Ένδυση, ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας μοτοσυκλέτας

Ένδυση, ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας μοτοσυκλέτας

Εκτός από το κράνος, μεγάλο ρόλο κατά την διαδρομή με μια μοτοσυκλέτα παίζει και ο ρουχισμός μας. Ανάλογα με τις εποχές, την κατηγορία της μοτοσυκλέτας, την χρήση που κάνουμε στην μοτοσυκλέτα και τον εξοπλισμό μας, υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός με τον οποίο μπορούμε να είμαστε προστατευμένοι τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από μια πιθανή πτώση. Ο ρουχισμός απαρτίζεται από το μπουφάν, τα γάντια, το παντελόνι, και τις μπότες – παπούτσια. Τέλος υπάρχουν και η ολόσωμες στολές – φόρμες, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται για αγωνιστική χρήση σε πίστα, είτε από ερασιτέχνες είτε από επαγγελματίες αναβάτες.

Μπουφάν – Γάντια

Το μπουφάν προστατεύει τον κορμό και τα άνω άκρα. Αυτό το πετυχαίνει μέσω των προστατευτικών τα οποία διαθέτει σε ώμους, αγκώνες και πλάτη. Ταυτόχρονα όμως μας προστατεύει και από τα εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν από την επαφή μας με την άσφαλτο κατά την ώρα μιας πτώσης. Σαφώς υπάρχουν χειμερινά καθώς και καλοκαιρινά μπουφάν για μοτοσυκλέτα. Η διαφορά τους είναι πως τα καλοκαιρινά είναι διάτρητα σε αρκετά σημεία ούτως ώστε να περνά από μέσα ο αέρας και να μην ζεσταίνεται ο αναβάτης κατά την ώρα της οδήγησης ενώ δεν υστερεί προστασίας το ένα με το άλλο.

Τα μπουφάν κατασκευάζονται από δύο υλικά κυρίως. Το ένα από αυτά είναι το δέρμα, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από αναβάτες που χρησιμοποιούν street – super sport – street naked μηχανές, λόγου ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες το μπουφάν και γενικά ο ρουχισμός χρειάζεται να είναι αρκετά εφαρμοστός λόγο αεροδυναμικής που χρειάζεται ο αναβάτης. Τα δερμάτινα μπουφάν συνήθως είναι πιο ανθεκτικά στην τριβή. Χρειάζονται όμως ιδιαίτερη φροντίδα στον καθαρισμό τους, στη χρήση, καθώς και ψέκασμα με σπρέι αδιαβροχοποίησης για την περίπτωση βροχόπτωσης. Το δεύτερο υλικό είναι η λεγόμενη cordura, που χρησιμοποιείται από αναβάτες με μικρές μοτοσυκλέτες (παπάκια – scooter) μέχρι και με μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες (on – off κλπ). Τα μπουφάν αυτά δεν χρειάζονται σπρέι αδιαβροχοποίησης καθώς διαθέτουν ειδικές μεμβράνες οι οποίες τα καθιστούν αδιάβροχα. Και οι δύο κατασκευές διαθέτουν αποσπώμενη εσωτερική επένδυση ώστε ο αναβάτης να μπορεί να κινηθεί στις χαμηλές θερμοκρασίες.  

Τα γάντια με την σειρά τους προστατεύουν τα χέρια και τους καρπούς. Κατασκευάζονται από τα ίδια υλικά όπως και τα μπουφάν, για τους ίδιους λόγους και διαθέτουν προστασία κυρίως στο πάνω μέρος του χεριού. Σαφώς υπάρχουν καλοκαιρινά και χειμερινά γάντια.

Παντελόνι – Μπότες – Παπούτσια

Η χρήση ειδικού παντελονιού στην μοτοσυκλέτα δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Όλοι σκεφτόμαστε πως με ένα γερό τζιν παντελόνι είμαι καλυμμένος. Όμως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει και τόσο πολύ. Σίγουρα αν δεν φοράς παντελόνι για μοτοσυκλέτα, μόνο το τζιν (από τα συμβατικά ρούχα), σε προστατεύει κάπως, αλλά όχι αρκετά! Το παντελόνι λοιπόν είναι κάτι απαραίτητο! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Τα παντελόνια μηχανής κατασκευάζονται από δέρμα, από cordura αλλά και από «τζιν»!  Σε τι διαφέρουν όμως και σε τι μας ωφελούν αυτές οι διαφορές!

Διαθέτουν λοιπόν:

  1. Αρκετά γερά υφάσματα που να αντέχουν στην τριβή με την άσφαλτο, διπλές-τριπλές ραφές. Περιέχουν Kevlar και άλλα διάφορα προστατευτικά υλικά.
  2. Προστασίες σε γόνατα, όπως έχουν τα μπουφάν αντίστοιχα.
  3. Εσωτερική επένδυση για χαμηλές θερμοκρασίες

Όλα αυτά λοιπόν τα κατασκευαστικά πλεονεκτήματα που έχουν θα μας βοηθήσουν σε καταστάσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκεια μίας διαδρομής με την μοτοσυκλέτα μας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι πλέον έχουμε αρκετές επιλογές και σε αυτό το κομμάτι οπότε δεν χρειάζεται να έχουμε μαζί μας δεύτερη αλλαξιά ρούχα άρα να ψάχνουμε και κάποιο σημείο για να αλλάξουμε. Έτσι γίνεται πιο εύκολη η χρήση του παντελονιού, με αποτέλεσμα να αυξάνουμε την ασφάλειά μας.

   Οι μπότες και τα παπούτσια είναι και αυτά αρκετά σημαντικά για την ασφάλειά μας, καθώς τα υποδήματα που είναι κατασκευασμένα για χρήση σε μοτοσυκλέτα είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν στην τριβή από την μια και από την άλλη για να στηρίξουν τον αστράγαλο σε μία ενδεχόμενη πτώση. Εκτός από αυτό είναι κατασκευασμένα ώστε να μην τα διαπερνά νερό αλλά και να κρατούν ζεστά τα πόδια του αναβάτη.

Το πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ από όλα είναι ότι, όταν πάμε για να αγοράσουμε τον απαραίτητο ρουχισμό για την μοτοσυκλέτα μας (όπως και με το κράνος), να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε στον άνθρωπο του καταστήματος τι ζητάμε από τον εξοπλισμό μας, τι χρήση θα του κάνουμε, τι κατηγορία μοτοσυκλέτας οδηγούμε και τι χρήση κάνουμε σε αυτή, ώστε να μας βοηθήσει να πάρουμε τον κατάλληλο για εμάς εξοπλισμό!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments