Κράνος και Μοτοσυκλέτα

Κράνος και Μοτοσυκλέτα

Κράνος και μοτοσυκλέτα. Ένα θέμα μεγάλο, σημαντικό και δύσκολο. Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα είναι ότι εφ’ όσον θέλουμε να ανεβαίνουμε σε μοτοσυκλέτα, οποιουδήποτε κυβισμού πρέπει να φοράμε κράνος, το οποίο να πληροί τις προδιαγραφές για την ασφάλεια μας.

Το δεύτερο είναι πως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το φοράμε για να μην μας γράψει η αστυνομία (αν και είναι ένα κίνητρο), αλλά για την σωματική μας ακεραιότητα, για τους συγγενείς μας που αγωνιούν αλλά και για τους γύρω μας που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν φοράμε κράνος;

Ένα πρώτο και βασικό που μπορεί να συμβεί είναι να χτυπήσουμε στο κεφάλι σε κάποιο ενδεχόμενο ατύχημα και να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα στην υγεία μας είτε ακόμα να χάσουμε και την ζωή μας.

Ένα δεύτερο που μπορεί να συμβεί, που είναι πολύ εύκολο είναι κάποιο πετραδάκι ή μικροαντικείμενο που μπορεί να έρθει στο πρόσωπο μας κλπ, από προπορευόμενο αυτοκίνητο είτε κάποιο έντομο, το οποίο μπορεί να μας έρθει με τον αέρα. Αυτό σημαίνει πως την συγκεκριμένη στιγμή, θα βρεθούμε προ εκπλήξεως που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ορατότητα, που σημαίνει ότι αυξάνουμε τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν φοράμε κράνος αλλά έχουμε ανοιχτή την ζελατίνα κατά την ώρα της οδήγησης.

Πώς πρέπει να φοράμε το κράνος;

  1. Να το φοράμε.
  2. Με δεμένο το λουράκι του (αν δεν το έχουμε δεμένο, σε ένα ατύχημα το κράνος θα φύγει από το κεφάλι του οδηγού με τις συνέπειες να περιμένουν).
  3. Με κλειστή την προσωπίδα (ζελατίνα).

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι «Πώς να διαλέξω το σωστό κράνος». Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε κάποια βασικά στοιχεία.

  1. Μέγεθος
  2. Χρήση

Για να βρούμε το μέγεθος, μετράμε την περίμετρο του κεφαλιού με μια μεζούρα. Υπάρχουν διάφορα νούμερα ώστε το κράνος να εφαρμόζει σωστά στο κεφάλι του οδηγού ώστε να είναι ασφαλές. Όσο για την χρήση αυτό εξαρτάτε από εμάς, το τι μοτοσυκλέτα οδηγούμε και το τι χρήση θέλουμε να κάνουμε με την μοτοσυκλέτα μας. Αυτό πρέπει να το πούμε στον υπάλληλο του καταστήματος όπου θα πάμε για την αγορά του κράνους ώστε να μας βοηθήσει να κάνουμε την σωστή επιλογή.

Αυτός είναι ένας ενδεικτικός πίνακας για να βρούμε το μέγεθος μας:

Αν λοιπόν σκέπτεστε να αγοράσετε μια μοτοσυκλέτα το πρώτο είναι να διαλέξετε το κράνος σας και να συνειδητοποιήσετε πως το κράνος το παίρνουμε για να το φοράμε.

Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για τις κατηγορίες κρανών, για μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τους. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments