Κράνος και μοτοσυκλέτα – Κατηγορίες κρανών

Κράνος και μοτοσυκλέτα - Κατηγορίες κρανών

Εκτός του ότι τα κράνη είναι απαραίτητα όταν ανεβαίνουμε σε μια μοτοσυκλέτα, χωρίζονται σε κατηγορίες.

  1. Κλειστού τύπου (full face)
  2. Ανοιγόμενα (flip-up)
  3. Ανοιχτού τύπου (jet)

Κλειστού τύπου κράνος

Τα κλειστού τύπου κράνη έχουν το πλεονέκτημα ότι προστατεύουν ολόκληρο το κρανίο και το πρόσωπο. Επομένως σε μια πτώση ο αναβάτης έχει καλύτερη προστασία και πολύ λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστεί. Επίσης ένα full face κράνος έχει την καλύτερη αεροδυναμική σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες κρανών.

Το αρνητικό ενός κράνους full face είναι ότι σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δυσκολέψει τον αναβάτη, αφού ο μόνος τρόπος αερισμού είναι οι αεραγωγοί του κράνους και το να ανοίξει την ζελατίνα. Αυτό κυρίως συμβαίνει εντός πόλης που κινούμαστε σε χαμηλές ταχύτητες και σταματάμε σε φανάρια.


Ανοιγόμενο κράνος

Τα ανοιγόμενα κράνη έχουν το πλεονέκτημα το ότι έχουν μηχανισμό με τον οποίο το μπροστινό κομμάτι του κράνους ανοίγει και κλείνει. Είναι μια μίξη ενός κλειστού τύπου και ενός ανοιχτού τύπου κράνος. Το πλεονέκτημα του είναι ότι στις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην πόλη μπορεί ο αναβάτης να το έχει ανοιχτό και να παίρνει περισσότερο αέρα.

Τα μειονεκτήματα του όμως είναι η αεροδυναμική του λόγο ότι έχει πολλά κομμάτια που ενώνονται, το βάρος (είναι αρκετά πιο βαρύ) λόγο των μηχανισμών των οποίον έχει και τέλος σε μια ενδεχόμενη πτώση (αν είναι ανοιχτό), δεν προστατεύει καθόλου το πρόσωπο και το σαγόνι του αναβάτη.

Ανοιχτού τύπου κράνος

Τα ανοιχτού τύπου κράνη ή αλλιώς jet, δεν έχουν κινητά μέρη και δεν έχουν καμία προστασία στο πρόσωπο και το σαγόνι του αναβάτη. Το πλεονέκτημα τους είναι πως είναι πολύ ελαφριά. Χωρίς όμως την κατάλληλη αεροδυναμική και προστασία που χρειάζεται ο αναβάτης κατά την ώρα της οδήγησης.
Ότι και να επιλέξετε πάντως να το φοράτε πάντα!!!!!

Υ.Γ

Πριν αγοράσετε ένα κράνος κάντε μια καλή έρευνα αγοράς, δοκιμάστε, ρωτήστε ότι έχετε σε απορία και μετά επιλέξτε!

Και την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για τον ρουχισμό!

Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά!

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments