Μωρό στο αυτοκίνητο

Baby on board

Καθημερινά στους δρόμους βλέπουμε διάφορα συμβάντα, καταστάσεις και παρατράγουδα κάποιες φορές! Μηχανές, αυτοκίνητα, λεωφορεία, ο ένας προσπαθεί να κάνει αναστροφή εκεί που δεν επιτρέπετε, άλλος είναι χωρίς κράνος και μπορεί να έχει και παιδάκι επάνω στη μηχανή! Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίζουν για την οδηγική μας παιδεία και συμπεριφορά! Είτε αφορά εμάς και μόνο είτε τους συνανθρώπους μας που κινούνται εκείνη την ώρα στο οδόστρωμα μαζί μας!

 Ένα πράγμα που παρατηρώ συχνά είναι μοτοσικλετιστές να οδηγούν χωρίς κράνος και αυτοκινητιστές χωρίς ζώνες ασφαλείας! Και το χειρότερο να ανεβάζουν και τα παιδιά τους με παρόμοιο τρόπο! Μητέρες στη θέση του συνοδηγού με τα παιδάκια τους αγκαλιά, παιδάκια όρθια στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που σε ένα πιθανό ατύχημα θα βρεθούν εκτός οχήματος με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους ακόμα και τον άδικο θάνατο τους, από την απερισκεψία του ανθρώπου που έχουν απόλυτη εξάρτηση λόγο της ηλικίας τους, άρα και απόλυτα υπεύθυνο για την ζωή τους και αυτός εκείνη την ώρα να μιλάει στο κινητό, πίνει καφέ κλπ! Και αν του πεις κάτι, θα σου απαντήσει είτε ειρωνικά του στυλ, ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις τι θα κάνω ή έλα μωρέ σε μένα θα τύχει;! Χωρίς να σκεφτεί εκείνη την ώρα πως όλοι είμαστε υποψήφιοι να μας τύχει! Δεν έχουμε υπογράψει καμία σύμβαση αθανασίας ή τύχης! Όλα μπορούν να συμβούν από την στιγμή που βρισκόμαστε στο δρόμο, που υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες! Απότομα φρεναρίσματα από άλλα οχήματα, παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας! Ένας πεζός που πετάχτηκε μπροστά μας κάποιος που παραβίασε το ΣΤΟΠ ή πέρασε με κόκκινο φανάρι και έπεσε πάνω μας με αποτέλεσμα ένα τροχαίο! Αν λοιπόν δεν τηρούμε τους κανόνες, το τροχαίο δεν θα έχει αποτέλεσμα μόνο σπασμένα σίδερα αλλά τραυματισμούς και θανάτους ανθρώπων!  

Πότε όμως ένα παιδάκι μπορεί να ανεβαίνει στη μηχανή;

Πώς πρέπει να ανεβαίνει (κράνος κλπ);

Πώς πρέπει να είναι στο αυτοκίνητο ώστε να είναι ασφαλές;

Κάποια από τα ερωτήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν!

Παρακάτω θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όσο περισσότερα μπορώ βάση και των γνώσεων που έχω!

ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ!

ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ! ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΕΤΕΡΟΝ ΗΜΙΣΗ! ΔΕΝ ΧΑΖΕΥΟΥΜΕ ΓΥΡΩ- ΓΥΡΩ! ΟΔΗΓΟΥΜΕ!

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ! ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ! ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ! ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ!

Προσέχουμε πάντα το όχημα μας να είναι σε άριστη κατάσταση! Ελέγχουμε τα φρένα μας ότι λειτουργούν σωστά! Ότι ο κινητήρας μας δεν έχει κάποιο πρόβλημα, κοιτώντας αν μας έχει ανάψει κάποια ένδειξη στο καντράν ή στον υπολογιστή ταξιδιού,  που έχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα πλέον! Στις μοτοσυκλέτες κοιτάμε το καντράν μιας και εκεί δεν υπάρχει η πολυτέλεια του υπολογιστή ταξιδιού! Κοιτάμε τα ελαστικά μας να είναι σε καλή κατάσταση, να μην είναι παλιά, «φαγωμένα» και να έχουν την σωστή πίεση όπως ορίζει ο κατασκευαστής, το τελευταίο μπορούμε να το δούμε είτε στο βιβλιαράκι (manual), που μας δίνεται όταν αγοράζουμε το όχημα μας είτε σε ένα αυτοκόλλητο που είναι κολλημένο σε κάποιο σημείο στην πόρτα του οδηγού για τα αυτοκίνητα και στο πίσω ψαλίδι για της μοτοσυκλέτες! Καλό δε θα ήταν πριν από κάθε διαδρομή να ελέγχουμε περιμετρικά το όχημα μας για τυχόν ζημιές που μπορεί να έχουν προκληθεί κατά την απουσία μας!

Παιδί στη μηχανή!

Ένα παιδί για να μπορεί να ανέβει σε μια μοτοσυκλέτα θα πρέπει να είναι 12 ετών και άνω και να έχει ύψος από 1.5 μέτρα και πάνω ώστε να φτάνει να πατήσει σωστά στα πατάκια και να κάθετε σωστά, Σαφώς και βέβαια φορώντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό! Αυτό σημαίνει κράνος, μπουφάν, γάντια, παντελόνι, μποτάκια! Δεν του δίνουμε να φορέσει τον δικό μας εξοπλισμό! Του αγοράζουμε τον δικό του εξοπλισμό!

Αν αυτό δεν τηρείται τότε δεν πρέπει να ανέβει σε καμία περίπτωση! Πιστέψτε με υπάρχει παιδικός εξοπλισμός που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα!

Παιδί στο αυτοκίνητο!

Στο αυτοκίνητο το παιδί μπορεί να ανέβει από τις πρώτες μέρες της ζωής του! Όμως υπό αυστηρές προϋποθέσεις!

  1. ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ
  2. ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΤΑΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  3. ΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  4. ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ (ΣΥΝΗΘΩΣ Η ΜΗΤΕΡΑ)

Αν αυτό δεν τηρείται τότε δεν πρέπει να ανέβει σε καμία περίπτωση!

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το τι μπορεί να συμβεί στους δρόμους!

Όλα είναι στο χέρι μας!

Οδηγώντας προσεκτικά, τηρώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και της προϋποθέσεις ασφαλείας, θα πετύχουμε την ελαχιστοποίηση των παρατράγουδων στους ελληνικούς δρόμους, που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές!

Γι’ αυτό ας ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο και ας προσέξουμε εμάς τους ίδιους, τους δικούς μας ανθρώπους και τους συνανθρώπους μας!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments