Κατερίνα Παπαποστόλου: «Νιώθω περήφανη που έχω καταφέρει να στηρίξω εκατοντάδες αδέσποτα ζώα»

Κατερίνα Παπαποστόλου: «Νιώθω περήφανη που έχω καταφέρει να στηρίξω εκατοντάδες αδέσποτα ζώα»

Το “Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων” είναι ένα πολυθεματικό βιβλίο που λειτουργεί ως ένας οδηγός φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η εικονογράφηση σε συνδυασμό με τα τραγούδια που συνοδεύουν το βιβλίο στήνουν ένα μοναδικό σκηνικό όπου ο αναγνώστης μπορεί να δημιουργήσει τη δική του ιστορία! Όλα τα βιβλία της Κατερίνας Παπαποστόλου απευθύνονται σε όλους εκείνους που αγαπούν τα ζώα όμως απευθύνονται σίγουρα και σε όλους εκείνους που δυσπιστούν στο να αγαπήσουν και να βάλουν στη ζωή τους ένα ζώο.

“Για μένα, λέει η ίδια, η παράνομη εκτροφή είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή της φιλοζωίας στη χώρα και ο κόσμος θα πρέπει να εκπαιδευθεί ώστε να κατανοήσει ότι, εφόσον επιθυμεί να αγοράσει το κατοικίδιό του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε νόμιμους εκτροφείς που εκτρέφουν τα ζώα τους κάτω από άριστες συνθήκες και τηρώντας την ευζωία τόσο των γονιών όσο και των απογόνων τους. Εμείς πάντως στο Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων, εκείνη τη νύχτα του χορού της Δημοπρασίας των Καθαρόαιμων Απογόνων σύραμε αθόρυβα τα βήματά μας αλλιώς…”

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Γιαννόπουλο

– Πώς ξεκίνησε η φιλοζωική δράση σας;

Αν σκεφτεί κανείς πως από πολύ μικρή έφερνα στο σπίτι μας όποιο ταλαιπωρημένο ζώο έβρισκα στον δρόμο μου, ως έφηβη γύριζα από τις βόλτες μου με φίλους φέρνοντας πάντα σχεδόν έναν αδέσποτο σκυλάκο στο σπίτι, ανέβαινα κρυφά σπίτι μου και του κατέβαζα τροφή και ως φοιτήτρια πια περνούσα ατελείωτες ώρες σε καταφύγια βοηθώντας τα όπως μπορώ, θα έλεγε κανείς πως η φιλοζωική μου δράση ξεκίνησε πολύ νωρίς! Την πρώτη νύχτα στη Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ διέσωσα ένα κουτάβι λίγων ημερών από τα σκουπίδια. Όταν ήμουν τριών ετών ήρθε και ο πρώτος μου σκύλος στο σπίτι. Τον έφερε ο μπαμπάς μου αφού τον έσωσε από βέβαιο θάνατο. Μεγάλωσα με ιστορίες που μιλούσαν για την αγάπη των ζώων και για την ενσυναίσθηση που οφείλουμε να νιώθουμε για αυτά. Ο μπαμπάς μου, Δήμαρχος για πάρα πολλά χρόνια στην πόλη που γεννήθηκα, είχε πάντα δίπλα του τον σκύλο μας! Σε κάθε δημόσια εκδήλωση και μέσα στο γραφείο του στο δημαρχείο. Ήταν προδιαγραμμένη η δική μου φιλοζωική πορεία!

– Η παιδεία και η ανάπτυξη της φιλοζωικής κουλτούρας είναι ικανοποιητικές στη χώρα μας; Φιλοζωία υπάρχει;

