Πως να κάνετε Ντεκουπάζ (Decoupage)

Decoupage

Όπως και πέρσι σκέφτηκα και φέτος τα δώρα μου να είναι χειροποίητα! Το χειροποίητο δώρο έχει άλλη αξία. Ξεκινάς κάτι από την αρχή και αποτυπώνεται κομμάτι της ψυχής σου, στο αγαπημένο σου πρόσωπο που θα το δώσεις. Αυτή την φορά, αντί να κατασκευάσω, αγόρασα μία ξύλινη κρεμάστρα τοίχου (η λέξη ντεκουπάζ “decoupage” προέρχεται από την γαλλική λέξη “decouper” που σημαίνει κόβω και εμφανίστηκε τον 12ο αιώνα).

ξύλινα κρεμάστρα

Στην συνέχεια αφαίρεσα τα κρεμαστράκια – δεν ήταν και πολύ δύσκολο αφού ήταν κολλημένα με ξυλόκολλα. Διάλεξα το θέμα που ήθελα για decoupage και στην συνέχεια έκοψα με το χέρι το σχέδιο που ήθελα. Μην σας ανησυχούν τα νήματα από το ρυζόχαρτο. Ίσα ίσα που όταν κολληθεί ενσωματώνεται (άνισο τελείωμα) στην επιφάνεια του ξύλου. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να φαίνεται  σαν τυπωμένο ή ζωγραφισμένο κι όχι σαν πρόσθετο κομμάτι – γίνεται ένα με την ξύλινη επιφάνεια, φτάνει να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα σε αυτό που φτιάχνουμε. Φυσικά υπάρχουν και ειδικά ψαλίδια που μας αποφέρουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Decoupage_2

Το κόλλημα του ρυζόχαρτου πάνω στην ξύλινη επιφάνεια, γίνεται σταδιακά. Απλώνουμε την κόλλα περίπου στο κέντρο της ξυλινής επιφάνειας και ακουμπάμε το χαρτί έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί και στην συνέχεια “τεντώνουμε” προσεκτικά το υπολοιπο κομμάτι. Και λέω το “τεντώνουμε” γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθούν γραμμές και φουσκάλες αέρα. Δεν θα είναι ωραίο το τελικό μας αποτέλεσμα. Αφού τελειώσουμε το κόλλημα στο ξύλο, στην συνέχεια καλύπτουμε την επιφάνεια πάλι με κόλλα για decoupage, πάνω από το ρυζόχαρτο, κάνοντας κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω.

Decoupage_3

Decoupage_4

Αφήνουμε το μοτίβο να στεγνώσει. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κόλλα αρκεί να είναι διάφανη όπως η κόλλα για παζλ ή ξυλόκολλα αραιωμένη ελαφρά με νερό ώστε να δουλεύεται εύκολα με το πινέλο. Αφού στεγνώσει καλά το μοτίβο μας πάνω στο ξύλο, για να το κάνουμε ποιο “ζωντανό” το θέμα μας, παίρνουμε χρώματα ακρυλικά και ταιριάζουμε τα τελειώματα.

Decoupage_5

Στην συνέχεια για να αδιαβροχοποιήσουμε απλώνουμε 3-4 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι νερού για ξύλο, λούστρο δηλαδή, σε ματ ή γυαλιστερή υφή. Τρίβουμε με γυαλόχαρτο το τελείωμα στα γατζάκια μας για να καθαρίσει η παλιά κόλλα και ξανατοποθετούμε ξυλόκολλα. Και ιδού το αποτέλεσμα.

Decoupage

Καλή επιτυχία και να θυμάστε ό,τι δεν μας αρέσει το αλλάζουμε! Αρκεί να’ χουμε φαντασία και κέφι για δημιουργία.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.