Πρώτη φορά Μαμά!

Πρώτη φορά Μαμά!

Και ανακαλύπτεις πως το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό!

Το μυαλό σου έχει ‘σκαλώσει’. Δεν μπορεί να δημιουργήσει τη χαρά που θα έπρεπε να νιώσεις. Πως πρέπει να συμπεριφερθείς;

Το ήθελες αυτό το παιδί και ήρθε όταν δεν το περίμενες. Τι πρέπει να σκεφτείς; Τι θες να σκεφτείς;

Καταρχάς, να σου πω πως κάθε γυναίκα αντιδρά διαφορετικά. Επειδή δεν τσίριξες, δεν έκλαψες από την πρώτη στιγμή, δεν σημαίνει κάτι άσχημο. Σοκαρίστηκες και χρειάστηκες λίγο χρόνο να το ‘χωνέψεις’. Είναι απολύτως κατανοητό.

Τώρα που το συνειδητοποίησες και έχεις ένα ‘κολλημένο’ χαζοχαρούμενο χαμόγελο, κινήσου με γνώμονα το καλό του μικρού σου. Συμβουλή που πρέπει να θυμάσαι πάντα: Κανείς δεν ξέρει πώς να είναι γονιός, αυτό θα σου το διδάξει το παιδί σου. Το κάθε παιδί σου, ξεχωριστά.

Επίσης, θα ήθελα να σου επιστήσω την προσοχή και ως προς την αντίδραση του συζύγου/συντρόφου σου. Μην ξεχνάς πως για μερικούς άνδρες είναι ακόμη πιο δύσκολο να δεχθούν τη νέα ζωή που έρχεται. Εσύ πρέπει να γίνεις η σανίδα σωτηρίας του, διότι έτσι σε βλέπουν, λόγω του πανικού που τους διατρέχει. Δεν είναι κακό αυτό, απλά περιμένουν την καθοδήγηση από εμάς. Μόλις το αποδεχτούν θα δεις πως θα εμφανίσουν ένα αξιαγάπητο χαρακτήρα που δεν πίστευες πως έχουν.

Και τώρα στο κυρίως θέμα…

Μην βιαστείς να καταλήξεις σε γιατρό. Ο γυναικολόγος- Μαιευτήρας που θα σε αναλάβει πρέπει να σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Αν δεν νιώθεις άνετα να σε εξετάσει ή να του μιλήσεις για το οτιδήποτε σε απασχολεί, δεν είναι ο σωστός. Κλείσε ραντεβού σε τρεις ή τέσσερις και ανάλογα, πως θα αισθανθείς μαζί τους επέλεξε.

Δε θα σου πω ψέματα, σε περιμένουν πολλές εξετάσεις και ειδικά αιματολογικές. Θα υπάρξουν ώρες που θα νιώθεις σαν πειραματόζωο, όμως σκέψου πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ταυτόχρονα, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι αλλαγές στο σώμα και τη διάθεση σου. (Σε αυτό το θέμα δεν μπορώ να σου πω πολλά, διότι είχα από αυτές τις ασυμπτωματικές και τις καλύτερες εγκυμοσύνες, εκτός φυσικά από μία παρενέργεια. Τρελαινόμουν για σαρδέλα.)

Θα πιάνεις τον εαυτό σου να νευριάζει εύκολα και  μάλιστα για πράγματα που δεν έχουν σημασία. Θα παρατηρείς ότι το αγαπημένο σου τζιν έχει αρχίσει να στενεύει και οι μπλούζες δεν στρώνουν καλά επάνω σου. Συμβουλή μου: Ξεκίνα να χρησιμοποιείς κολλάν και μπλουζοφορέματα, πέραν από το γεγονός ότι είναι στην μόδα, είναι άνετα και θα μπορείς να τα φοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως προς τα εσώρουχα διάλεξε άνετα και ελαστικά, ώστε να μην σε πιέζουν. Μην ξεχνάς πως με τον καιρό, θα υπάρχει και ένα θεματάκι με την κύστη σου, ειδικά αν το πλασματάκι σου είναι ζωηρό.

Και μετά απ’ όλα αυτά … Πρέπει να κοιτάξεις λίγο και την ψυχολογία σου. Θα γίνω μαμά!

Πόσο υπέροχο ακούγεται, ήδη ονειρεύεσαι να κρατάς στην αγκαλιά σου το μικρό σου. Δεν σου κρύβω πως θα είναι όμορφα, τα δάκρυα θα έρχονται απρόσκλητα πολλές φορές από την πρωτόγνωρη  χαρά. Όμως θα έρθουν και εξοντωτικά ωράρια που θα σκουντουφλάς από την εξάντληση. Να θυμάσαι πως θα υπάρξουν κάποιες στιγμές που θα νιώθεις την υπομονή και τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν. Θα θες να βρεις έναν διακόπτη και να τον γυρίσεις για να πατήσουν όλοι και όλα παύση. Όμως μπορώ να σου πω με σιγουριά ένα πράγμα: Το παιδί στη ζωή σου, είναι δύναμη, μόνο δύναμη. Θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις φόβους, να υπερβείς τον εγωισμό και θα ανακαλύψεις πως μπορείς γι’ αυτό το πλάσμα, να γίνεις πραγματικά ο ήρωας που πιστεύει πως είσαι. Γιατί μπορεί να γίνεσαι πρώτη φορά ΜΑΜΑ, όμως θα παραμείνεις πάντα εκείνο το κορίτσι που ονειρευόταν το μωρό στην αγκαλιά της και αυτό είναι ολοκλήρωση της προσωπικότητας σου. Είναι το ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ, που έψαχνες πάντα. Εν κατακλείδι, είναι το παραμύθι που τόσο ποθούμε και πήρε σάρκα και οστά. Μη φοβάσαι, να είσαι γενναία.

 

Posted in ,
Αναστασία Παπαδάκη

Αναστασία Παπαδάκη

Η Αναστασία Παπαδάκη είναι γεννημένη το Μάρτιο του 1985. Κατάγεται από τον Έβρο όπου και κατοικεί. Τα έργα της είναι το "Pis Aller" και η ποιητική συλλογή "Πυρφόρος Έρως" .

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.