Αν αναλογιστεί κανείς τα αποτρόπαια εγκλήματα που γίνονται ενάντια στα ζώα, τα αμέτρητα δεμένα ζώα στα βαρέλια και στις αυλές ή τα παρατημένα ζώα στα μπαλκόνια αλλά και την απάνθρωπη συχνά συμπεριφορά κηδεμόνων σκύλων που έλαβαν οδηγίες από τους εκπαιδευτές των ζώων τους να συμπεριφέρονται με βία για να κυριαρχήσουν στον σκύλο τους, δεν θα έλεγα πως είναι ικανοποιητικές. Παραμένω όμως πάντα πιστή στις εξαιρέσεις αλλά και σε αυτό το δυναμικό φιλοζωικό κίνημα της χώρας που πραγματικά υπερβαίνει τον εαυτό του συχνά για να στηρίξει αυτά τα πλάσματα. Φιλοζωία φυσικά και υπάρχει. Για αυτό άλλωστε και έχουμε πετύχει όλοι μαζί τόσα πολλά. Όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μπορούμε να υποστηρίζουμε πως στη χώρα μας τα ζώα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους πολίτες της. Είναι όμως γεγονός πως η ευαισθητοποίηση απέναντι στα φιλοζωικά ζητήματα ολοένα και μεγαλώνει, οι νόμοι αλλάζουν χωρίς σαφέστατα να είναι σε όλα τα σημεία τους ικανοποιητικοί για μας, οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων έχουν ανοδική πορεία και τα σχολεία ανοίγουν ευκολότερα την πόρτα τους για να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές σε φιλοζωικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεν μπορώ παρά να σταθώ περήφανη όμως και για τα αποτελέσματα που βλέπω σε αναγνώστες των βιβλίων μου. Άνθρωποι που δεν είχαν βοηθήσει ποτέ στη ζωή τους ζώο, μετά την ανάγνωση των βιβλίων μου, επικοινωνούν μαζί μου και μοιράζονται μια νέα εμπειρία ζωής πλάι σε αυτά τα πλάσματα που είναι η πιο αθώα πλευρά του εαυτού μας, η καλύτερη εκδοχή μας!

– Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θίγει το βιβλίο “Η Μεγάλη Επιστροφή” είναι η παράνομη εκτροφή. Ποια είναι η αλλαγή που πρέπει να γίνει;

Η παράνομη εκτροφή είναι θα έλεγα ένας κεντρικός πυρήνας όλων των βιβλίων μου καθώς η κεντρική ιστορία αφορά ένα παλάτι όπου το βασιλικό ζεύγος, ενώ λάτρευε και φρόντιζε όλα τα ζώα, αποφάσισε μια μέρα άλλα να τα διώξει, άλλα να τα φυλακίσει και με άλλα να ξεκινήσει την παράνομη εκτροφή. Παιδί μιας τέτοιας εκτροφής υπήρξε και η δική μου Διώνη, η οποία φυγαδεύτηκε από τη μαμά της στο Δάσος των Ευχών κουβαλώντας όμως μαζί της μια αρχαία προφητεία. Τα χρόνια πέρασαν και η Διώνη αποφάσισε να επιστρέψει στο Παλάτι και να διεκδικήσει όλα όσα άνηκαν σε εκείνη και σε όλα τα ζώα δίνοντας ένα οριστικό τέλος στη βία στα ζώα και στην παράνομη εκτροφή. Πολλές συνθήκες σε αυτή τη χώρα πρέπει να λάβουν οριστικό τέλος και μία από αυτές είναι και η παράνομη εκτροφή. Είναι αδιανόητο να ζευγαρώνει καθένας που θέλει «παιδιά από τα παιδιά του» στις αυλές του και μέσα στο σπίτι και να τα χαρίζει μετά ή να τα πουλάει μισοτιμής. Είναι αδιανόητο να θέλουν οι Έλληνες καθαρόαιμα ζώα και να τα αγοράζουν από παράνομες γέννες για να τους κοστίσουν πιο φθηνά. Ο νέος νόμος δυστυχώς δεν ευνοεί την παύση της παράνομης εκτροφής και πολύ φοβάμαι ότι ίσως την αυξήσει κιόλας. Το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης που τέθηκε στην αρχή παρουσίασης του νόμου και έφερε για ακόμη μια φορά καβγάδες και αντιπαραθέσεις καθώς όλοι οι φιλόζωοι κατηγορηθήκαμε για τις ακραίες μας υποτίθεται απόψεις και πως επιθυμούμε να αφανίσουμε τις καθαρόαιμες φυλές. Εγώ προσωπικά, δεν θα αγόραζα ποτέ στη ζωή μου ζώο. Πώς θα έφτανα άλλωστε σε μια τέτοια πράξη, όταν από παιδί ακόμα μαζεύω όσα πλάσματα πέταξαν άλλοι; Ή όταν γνωρίζω πως υπάρχουν εκατομμύρια πλάσματα στους δρόμους και στα κλουβιά που υποφέρουν . Για μένα η παράνομη εκτροφή είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή της φιλοζωίας στη χώρα και ο κόσμος θα πρέπει να εκπαιδευθεί ώστε να κατανοήσει ότι, εφόσον επιθυμεί να αγοράσει το κατοικίδιό του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε νόμιμους εκτροφείς που εκτρέφουν τα ζώα τους κάτω από άριστες συνθήκες και τηρώντας την ευζωία τόσο των γονιών όσο και των απογόνων τους. Εμείς πάντως στο Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων, εκείνη τη νύχτα του χορού της Δημοπρασίας των Καθαρόαιμων Απογόνων σύραμε αθόρυβα τα βήματά μας αλλιώς…


