποκτήσεις πατώντας απλά στα γράμματα του εκδοτικού:

Περίληψη:

Το ξέρω πως είμαι τρελή∙ μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει… 

Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη, τον γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. Όμως η επίσκεψή του εκεί τα αλλάζει όλα. Με φόντο τις καταπράσινες ερημιές και τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα της κεντρικής Ευρώπης θα παλέψει για τη λύτρωση της καρδιάς της, ζώντας μαζί του τρεις μέρες που θα τη σημαδέψουν για πάντα.

Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιά, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε.

Το Ιστορία χωρίς όνομα είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας.

Βασισμένος στα ημερολόγιά της, ο Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Βιογραφικό:

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1970. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το

Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του. Έχει γράψει έντεκα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα μυθιστορήματα Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία, και Η Χορεύτρια του Διαβόλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Όταν θα δεις τη θάλασσα. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ είναι το δέκατο μυθιστόρημά του.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.