Οι δρόμοι της βροχής

Οι δρόμοι της βροχής

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Έντονα συναισθήματα. Δάκρυ, γέλιο, θλίψη, νοσταλγία αναμιγνύονται σε ένα ανεκτίμητο μείγμα ιστορίας και μυθοπλασίας, που ήταν και συνεχίζει να είναι επίκαιρο.

Προσωπικά, φίλε αναγνώστη αυτό το βιβλίο με σκλάβωσε. Όντας απόγονος μεταναστών από την περιοχή της Ανδριανούπολης, δε μπορώ να μην ταυτίσω τους ήρωες και τα βιώματα τους με αυτά που πέρασαν οι δικοί μου άνθρωποι.

Οι κακουχίες και η εκμετάλλευση, καθώς και η συμπόνια μαζί με την καλοσύνη, δένουν ζωές παράλληλες, που μετράνε ίδιες βαθιές πληγές. Άνθρωποι ξεγυμνωμένοι από τις εξουσίες, να παλεύουν ή να παραιτούνται από το αυτονόητο, την επιβίωση. Η συγγραφέας με την μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη πένα της, μας διδάσκει πως ο ξεριζωμός δεν έχει θρησκεία και εθνικότητα. Δεν ξεχωρίζει ευκατάστατους και φτωχούς, απλά διαλύει χρόνια που ξόδεψες.

Και για να απαντήσω στο ερώτημα αυτής της στήλης, φίλε αναγνώστη, αυτό το βιβλίο πρέπει να το πάρεις. Πρέπει να γνωρίζεις πως η ζωή δεν είναι δίκαιη, δεν χαρίζεται και δεν συγχωρεί. Μα ξεπληρώνει, την υπομονή και την καλοσύνη.

Απλώνει το χέρι σε αυτούς που την υπέμειναν με όλες τις ιδιοτροπίες της. Σου κλείνει το μάτι όταν νομίζεις πως για όλα όσα πάλεψες έχουν χαθεί. Το θέλεις αυτό το πόνημα, για να βιώσεις μαζί με την πρωταγωνίστρια την ωμή αλήθεια μέσα από τις σελίδες της ζωής. Διότι όταν ένας άνθρωπος δεν έχει τίποτα να χάσει δημιουργεί και κάθε δημιούργημα γλυκαίνει το χέρι της μοίρας που μας αγγίζει.

 

 

Παρακάτω σου παραθέτω την περίληψη, το βιογραφικό του συγγραφέα, καθώς και τον τρόπο να το αποκτήσεις πατώντας απλά στα γράμματα του εκδοτικού:

Περίληψη:

Τρεις γυναίκες, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο η καθεμία –ή ίσως εν αγνοία τους τον ίδιο–, συναντιούνται, το 1922, στη Θεσσαλονίκη.

Η Σουμέλα, η Πόντια, και η Βερονίκη, η Αρμένισσα, κουβαλούν το προσωπικό τους δράμα και το φορτίο της γενοκτονίας των συμπατριωτών τους. Η Γιασεμή, η Θρακιώτισσα, από την άλλη, φτάνει στη Σαλονίκη έχοντας στα σπλάχνα της τον καρπό του βιασμού της από έναν Τούρκο.

Η Κατοχή και ο Εμφύλιος αφήνουν καινούργια οδυνηρά σημάδια στη ζωή της Γιασεμής, ξυπνούν όμως και τις τύψεις της για μυστικά που ποτέ δεν ξεστόμισε. Θα αφήσει τη ζωή να κινεί τα νήματα ερήμην της ή θα καταφέρει να την αλλάξει; Τι θα συμβεί όταν, έπειτα από χρόνια, αποφασίσει να βγάλει από τα ντουλάπια της ψυχής της σκελετούς και δαίμονες;

Ένα ταξίδι γεμάτο τραύματα και μυστικά, αγάπες, έρωτες και απουσίες, συναντήσεις που καθορίζονται από την Ιστορία και τη μοίρα. Ένα μυθιστόρημα όπου τα γεγονότα και οι καταστάσεις ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων, δημιουργούν όμως ευκαιρίες και διεξόδους για να βγουν από τη δίνη όπου τους έριξαν.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Βιογραφικό:

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΟΥΡΤΖΗ- ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Κιλκίς. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές και πανεπιστημιακές της σπουδές στην Kτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εντάχθηκε στο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό της, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε ως καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο, που είναι οι μεγάλες της αγάπες, αφιερώνει μέρος του χρόνου της στην κηπουρική, ενώ οι πεζοπορίες με συντροφιά τον σκύλο της στα πανέμορφα δάση της ορεινής Χαλκιδικής, καθώς και η συλλογή άγριων μανιταριών, αποτελούν την εκτόνωσή της. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και προέκυψε από την επιθυμία της να γράψει για τους Ανατολικοθρακιώτες, τον ξεριζωμό τους και τις κακουχίες που έζησαν.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.