– Το “Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων” είναι ένα παιδικό μουσικό εικονοβιβλίο. Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας πιστεύετε;

Είναι ένα πολυθεματικό βιβλίο που λειτουργεί ως ένας οδηγός φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα έλεγα. Η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη και σε αυτό το βιβλίο μου- είναι τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί της- σε συνδυασμό με τα τραγούδια που συνοδεύουν το βιβλίο στήνουν ένα μοναδικό σκηνικό όπου ο αναγνώστης μπορεί να δημιουργήσει τη δική του ιστορία! Θα με δείτε να γράφω συχνά πως «ο κόσμος αλλάζει με γιορτές», οπότε, ναι, με βεβαιότητα δεν θεωρώ πως ο κόσμος θα αλλάξει αν προσπαθήσεις να του προκαλέσεις συναισθήματα οίκτου και λύπησης. Θεωρώ πως ο κόσμος αλλάζει με το παράδειγμά μας, έχει ήδη κουραστεί να στεναχωριέται και σε τόσο δύσκολες εποχές που τις βιώνουμε όλοι, η ενέργεια που σου χαρίζει η μουσική, ναι, θεωρώ πως σε συνδυασμό με πολλά άλλα μπορεί να αλλάξει τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Χρωστώ απέραντη ευγνωμοσύνη σε όλους τους μουσικούς, τους συνθέτες, τους στιχουργούς και τους τραγουδιστές που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιουργήθηκαν αυτά τα δέκα υπέροχα τραγούδια που μας ακολουθούν σε όλα μας τα ταξίδια.

– Τι είναι εκείνο που σας ενοχλεί πιο πολύ στην αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τα ζώα;

Αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ από όλα είναι ότι συναντώ συχνά ανθρώπους που ενώ λένε πως αγαπούν πολύ τα ζώα, εξακολουθούν να τα έχουν παρατημένα στις αυλές του, πολλές φορές και δεμένα μάλιστα ή να τα εκπαιδεύουν με την όποια μορφή βίας. Ενοχλούμαι γιατί δεν έχει κατανοήσει το σύνολο του πληθυσμού πως τα ζώα είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, έχουν συναισθήματα, νιώθουν όπως εμείς και ο φυσικός τους χώρος είναι δίπλα στον άνθρωπο. Για αυτό άλλωστε εξημερώθηκαν! Ακούς ακόμη και σήμερα συχνά φράσεις όπως «εδώ πεθαίνουν άνθρωποι και εσείς κοιτάτε τα ζώα», «πρώτα οι άνθρωποι και μετά τα ζώα» και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αγωνιστούμε να αλλάξει. Υπάρχει χώρος για όλους, αν αφήσεις να σε οδηγήσει η αγάπη.

