Φτιάχνοντας μια ξύλινη γλάστρα

Φτιάχνοντας μια ξύλινη γλάστρα

Το καλοκαίρι που μας πέρασε αποφάσισα να προβώ σε αγορά πλαστικών γλαστρών. Βέβαια είδα πως η τιμή τους για μεγάλες γλάστρες ήταν ασύμφορη, οπότε μπήκα στην διαδικασία να αναζητήσω ξύλινες γλάστρες, μα και αυτές κόστιζαν. Όποτε μου γεννήθηκε η ιδέα να κατασκευάσω μόνος μου. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ξανά ασχοληθεί με το αντικείμενο, μα πάντα μου άρεσε. Έπρεπε να ξεπεράσω κάποια προβλήματα, όπως κατά πόσο επηρεάζεται από το νερό και την υγρασία, ποιό ξύλο θα είναι ανθεκτικό για τέτοιου είδους κατασκευή. Κατέληξα στο είδος του ξύλου να είναι το έλατο το οποίο είναι και ανθεκτικό από την στιγμή που το χρησιμοποιουν στις οικοδομές. Άρχισα να διαβάζω διάφορα site, και άρχισα την κατασκευή… βέβαια είχαμε και απώλειες, μα μέχρι στιγμής η κατασκευή μου δείχνει πως αντέχει στα καιρικά φαινόμενα.

Θα χρειαστούμε: ξύλα, ξυλόκολλα, καβίλιες, ξυλόβιδες, πινέλο ή ρολλό, βερνίκι εμποτισμού και λούστρο, σέγα, κατσαβίδι, δράπανο, πινέζες για το γεωύφασμα. Επίσης περλίτη ή ελαφρόπετρα, χώμα και τέλος τα φυτά μας. Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησα Λουσιντουμ (Viburnum Lucidum), τα οποία είναι ανθεκτικά στο δυνατό άνεμο.

Αγόρασα τρεις οικοδομικές τάβλες τριών μέτρων η καθεμία και πλάτους 10 εκ. προς 4€ η μία  και κομμένες ανά 1 μέτρο και τις ένωσα μεταξύ τους με καβίλιες. Συν ακόμη μια τάβλα για τα πλαϊνά μέρη την οποία την έκοψα με την σέγα μόνος μου στην διάσταση 30εκ. Στο κάτω μέρος για στήριγμα και για να δώσει ύψος στην γλάστρα χρησιμοποίησα τάκους.

Αφού έδεσα τα ξύλα πρώτα μεταξύ τους με ξυλόκολλα και καβίλιες τα ένωσα με τα πλαϊνά με κόλλα και βίδες. Άνοιξα τρύπες με το δράπανο ώστε να φεύγει το νερό, αν και έχω αυτόματο πότισμα και έχω ρυθμίσει τα μπεκ του ποτιστή να ρίχνει ελάχιστο νερό απευθείας στην ρίζα. Αφού πήρε το τελικό σχήμα της στην συνέχεια την εμπότισα (Βερνίκι εμποτισμού) εσωτερικά και εξωτερικά. Ο λόγος του εμποτισμού είναι για τον απλούστατο λόγο για να μην προσληφθεί το ξύλο από μυκητιάσεις, από υγρασία, σαράκι, μιας και θα’ ναι εκτεθειμένο στα διάφορα καιρικά φαινόμενα.

ξύλινο κουτί

Το καλό είναι ότι η κατασκευή έγινε καλοκαίρι και ο χρόνος στεγνώματος ήταν σύντομος. Μπορεί για μερικούς η χρήση εξωτερικού λούστρου να είναι υπερβολή και να μην χρειάζεται μα καλού κακού την έβαψα επειδή προστατεύει εξωτερικά το ξύλο.

Στην συνέχεια έριξα ελαφρόπετρα για καλύτερη στράγγιση του νερού, με το γεω-ύφασμα έντυσα το εξωτερικό της γλάστρα και το στερέωσα με πινέζες και έπειτα έριξα το χώμα και φύτεψα τα φυτά μου.

Το συνολικό κόστος της γλάστρα μαζί με βίδες, καβιλιες ξυλόκολλα, το υπολογίζω περίπου στα 25-30€ και οι διαστάσεις είναι Μ1,00 x Π0,36 x Υ0,33. Το βερνίκι εμποτισμού μου κόστισε 13,5€

Βεβαία χωρίς εργασία και πόσο χρόνο πήρε για να υλοποιηθεί, δεν τα υπολογίζω. Μόνο και μόνο που γνωρίζεις ότι έφτιαξες κάτι δικό σου από το μηδέν, έχεις ήδη την χαρά της δημιουργικότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν αποφασίσετε να φτιάξετε οτιδήποτε, ΠΑΝΤΑ να λαμβάνετε τους κανόνες προστασίας και ασφάλειας με ανάλογα προστατευτικά μέσα.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.