– Ολοένα και περισσότερα περιστατικά βασανισμού και θανάτων ζώων βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς τα ζώα μπορεί να γίνει με επιμόρφωση της νέας γενιάς;

Η αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς τα ζώα πιστεύω θα αλλάξει με την επιμόρφωση όλων των πολιτών. Πολλοί λένε πως η ενήλικη γενιά χάθηκε και πρέπει να στηριχθούμε στη νέα γενιά. Δεν το πιστεύω αυτό, όταν βλέπεις να γίνονται τόσα εγκλήματα ακόμη και από ηλικιωμένους. Θεωρώ πως πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ώστε η φιλοζωική εκπαίδευση Ελλήνων πολιτών να εισαχθεί αρχικά ως μάθημα στα σχολεία, εφόσον σαφέστατα δημιουργηθεί το εκπαιδευτικό υλικό από άριστα επιστημονικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και συμπεριφοριστές ζώων αλλά και στη συνέχεια να βρεθεί ένας τρόπος εκπαίδευσης του συνόλου του πληθυσμού σε όποια ηλικία και αν είναι. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι κάθε φιλοζωική εκπαιδευτική διαδικασία να έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της ενσυναίσθησης, ώστε να μπαίνουν οι εκπαιδευόμενοι στη θέση του άλλου και να νιώθουν όπως εκείνος, να νιώθουν όπως τα ζώα.

– Σκοπός των δράσεων πληροφόρησης σε σχολεία και μαθητές είναι και η υπεύθυνη κηδεμονία;

Βασικοί στόχοι των φιλοζωικών ενημερώσεων του φορέα που ίδρυσα πριν χρόνια με στόχο να γίνουμε η φωνή όλων των ζώων είναι σαφέστατα η υπεύθυνη κηδεμονία. Αν δεν μάθουν οι άνθρωποι να υιοθετούν με συνείδηση της πράξης τους και με απόλυτη υπευθυνότητα πως θα πρέπει να σταθούν πλάι σε ένα πλάσμα για όλη του τη ζωή, η μόνη κατάληξη που θα έχουν οι υιοθεσίες είναι είτε η μη ευζωία των ζώων που υιοθετούνται είτε η εγκατάλειψή τους στον δρόμο, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν και να διαχειριστούν τη συνύπαρξή τους με άλλα ζώα. Όλοι τα ανθρώπινα ζώα θα πρέπει να κατανοήσουν πως τα ζώα δεν είναι άνθρωποι που μεγαλώνουν και μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή θα φύγουν κάποια στιγμή από το σπίτι να ζήσουν μόνοι τους! Παραμένουν πάντα παιδιά που θέλουν να έχουν ένα χέρι να τους κρατάει μέχρι το τέλος της ζωής τους.

– Έχουν εκδοθεί 4 βιβλία σας που λειτουργούν ως οδηγοί αγάπης και σεβασμού για τα ζώα που στηρίζουν τις Ζω.Ε.Σ. Μιλήστε μας λίγο για αυτά αλλά και για το πού μπορεί κάποιος να μάθει για όλο το έργο της αμκε Ζω.Ε.Σ.;

Μου φαίνεται απίστευτο για να πω την αλήθεια πως κρατώ ήδη στα χέρια μου τέσσερα βιβλία μου και πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τυπογραφείο το νέο μου βιβλίο που θα στηρίζει και πάλι τις Ζω.Ε.Σ. Όλα τα βιβλία μου απευθύνονται σε όλους εκείνους που αγαπούν τα ζώα όμως απευθύνονται σίγουρα και σε όλους εκείνους που δυσπιστούν στο να αγαπήσουν και να βάλουν στη ζωή τους ένα ζώο. Έχω αποδεχτεί χρόνια τώρα πως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να συμβιώσουν με ένα ζώο, όμως δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι πρέπει να τους κάνουν κακό. Δεν είσαι υποχρεωμένος να βάλεις ένα ζώο στο σπίτι σου, έχεις όμως ηθική υποχρέωση να το σεβαστείς. Είμαι απέραντα ευγνώμων στον εκδοτικό οίκο που με φιλοξενεί, στη Welldone και στον εκδότη μου Βασίλη Γουλιέλμο, καθώς πίστεψε από την πρώτη στιγμή στην προσπάθειά μου να εκπαιδεύσω τους Έλληνες πολίτες μέσα από τη συγγραφή βιβλίων αλλά και να δώσω στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να εκπονήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης τονώνοντας παράλληλα τη φιλαναγνωσία και την ενσυναίσθηση. Ευχαριστώ τόσο πολύ και όλους τους συνεργάτες των βιβλίων μου καθώς γίναμε όλοι μαζί μια δεμένη οικογένεια με μοναδικό στόχο να γίνουμε όλοι μαζί εκείνη η φωνή που θα σιγήσει κάθε ακηδεμόνευτη κραυγή. Το σπουδαίο έργο της αμκε Ζω.Ε.Σ., σε περισσότερα από 650 σχολεία μέχρι σήμερα, που πάντα θα οφείλει την ίδρυσή της στη Διώνη μου, που βρήκα πριν χρόνια μαχαιρωμένη και πυροβολημένη να αργοπεθαίνει στην είσοδο μιας πολυκατοικίας μπορεί να δει κανείς στο σύνολό του στο www.zwes.gr όπου μπορεί να βρει και όλα τα βιβλία ενυπόγραφα και με δωράκια έκπληξη. Με κάθε βιβλίο μπορείς να ταΐσεις ένα αδέσποτο πλάσμα και αυτή η πράξη να σου δώσει τόση χαρά που να θελήσεις μετά να την ξανακάνεις!

– Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να γίνει μέρος της αλυσίδας αγάπης;

Μπαίνοντας στο www.zwes.gr μπορεί να βρει όλους τους τρόπους στήριξης του έργου μας. Χρειαζόμαστε οικονομική στήριξη καθώς οι μετακινήσεις μας είναι πάρα πολλές μέσα σε κάθε σχολική χρονιά αλλά και τα ζώα που στηρίζουμε. Έχουμε δημιουργήσει ένα εκπληκτικό eshop στο οποίο πραγματικά μπορεί να βρει κάποιος άπειρες επιλογές για δώρα. Νιώθω περήφανη που έχω καταφέρει μέχρι σήμερα μέσα από τις πωλήσεις των βιβλίων μου να στηρίξω εκατοντάδες αδέσποτα ζώα σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα χρειαζόμαστε πάντα εθελοντές όπως και προώθηση του έργου μας στα social media.

– Μιλήστε μας, λίγο, αν θέλετε για τα νέα συγγραφικά σας σχέδια.

Αυτή τη στιγμή αναμένω με μεγάλη αγωνία να κρατήσω στα χέρια μου το νέο μου βιβλίο! «Το Κλειδί των Θαυμάτων» είναι ένα ακόμη δικό μου κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τα ζώα. Μέσα από πολυθεματικές και διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και φιλοζωικά κείμενα στα οποία μιλούν τα ζώα, γίνεται ακόμη μια προσπάθεια να μπουν οι αναγνώστες στη θέση όλων εκείνων των ζώων που υποφέρουν καθημερινά. Η Λιάνα Δενεζάκη και η Έλενα Κοβανίδου, δύο σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου που τους χρωστώ τόσα πολλά, επιστρέφουν μαζί μου και δημιουργούν ξανά θαύματα! Ούτε αυτό το βιβλίο το έγραψα μόνη! Πώς θα μπορούσα άλλωστε, όταν ζω σε ένα σπίτι με τρεις εκπληκτικούς τετράποδους συγγραφείς! Είναι λοιπόν ένα συγγραφικό έργο το οποίο υπογράφω μαζί με τη Διώνη, τον Άξελ και τον Πόθο και είμαι τόσο χαρούμενη για αυτό, γιατί είναι τόσο σημαντικό να μιλούν τα ζώα και να καλούν εκείνα σε μια ειρηνική επανάσταση να αλλάξουν επιτέλους οι βαθιά ριζωμένες φιλοζωικές πεποιθήσεις που δεν κάνουν καλό σε κανέναν μας.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments